Ο Νίκος Δένδιας ανάρτησε την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου του. Αλλά σε λίγες ώρες το βαθύ κράτος της Δεξιάς και το Μέγαρο Μαξίμου τον υποχρέωσαν, δια της»ορθής επανάληψης», να εξαφανίσει τον χαρακτηρισμό. Και να ρίξει τα μούτρα του στην αμερικανική πρεσβεία για να κάνει το ίδιο.
Προσωπική δια-Πόμπευση ενός αξιοπρεπούς πολιτικού και διασυρμός της χώρας -για το φόβο των Ιουδαίων.
Αντίστοιχη πολιτική και διπλωματική ποιότητα -που άγγιζε τη δουλικότητα- χαρακτήρισε και την υποδοχή του -υπό αποχώρηση- ιέρακος Μάικ Πομπέο από τον Πρωθυπουργό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσάρμοσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο… πρόσωπό του. Με πρόθεση να πάρει πολιτικούς πόντους, αλλά με αντάλλαγμα εμφανείς και αφανείς παραχωρήσεις στις ΗΠΑ και εθελουσία εργαλειοποίηση της χώρας κατά της Ρωσίας και της Κίνας.
Ακριβώς όπως είχε αποφανθεί προ ημερών ο Αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ, χαρακτηρίζοντας αντιρωσσικό ανάχωμα την Ελλάδα και είχε προαναγγείλει από την περσινή επίσκεψη του ο Πομπέο, εκβιάζοντας δημοσίως -στο Ίδρυμα Νιάρχου- την Ελλάδα για την προμήθεια υψηλής τεχνολογίας τη αρέσκειας του.
Σ’ αυτό το πλαίσιο συμπεριφοράς «προβλέψιμου συμμάχου» η κυβέρνηση, οδηγείται -υπό αμερικανική επίνευση και γερμανο-γαλλική επιστασία- σε απροσδιόριστης έκτασης διάλογο με την Τουρκία.
Αφήνοντας στην άκρη κάθε συζήτηση στο Συμβούλιο Κορυφής για κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ο περιθωριακός ρόλος της Ελλάδας στο κοινοτικό κέντρο αποφάσεων, έχει και την υπογραφή του Πρωθυπουργού της.
Όσο για την Αγιά Σοφιά, να ζήσουμε να τη θυμόμαστε. Οσονούπω και το Κυπριακό το οποίο ο Πρωθυπουργός… ξέχασε να αναφέρει στον ΟΗΕ. Όπως είχε ξεχάσει πέρυσι την τουρκική παραβατικότητα στο ΝΑΤΟ.
Αυτή η συμπεριφορά δεν άσχετη με την προσπάθεια, όχι απλώς να μην πάρει θέση στη διένεξη Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αλλά για την ακρίβεια να κρύψει την ήδη διατυπωμένη ελληνική θέση. Όπως τη μετέφερε τον Δεκέμβριο του 2019, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος:
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει και στηρίζει τα Εθνικά Δίκαια της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως αυτά θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης του μείζονος αυτού προβλήματος και στηρίζει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας».
Αυτή η θέση εξαφανίσθηκε από την κυβέρνηση και την τιμή της συντηρητικής παράταξης διέσωσε κάπως ο Νικήτας Κακλαμάνης που τοποθετήθηκε ευθέως- και σχεδόν τρολάροντας την κυβέρνηση: «Σαφέστατα η θέση μου είναι υπέρ των Αρμενίων».
Ομοίως η Ντόρα Μπακογιάννη διέσωσε την κοινή διπλωματική λογική, επαναλαμβάνοντας από τον από τον Έβρο: «Δεν θεωρώ ποτέ τον Ερντογάν απομονωμένο«. Κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβερνητική διολίσθηση των ημερών κορυφώθηκε στη Βουλή, όπου ανέλαβε, ως μη όφειλε, ο Πρόεδρος της, να μεταφέρει την απίστευτη απόφαση του Πρωθυπουργού να μην κυρώσει τρεις συμφωνίες με τα Σκόπια, που όφειλε να κάνει ήδη από τις ημέρες που επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ.
Το σύνδρομο απώλειας της δεδηλωμένης
Η διακηρυγμένη πρόθεση της ομάδας Σαμαρά, των ακροδεξιών της Κ.Ο. και ενδεχομένως και άλλων βουλευτών - ο Πλεύρης και ο Μαρκόπουλος εναντιώθηκαν ήδη στην πρωθυπουργική υποστήριξη στη συμφωνία - προκάλεσαν στην κυβέρνηση σύνδρομο απώλειας της δεδηλωμένης. Επί της ουσίας τουλάχιστον, αν όχι και τύποις, οπότε οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες.
Μεταφέροντας στο μέλλον τη κύρωση, απλώς έκρυψε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί. Αλλά έτσι επιδεινώνει τη θέση της.
Στο Μακεδονικό -που προσκαλεί αντίδραση βουλευτών, ενώ ο Σαμαράς στρατολογεί τις οργανώσεις των αποδήμων Μακεδόνων δια των οποίων έστησε να συλλαλητήρια- θα προστεθεί και ο «διάλογος» υποχωρήσεων στο Αιγαίο που θα προκαλέσει τη μεγάλη εξέγερση των Καραμανλικών.
Ήδη υπενθυμίζουν όσα είπε πριν από ένα χρόνο στην Θεσσαλονίκη ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Εναντίον του οποίου, ειρήσθω εν παρόδω, το Μέγαρο Μάξιμου σχεδιάζει κοινοβουλευτική αποστράτευση- μαζί με τον Σαμαρά, όπως αποκάλυψε ο Βασ. Σκουρής στο ieidiseis.gr.
Το απόλυτο αλαλούμ
Εν τω μεταξύ η κυβερνητική διολίσθηση -με υπουργούς που ο ένας μετά τον άλλον κυκλοφορούν με τη σφραγίδα του αποτυχημένου στο μέτωπο- επιταχύνεται.
Στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπάρχει απόλυτο αλαλούμ και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταπολεμά τον συνωστισμό κλείνοντας τα περίπτερα, ενώ στοιβάζει μαθητές στις αίθουσες και επιβάτες στα μέσα μεταφοράς.
Εκ παραλλήλου η χρεωκοπία της οικονομικής πολιτικής της είναι χειροπιαστή και η παράλογη διαχείριση του Μεταναστευτικού συναγωνίζεται τις εξωφρενικές επιλογές στη Παιδεία, που έβγαλε απέναντί της ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα και το κίνημα των καταλήψεων διογκώνεται.
Ενώ το φιάσκο με τις μάσκες συνεχίζεται- οι ελλείψεις και η ελλιπής προετοιμασία οδηγούν τους μαθητές σε διαμαρτυρίες με κατάληψη σχολείων. Αλλά η κυβέρνηση απλώς τους απειλεί και η ΝΔ δια του βουλευτή της Μπογδάνου και των προπαγανδιστών της στα ΜΜΕ τους καθυβρίζει και ρίχνει νερό στη φωτιά.
Στο απόγειο της κυβερνητικής ανικανότητάς αλλά και αδιαφορίας βρίσκεται η πληγείσα Καρδίτσα -όπου οι κάτοικοι εγκαινίασαν τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά του Πρωθυπουργού προσωπικά.
Το κράτος απέχει, η αποκατάσταση δεν ξεκίνησε και υπάρχουν ακόμη αποκλεισμένα χωριά- ολοκληρώνοντας τον όλεθρο που προϋπήρχε στην Εύβοια.
Αν θα κερδίσει ενα τίτλο με την «αξία» της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα είναι ο τίτλος της χειρότερης κυβέρνησης απο τη Μεταπολίτευση. Αν θα καταρρίψει και το ρεκόρ σύντομης παραμονής που έχει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, θα το δούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου