Στις 13 Ιουλίου ο Γκίκας Μαγιορκίνης έλεγε ότι εάν τα «ορφανά» κρούσματα κορονοϊού φθάσουν στα 50 ημερησίως θα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Στις 13 Οκτωβρίου, πριν από μία εβδομάδα, με περισσότερα από 400 νέα κρούσματα, ο ίδιος και ο Νίκος Χαραδλιάς έλεγαν ότι «η επιδημία στην χώρα σταθεροποιείται». Χθες, 21 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς, με 865 ημερήσια κρούσματα, βγήκε σε έκτακτη ενημέρωση για να ανακοινώσει lockdown στην Καστοριά, να διαμηνύσει ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη» και να πει πως υπάρχει «εκθετική έξαρση του ιού».
Πιο απλά, η διαχείριση της πανδημίας στην χώρα είναι state of mind. Και γίνεται πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη, με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να βγαίνει εκτός ελέγχου, με την κυβέρνηση να περνά από την πλήρη αδράνεια στην πλήρη αμηχανία και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στρέφεται ξανά στο μόνο του όπλο, εκείνο της επικοινωνίας.
Σύμφωνα με τις χθεσινοβραδυνές πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα σύσκεψη με τους επιδημιολόγους και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, και κατόπιν θα απευθύνει – ένα ακόμη – διάγγελμα για να ανακοινώσει δύο νέα μέτρα: Την χρήση μάσκας παντού, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, και την απαγόρευση κυκλοφορίας από την 1 την νύχτα έως τις 5 τα ξημερώματα.
Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο «ισχυρής παρουσίας» της Αστυνομίας στις πλατείες προς διάλυση των συναθροίσεων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει σε πρώτο πλάνο το δόγμα της «ατομικής ευθύνης», με αμφότερους να στοχεύουν – και να στοχοποιούν – κυρίως τους νέους.
Πέραν αυτών, το κυβερνητικό βάρος ρίχνεται και πάλι στην επικοινωνία. Το επιχείρημα που διακινείτο ήδη από χθες το βράδυ από το Μαξίμου είναι πως «το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο και εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη», κυβερνητικές πηγές και φιλοκυβερνητικά media δεν παρέλειπαν να υποδείξουν ως βασική αιτία της έκρηξης της πανδημίας την «ανευθυνότητα των νέων», και ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε να πάει ένα βήμα παραπέρα υποδεικνύοντας τον «ένοχο» και τον «εχθρό» στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο στην δίκη της Χρυσής Αυγής.
Ο υπουργός βεβαίως, δεν είπε τίποτα για τα ασφυκτικά γεμάτα Μέσα Μεταφοράς στα οποία δεν έχει προστεθεί ούτε μισό δρομολόγιο και έχουν μετατραπεί σε hot spots του κορονοϊού, όπως δεν είπε τίποτα ούτε για τα σχολεία με τις τάξεις των 27 μαθητών, ούτε για τις ΜΕΘ των νοσοκομείων που παραμένουν κλειστές επειδή η κυβέρνηση δεν έκανε, και δεν κάνει, προσλήψεις υγειονομικών.
Όπως δεν είπε τίποτα και για τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, εδώ και αρκετό, καιρό για πιο επιθετικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα, ούτε επίσης για την πλασματική εικόνα που έδινε σταθερά το τελευταίο δίμηνο η υποκαταγραφή των κρουσμάτων.
Και στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της επιτροπής πάντως, οι επιδημιολόγοι έκρουσαν, κατά τις πληροφορίες, νέο συναγερμό επισημαίνοντας τρία στοιχεία που δείχνουν εκθετική έξαρση της πανδημίας.
Το πρώτο είναι πως μόνον μέσα στον τελευταίο μήνα – από τι 21 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Οκτωβρίου- η χώρα μας έχει καταγράψει συνολικά 12.236 κρούσματα. Πρόκειται για αριθμό κατά τι μικρότερο από το ήμισυ των συνολικών κρουσμάτων (27.334) που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.
Το δεύτερο είναι πως το τελευταίο οκταήμερο, από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων έχει παγιωθεί πάνω από τα 400. Και ειδικά το τελευταίο τριήμερο υπήρξε καθημερινή εκτίναξη της τάξης σχεδόν του 50%.
Το τρίτο στοιχείο συναγερμού είναι η παράλληλη εκτίναξη του δείκτη μεταδοτικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας. Ειδικά στην Θεσσαλονίκη, ο δείκτης έχει φθάσει στο 3,6 με όριο ασφαλείας το 1, ενώ βαριά συσσώρευση επιδημιολογικού φορτίου καταγράφεται και στη νότια και ανατολική Αττική.
Με αυτά τα δεδομένα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν εισηγήσεις να κλείνουν ακόμη νωρίτερα, πριν από τις 12, τα καταστήματα της εστίασης. Οι εισηγήσεις όμως δεν έγιναν δεκτές διότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν αντέχει την κοινωνική πίεση από έναν κλάδο που έχει ήδη πληγεί βαριά από την ύφεση. Και επειδή επίσης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες για την στήριξη της εργασίας και των επιχειρηματιών σε περίπτωση έστω και μερικού lockdown.
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου