Η νέα σχολική χρονιά θα είναι ιδιαίτερη και με πολλές δυσκολίες. Τα παιδιά μας θα βιώσουν μια διαφορετική πραγματικότητα στα σχολεία λόγω της πανδημίας.
Όμως θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι:
Οι προτάσεις γονιών και εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό ανοίγματος των σχολείων με μικρότερο αριθμό μαθητών στην τάξη και με τις δεδομένες συνθήκες που υφίστανται στα σχολικά συγκροτήματα στη χώρα μας, έπεσαν στο κενό.
Αντίθετα προς τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προς την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας προχώρησε στην αύξηση των μαθητών ανά τμήμα(έως 25 μαθητών στην Πρωτοβάθμια και έως 27 στη Δευτεροβάθμια, )5 όπου η απόσταση μεταξύ τους δεν ξεπερνά τα 20-30cm. Το μέτρο της απόστασης δηλαδή ΔΕΝ θα ισχύσει στα σχολεία ενώ οποιουδήποτε άλλου πρέπει με «ευλαβική προσήλωση» να τηρούμε αποστάσεις άνω του 1,5 μέτρου. Υποκαθίσταται από τις μάσκες που αντιμετωπίζονται ως πανάκεια, αλλά μόνο για τα σχολεία (!) αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι η Δημόσια Παιδεία όχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα αλλά αντίθετα τη θεωρεί ένα οικονομικό βάρος το οποίο μεθοδικά προσπαθεί να περικόψει περαιτέρω.
Η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον καθαρό τρόπο όλες τις αδυναμίες και τα χρόνια προβλήματα της Παιδείας στη χώρας μας. Οι ελλείψεις της Σχολικής στέγης, οι αίθουσες κλουβιά και τα κοντέινερ που στοιβάζονται τα παιδιά, οι «πατέντες» που εφευρέθηκαν για να τα χωρέσουν όλα με το μικρότερο δυνατό κόστος βγάζουν στην επιφάνεια τους χειρότερους εφιάλτες μας.
Οι πρόχειρες και προσωρινές «λύσεις», οι «λύσεις ανάγκης», διαιωνίζουν τα προβλήματα. Στο τέλος δημιουργούνται μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνουν. Σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, οι «λύσεις» αυτές έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο στην εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά και στην δημόσια υγεία.
Οι εργαζόμενοι- γονείς Απαιτούμε:
- Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα για παιδαγωγικούς/εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και υγειονομικούς, ανεξαρτήτως πανδημίας.
- Πλήρης στελέχωση των σχολείων με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό από την πρώτη ημέρα.
- Η καθαριότητα των σχολείων αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη και πρέπει να καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη απασχόληση και όχι με 3ωρα
- Ένας μαθητής ανά θρανίο όσο διαρκεί η πανδημία. Eξεύρεση νέων αιθουσών (ακόμα και με την ενοικίαση προσωρινά χώρων)
- Ανέγερση άμεσα νέων σχολικών μονάδων σύγχρονων προδιαγραφών. Τέρμα στην στέγη σε κοντέινερ (όπως συμβαίνει με το μουσικό σχολείο Γιαννιτσών)
Είναι ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ένας σοβαρός διάλογος για την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας στη χώρα και τον εκσυγχρονισμό των σχολείων των παιδιών μας με μακροπρόθεσμο και οραματικό σχεδιασμό. Ας γίνει η πανδημία αφορμή να συζητηθούν και να δρομολογηθούν προς επίλυση τα χρόνια προβλήματα των σχολειών μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου