Όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο προϋπολογισμός του 2021 αποτελεί «μνημείο κοινωνικής αναλγησίας και νεοφιλελεύθερων εμμονών», δηλαδή των ίδιων στοιχείων που οδήγησαν ήδη το 2020 στη βαθιά ύφεση, στην αύξηση της ανεργίας, στη δραστική μείωση μισθών και εισοδημάτων, στην οικονομική ασφυξία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση ύψους 10,5% για το 2020, χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 4,8% για την επόμενη χρονιά αλλά και μεγάλο έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχονται μόλις στα 7 δισ. ευρώ για το 2021, τη στιγμή που φέτος (σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης) άγγιξε τα 24 δισ. ευρώ.
Η κ. Αχτσιόγλου, αφού σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν συγκράτησαν αλλά βάθυναν την ύφεση, υπογραμμίζει ότι το 2020 η Ελλάδα έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη, ενώ η πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% για το 2021 «και αυτή στη βάση έωλων παραδοχών, αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Σταϊκούρα περί ανάκαμψης τύπου V έχουν πάει περίπατο».
Επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ως κρισιμότερο ζήτημα το ότι ο Προϋπολογισμός «επιβεβαιώνει πλήρως ότι η μέχρι σήμερα καταστροφική διαχείριση της πανδημικής και οικονομικής κρίσης δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης».
Στις επιλογές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται τα εξής:
- Μηδενική δαπάνη για εξοπλισμό και υποδομές στο ΕΣΥ
- Μηδενική ενίσχυση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό
- Μηδενική ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων
- Μηδενική ενίσχυση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες
- Μηδενική ενίσχυση για τους μακροχρόνια άνεργους
- Μηδενική ενίσχυση για τον πολιτισμό
- Μηδενική ενίσχυση για τους αγρότες
- Μηδενική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κράτος, ούτε καν η συνέχιση του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής που υπόσχεται η κυβέρνηση
- Μηδενική ενίσχυση των μισθωτών
Την ίδια στιγμή, επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Προϋπολογισμός προβλέπει ότι 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε εξοπλιστικά, καθώς και ότι οι πολίτες θα πληρώσουν 3,6 δισ. περισσότερα σε φόρους, δηλαδή αύξηση 8,1%. «Καμία τέτοια αύξηση φυσικά δεν δικαιολογείται από την προβλεπόμενη ανάπτυξη», τονίζει η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «απλώς θα την πληρώσουν οι πολίτες».
Ύφεση ύψους 10,5% για το 2020 έναντι αρχικής εκτίμησης για 8,2%, χαμηλότερη ανάπτυξη της τάξης του 4,8% για την επόμενη χρονιά αλλά και μεγάλο έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, που φέρει έντονα τα σημάδια της πανδημίας και κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Παράλληλα, οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού –που έπληξε βαθιά την κοινωνία και την οικονομία–, ανέρχονται μόλις στα 7 δισ. ευρώ για το 2021, τη στιγμή που φέτος (σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της κυβέρνησης) άγγιξε τα 24 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το πρωτογενές έλλειμμα εκτιμάται φέτος σε 7,2% του ΑΕΠ 11,760 δισ. ευρώ), για να μειωθεί σε 3,9% του ΑΕΠ (6,67 δισ. ευρώ) το επόμενο έτος. Ενώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να βρεθεί το 2020 στο 208,9% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει στο 199,6% του ΑΕΠ το 2021.
Το ΥΠ.ΟΙΚ. υποστηρίζει στη διαφορά των εκτιμήσεων του τελικού κειμένου έναντι του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2021 συντελεί (α) η λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, (β) οι μακροοικονομικές επιπτώσεις από την ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και (γ) η προς τα κάτω αναθεώρηση του επιπέδου του ΑΕΠ προηγούμενων ετών από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η θετική επίδραση του συνόλου των μέτρων στο πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται το 2020 σε 7 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων οι 3,3 μονάδες αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους που επιβαρύνεται από το νέο lockdown.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα διεξαχθεί σε τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις που θα διεξαχθούν πρωί και απόγευμα την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας που τον παρέλαβε.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με το άρθρο 123 παρ. 1 του ΚτΒ και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου του 2020 με την ψήφιση του.
Τι αναφέρει για ανεργία, έσοδα, εισαγωγές και επενδύσεις
Παράλληλα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση της ανεργίας στο 18,9% εφέτος από 17,3% το 2019, ενώ θα μειωθεί στο 17,9% του εργατικού δυναμικού το 2021.
Οι εισαγωγές θα μειωθούν 17,4% φέτος για να ανακάμψουν δυναμικά σε αύξηση 16,4% το επόμενο έτος, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις εξαγωγές, που από μείωση 30,3% εφέτος προβλέπεται αύξηση 22,5% το 2021. Οι ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται ότι θα σημειώσουν «εκρηκτική» άνοδο κατά 23,2% το 2021 από μεγάλη πτώση κατά 14,3% εφέτος, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα περάσει σε θετικό έδαφος (+ 0,6%) το 2021, μετά από μείωση 1,1% σε μέσα επίπεδα το 2020.
Όπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν στα 47,8 δισ. ευρώ το 2021, μετά από συρρίκνωση στα 44,2 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα διατηρηθούν πολύ υψηλά (στα 67,2 δισ. ευρώ), με οριακή μείωση σε σχέση με εφέτος, όταν διαμορφώθηκαν στα 69,3 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το κείμενο του προϋπολογισμού, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά σε επενδύσεις, προγράμματα (όπως προγράμματα κατάρτισης ή ενεργειακής αναβάθμισης), καθώς και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο 2020 και εντεύθεν, συνεπώς η απορρόφηση των σχετικών πόρων μπορεί και πρόκειται να ξεκινήσει πριν την επίσημη έγκρισή του. Η μακροοικονομική επίπτωση των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτό εντός του 2021, λόγω των σημαντικών επενδυτικών δαπανών που περιλαμβάνει ο Μηχανισμός, θα επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα τόσο του 2021 όσο και του 2022 και των επόμενων ετών.
Στις 25 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει και η δημόσια διαβούλευση επί των στρατηγικών κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Σταθερότητας, ενώ το τελικό Σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα κατά το α' τρίμηνο του 2021 και να εγκριθεί στο αμέσως επόμενο τρίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να υπάρξει η πρώτη εκταμίευση (προκαταβολή) για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πέραν του Μηχανισμού, το 2021 σημαντική θα είναι και η συμβολή του React-EU, το οποίο αφορά σε ένα πρόγραμμα γέφυρα, περιλαμβάνοντας δράσεις και δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Το πρόγραμμα αυτό επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας, τη διατήρηση και δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των οικονομικά ευάλωτων πολιτών, την παροχή κεφαλαίου κίνησης και την ενίσχυση των επενδύσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σημαντικοί πόροι στους τομείς αυτούς θα διοχετευτούν εντός του 2021 μέσω του React-EU.
Αθροιστικά οι πόροι που προβλέπονται το 2021 από όλα τα εργαλεία του μηχανισμού του Next Generation EU, περιλαμβανομένων και των δανείων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ με αντίστοιχο ποσοστό απορρόφησης, με την εξαίρεση μόνο κάποιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και θα πληρωθούν, εφόσον περιληφθούν στα σχετικά εργαλεία, το 2021.
Το ΤΑΙΠΕΔ και η... αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός αναφέρει συνολικά έσοδα 58,5 εκατ. ευρώ θα έχει το ΤΑΙΠΕΔ το 2020 από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Αναλυτικότερα:
- Εισπράχθηκε η πρώτη δόση ύψους 0,6 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 6,2 εκατ. ευρώ όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
- Ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου Castello Bibelli στην Κέρκυρα ολοκληρώθηκε και καταβλήθηκε η πρώτη δόση των 1,6 εκατ. ευρώ, έναντι του συνολικού τιμήματος των 4,2 εκατ. ευρώ.
- Υπεγράφη η σύμβαση πώλησης (SPA) για το Βόρειο Αφάντου Ρόδου και η πρώτη δόση ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο 2020.
- Ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, για περίοδο 40 ετών και η πρώτη δόση ύψους 27,8 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα, το οποίο υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ, πρόκειται να εισπραχθεί μέσα στο έτος 2020. Διευκρινίζεται ότι η συνολική αξία της συμφωνίας περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων εσόδων της μαρίνας.
- Προχωρά η διαδικασία και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ». Η πρώτη δόση του τιμήματος 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να καταβληθεί το α' τρίμηνο του 2021.
Παράλληλα, εντός του τρέχοντος έτους έχουν ήδη εκκινήσει οι εξής διαγωνισμοί: ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Μαρίνα Ιτέας, Υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας, E-auction ΙΧ με 7 ακίνητα, καθώς και πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου- Αντιρρίου. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η προπαρασκευή και ωρίμανση των παρακάτω:
- του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ,
- της μακροχρόνιας (35 έτη) παραχώρησης του δικαιώματος χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Εγνατία Οδός» και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων,
- περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης),
- *λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου