Δέκα ημέρες για την έναρξη της Γ Εθνικής στο ποδόσφαιρο. Μιας κατηγορίας που ούτε λίγο ούτε πολύ, περιλαμβάνει στις τάξεις της πάνω από 140 ομάδες από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Μια κατηγορία που θυμίζει αρκετά την άλλοτε Δ Εθνική, όμως δεν θυμίζει σε τίποτε τον χαρακτήρα που είχε τότε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Τώρα πλέον είναι φύρα…
Μίλησα απότομα; Δεν ήταν κομψός ο χαρακτηρισμός; Περιμένετε, έχω επιχειρήματα…
Άπαντες συζητούν για τις επιπτώσεις του covid-19 στον κοινωνικό ιστό και κατ επέκταση στην οικονομική κατάσταση των Ελλήνων και όχι μόνο βέβαια, καθώς πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο.
Όπως ήταν φυσιολογικό, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δέχθηκαν καίριο πλήγμα στη τσέπη τους, με αποτέλεσμα κάθε είδους παράλληλη δραστηριότητα να μείνει στο περιθώριο και στις περισσότερες των περιπτώσεων, να τοποθετούνται στο ντουλάπι μέχρι νεωτέρας.
Και για να μιλήσουμε για τον αθλητισμό και ειδικότερα (καλή ώρα) για το ποδόσφαιρο, αρκετοί ήταν οι παράγοντες που έκαναν πίσω και έδωσαν προτεραιότητα να περισώσουν ότι μπορούν από τις επιχειρήσεις τους και να αφιερώσουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο στο πως θα βρεθούν οι πόροι για να επιβιώσουν.
Μην ξεχνάμε πως πίσω από τις επιχειρήσεις και την επαγγελματική σταδιοδρομία, υπάρχουν οικογένειες και παιδιά, υποχρεώσεις δηλαδή που διογκώνονται καθημερινά.
Επομένως, όσοι παράγοντες έχουν απομείνει να επενδύουν στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, για μένα προσωπικά χαρακτηρίζονται ήρωες.
Κάποιοι τους αποκαλούν αφελείς, αλλά δεν πιστεύω πως υπάρχουν πλέον άνθρωποι που θέλουν να πετούν τα λεφτά τους σε ένα προϊόν που δεν αποφέρει έσοδα παρά μόνο (αυτό που ανέφερα κομψά ή άκομψα παραπάνω) φύρα…
Και έρχεται τώρα η πολιτεία να κάνει γνωστό πως οι αγώνες της Γ Εθνικής θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.
Δεν το συζητώ πως υπάρχει θέμα μετάδοσης του covid-19. Φυσικά και υπάρχει, άλλωστε δεν μπορεί κανείς να θεωρήσει πως η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη όσον αφορά την εξάπλωση.
Όμως παρατηρώ πως δεν υπάρχει ούτε ένα σχέδιο, ούτε ένα πλάνο για το πως αυτές οι ομάδες (όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε πολλά ομαδικά αθλήματα) θα μπορέσουν να βγάλουν τη χρονιά χωρίς τα διαρκείας, χωρίς τους χορηγούς και χωρίς τα χρήματα αυτά που περιμένουν κάθε χρόνο για να μπορέσουν να κρατήσουν ζωντανό τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Την ίδια ώρα, ΒΟΥΝΟ τα έξοδα: Αμοιβές (κοινό μυστικό ότι οι ποδοσφαιριστές αμοίβονται παρά το γεγονός πως είναι ερασιτεχνική κατηγορία), μετακινήσεις, διαιτησία, έκδοση δελτίων, ποινές και όλα αυτά χωρίς κανένα όφελος, κανένα κέρδος παρά μόνο οι γνωριμίες και οι δημόσιες σχέσεις!
Φέτος μάλιστα οι ομάδες μπήκαν και σε έναν απίστευτο κυκεώνα να συγκεντρώσουν τα έγγραφα για το μητρώο της ΓΓΑ, αναμένοντας βεβαίως το ποσό που υποσχέθηκε ο Υφυπουργός κ. Αυγενάκης, το οποίο ακόμη αγνοείται και κανείς δεν ξέρει πότε και αν εισπραχθεί.
Και βεβαίως ποιο θα είναι το ύψος αυτού του ποσού, που κατά πολλούς θα είναι ψίχουλα… Ίδωμεν.
Η αγάπη μου για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι τεράστια, λατρεύω τον ρομαντισμό που το διέπει αλλά έτσι δεν το θέλω…
Δεν μπορώ να βλέπω σκυθρωπούς και αγανακτισμένους παράγοντες και ανθρώπους του αθλητισμού, που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν Θερμοπύλες.
Η πολιτεία και η ΕΠΟ πρέπει να σκύψει άμεσα στα ζητήματα που έχουν προκύψει. Αν και θεωρώ πως είναι αργά…
Να βρεθεί έστω μια λύση να καλυφθούν τα διαιτητικά έξοδα, που για κάθε εντός έδρας ματς ξεπερνούν τα 500€ και τα 600€.
Να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή και να γίνουν έστω και τώρα, οι απαραίτητες κινήσεις για την εύρεση χορηγών, που θα ενισχύσουν την προσπάθεια των ομάδων της Γ Εθνικής.
Εμείς πάντως στο sportsup.gr και γω προσωπικά, θα είμαστε πάντα δίπλα στις ομάδες, θα προβάλουμε τις δραστηριότητες τους και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να παραμείνει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το επίκεντρο του αθλήματος στη χώρα μας.
Του Αργύρη Τσιγγενόπουλου, αρχισυντάκτη του sportsup.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου