Την αντίφαση αυτή παραδέχτηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης υποσχόμενος πρωτοβουλία που θα αναστρέψει την κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε να απαντήσει και σε πρόσφατη έκθεση της παγκόσμιας οργάνωσης WWF που κατηγορούσε την Ελλάδα για «αδικαιολόγητη αδράνεια» ζητώντας άμεση λήψη μέτρων.
Η οργάνωση WWF υπολόγισε ότι συνολικά στην Ε.Ε. καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια 88 εκατομμύρια τόνοι τροφής (173 κιλά κατά κεφαλήν) και η σπατάλη αυτή κοστίζει 143 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ευθύνεται για το 15% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα. «Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, διανέμουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Για την παραγωγή τροφίμων καταστρέφονται σημαντικοί βιότοποι, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης χιλιάδες είδη σε όλο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ενώ 112 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο κάθε άτομο στην Ε.Ε. πετάει στα σκουπίδια 173 κιλά τροφής ετησίως» επισημαίνει η WWF.
Η WWF κατηγορεί την Ελλάδα ότι δεν έχει καν στοιχεία για το μέγεθος και την ποιοτική σύσταση των υπολειμμάτων τροφίμων, ότι το προσφάτως ανακοινωθέν Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) δεν κάνει καμία απολύτως μνεία σε δράσεις περιορισμού της σπατάλης και της ζητά να λάβει συγκεκριμένα μέτρα όπως: ορισμός στόχου 50% για μείωση ώς το 2030, υποχρεωτική καταγραφή απορριμμάτων τροφίμων σε επιχειρήσεις διακίνησης και εμπορίας τροφίμων, παροχή ουσιαστικών κινήτρων για την ενίσχυση της δωρεάς τροφίμων.
Οι χθεσινές δηλώσεις Χατζηδάκη έκαναν ακόμα πιο ζοφερή την εικόνα καθώς ο υπουργός, επικαλούμενος έκθεση του ΙΟΒΕ, είπε πως εδώ καταλήγουν στα σκουπίδια 196 κιλά ετησίως κατά κεφαλήν, δηλαδή πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 173 κιλών.
Προανήγγειλε ότι το υπουργείο φέρνει μια σειρά μέτρων για τη μείωση σπατάλης στα τρόφιμα κατά 50%, στο νομοσχέδιο για τα απόβλητα που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα. «Θεσπίζουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την υποχρέωση να καταγράφουν τα απόβλητα τροφίμων στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τα σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα νοσοκομεία κ.λπ.» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών «θα εξετάσουμε πώς μπορούν να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις δωρεές τροφίμων, όπως για παράδειγμα ποια τρόφιμα μπορούν να δωρίζονται, διότι είναι λυπηρό να πετιούνται βρώσιμα αγαθά την ώρα που κοινωφελή ιδρύματα και άνθρωποι τα χρειάζονται».
Ολα τα παραπάνω μένει να φανούν στην πράξη, καθώς ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων προκρίνει την καύση των απορριμμάτων, όπου το κλάσμα των υπολειμμάτων τροφής θεωρείται πολύτιμο καύσιμο...
Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου