Όπως τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προεδρεία της κυβέρνησης «που υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εξέλιξη αυτή έρχεται να δικαιώσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι «το υδροκέφαλο υπερσυγκεντρωτικό "επιτελικό" κράτος είναι κατ’ ουσία "Μητσοτακικό" κράτος, που επιχειρεί λάθρα και εμφανώς αντισυνταγματικά να φορέσει κυβερνητικό κορσέ στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, ταυτόχρονα με τις απαράδεκτες λίστες Πέτσα στα ιδιωτικά ΜΜΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον το ερώτημα αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, δηλαδή «αν θα σεβαστεί το ίδιο το Σύνταγμα και θα επανέλθει στις βασικές αρχές του κράτους δικαίου».
Καταλήγοντας οι τομεάρχες τονίζουν πως «η εξουσία με ύφος "νομίμων ιδιοκτητών της χώρας" θα βρίσκει απέναντί της τις θεσμικές και πολιτικές αντιστάσεις όσο θίγει τα δημοκρατικά αισθήματα του ελληνικού λαού».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε με επιστολή του τον πρόεδρο του ΕΣΡ, Αθ. Κουτρομάνο, σε ακρόαση στη Βουλή, εξαιτίας του διαρκούς αποκλεισμού του κόμματος από το περιεχόμενο των ΜΜΕ.
Πέτσας: Μνημείο fake news η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Για παραποιημένη είδηση κάνει λόγο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την παραπάνω κοινή ανακοίνωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας υποστηρίζει ότι το ΣτΕ «δεν θέτει ζήτημα για “την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση κρατικής εποπτείας στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ”, αλλά -αντιθέτως- διατηρεί αυτούσια την διατύπωση όπως προτάθηκε στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος. Ειδικότερα, το Ε’ τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 174/2020 γνωμοδότησή του, κατά την επεξεργασία σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις αρμοδιότητες της Προεδρίας της Κυβέρνησης (ΠτΚ), δεν έκρινε “αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Προεδρεία της Κυβέρνησης που υπάγεται ευθέως στον Πρωθυπουργό”, όπως ψευδώς (και ανορθόγραφα) γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσθέτει:
«Στην εν λόγω γνωμοδότησή του, το ΣτΕ προτείνει νομοτεχνική αναδιατύπωση του σημείου όπου περιγράφονται οι επιχειρησιακοί στόχοι της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Μάλιστα το ΣτΕ ζητά επαναδιατύπωση στο παρακάτω σημείο που ισχύει σήμερα και θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ (άρθρο 27 παρ. 1γ του ΠΔ 82/2017). “Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: …..γ) στην κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση”».
ΣΥΡΙΖΑ: Ψεύδη Πέτσα για την απόφαση του ΣτΕ για ΕΡΤ, ΑΠΕ
«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα» απαντούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της εποπτείας των ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση.
«Η υποκρισία του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια», τονίζουν, με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης και η αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε θέμα που είχαν προτάξει λίγες ώρες νωρίτερα, αναφέροντας πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματική την εποπτεία της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την προεδρεία της κυβέρνησης «που υπάγεται ευθέως στον πρωθυπουργό».
Για το θέμα αυτό ο κ. Πέτσας έσπευσε να τοποθετηθεί άμεσα, υποστηρίζοντας ότι το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις» και δεν θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
Με νέα τους δήλωση, λοιπόν, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο με μια μακροσκελή δήλωση, υπογραμμίζουν ότι το Στε «επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του τύπου». Επίσης, κάνουν λόγο για μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς –όπως επισημαίνουν– «δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου».
Η ανακοίνωση του ΣτΕ
«Το επιτελικό κράτος και οι εμπνευστές του υπέστησαν βαριά νομική και πολιτική ήττα – Απάντηση στον Σ. Πέτσα»
Η υποκρισία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα δεν έχει όρια. Στην απάντηση του επιστρατεύει, για άλλη μια φορά, τη γνωστή τεχνική «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ» και όλοι καταλαβαίνουμε γιατί είναι ο Υπουργός που έχει αδειάσει ο κ. Μητσοτάκης περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον.
Του απαντάμε, αναγκαστικά μακροσκελώς, με αναφορά σε όσα γράφει η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέξη προς λέξη.
Αντιθέτως με τις ψευδείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι, τάχα, το ΣτΕ προτείνει απλώς «νομοτεχνικές αναδιατυπώσεις», το Δικαστήριο επισημαίνει ευθείες αντισυνταγματικότητες που κρύβουν ακραίες πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου του τύπου. Είναι προφανές ότι το Ανώτατο Δικαστήριο προβαίνει μόνο σε νομικό έλεγχο, οι αντισυνταγματικότητες όμως που εντόπισε αναδεικνύουν και τα βασικά πολιτικά προβλήματα των αντιδημοκρατικών επιλογών της Νέας Δημοκρατίας.
Το μείζον πολιτικό ζήτημα: Δεν υπάρχει προηγούμενη κυβέρνηση που να επεδίωξε τόσο πλήρη έλεγχο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η Νέα Δημοκρατία τα υπάγει απευθείας στον έλεγχο του Πρωθυπουργού και τεχνηέντως επιχείρησε να δώσει στην ΠτΚ εποπτικές αρμοδιότητες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Επισημαίνει σχετικά το ΣτΕ, επί λέξει:
«Η περ. δ΄ της παρ. 1 του άρθρου 20 του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους της «Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης», πρέπει να διατυπωθεί ως εξής: «1. Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης αφορούν: α) ... δ) στην κατά το Σύνταγμα και τον νόμο άσκηση της κρατικής εποπτείας στις εταιρείες "Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία" (ΕΡΤ Α.Ε.) και "Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε." (ΑΠΕ-ΜΠΕ Α.Ε.) και ε) ...», διαγραφόμενης της μνείας σε «άσκηση της κρατικής εποπτείας στα μέσα ενημέρωσης». Και τούτο, διότι στην έννοια των μέσων ενημέρωσης του άρθρου 20 του σχεδίου περιλαμβάνονται, λόγω της ευρύτητας της διατύπωσης, τόσο ο Τύπος όσο και τα οπτικοακουστικά μέσα ενημέρωσης. Όμως, κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος δεν νοείται σύστημα «κρατικής εποπτείας» του τύπου, ενώ κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον «άμεσο έλεγχο του Κράτους», έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας (ΣτΕ 5040/1987 Ολ., 2544/1999, 553, 554/2003 κ.ά.), φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είναι αποκλειστικώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (βλ. ΣτΕ 95/2017 Ολ., 2307/2018 Ολ. κ.ά.) και όχι η Κεντρική Δημόσια Διοίκηση».
Σε ότι αφορά το ψέμα του Κυβερνητικού εκπροσώπου πως δήθεν ίδια ρύθμιση θέσπισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουμε τα εξής:
Το ΠΔ 82/2017 του ΣΥΡΙΖΑ, υποβλήθηκε στη βάσανο της επεξεργασίας από το ΣτΕ και εκδόθηκε από τον ΠτΔ, χωρίς να προκύψει καμία αντισυνταγματικότητα, σε αντίθεση με το ΠΔ της ΝΔ για τις υπερεξουσίες της νεοσυσταθείσας Προεδρίας της Κυβέρνησης.
Τέλος και πιο σημαντικό, το ΠΔ του 2017, εμπεριείχε τη φράση «Κατά το Σύνταγμα και τους νόμους άσκησης κρατικής εποπτείας στα Μέσα ενημέρωσης». Με τη διατύπωση αυτή, δε μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση σε κανέναν, ότι το κράτος απλώνει ένα μακρύ χέρι ασφυκτικού έλεγχου στην ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος.
Τέλος, θα είχε ενδιαφέρον να πάρει θέση ο κ. Πέτσας και για τις υπόλοιπες νομικές ακροβασίες, που εντόπισε το ΣτΕ, που αφορούν τη στελέχωση της ΠτΚ με στρατιά ημέτερων μετακλητών που προσκρούει στο αρ. 103 του Συντάγματος όσο και στη σπατάλη που αυτή επιφέρει.
Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη και οι εμπνευστές του, υπέστησαν μια συντριπτική ήττα νομικά και πολιτικά και αυτό δεν κρύβεται. Ας αφήσουν λοιπόν στην κυβέρνηση την αλαζονεία και να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του ΣτΕ όπως αρμόζει σε ένα ευνομούμενο κράτος.
Διαφορετικά, οι «κυρώσεις» που τους επιφυλάσσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, όντως «θα δαγκώνουν».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου