«Tα 11 μέτρα που προτείνουμε είναι και προσωρινής φύσης, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη συνθήκη, αλλά και μόνιμα, κυρίως στοχευμένων φοροελαφρύνσεων, που θα δώσουν ανάσα και τα επόμενα χρόνια», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα που καταθέσαμε είναι απολύτως κοστολογημένο, τα προσωρινά μέτρα είναι ύψους 8,5 δισ. και τα μόνιμα ύψους 3 δισ.».
Στα προσωρινά μέτρα, μέχρι την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, υπογράμμισε, προβλέπεται «η άμεση μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, η επιδότηση της εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και ενός μέρους του μισθού, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η επιδότηση του ενοικίου, το εισόδημα έκτακτης ανάγκης για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που έχουν καταρρεύσει τα εισοδήματά τους», ώστε «να έχουμε μία τόνωση στην αγορά, να στηρίξουμε το εισόδημα των νοικοκυριών για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις βιοποριστικές τους ανάγκες και να υπάρχει μία σχετική κίνηση της κατανάλωσης».
Tα μόνιμα μέτρα, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν «φοροελαφρύνσεις στο τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου, καθώς και μόνιμες προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».
Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή «η κατάσταση είναι ασφυκτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι 8 στις 10 δεν ξέρουν αν θα επιβιώσουν, ενώ έχουν χαθεί περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίαςκαι αυξήθηκε η ανεργία κατά 4 μονάδες σε λίγους μήνες» και σημείωσε πως «το ότι είχαμε ύφεση 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έδρασε ως όφειλε», καθώς «αυτά τα οποία έχουν δοθεί στηνπραγματική οικονομία από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι άμεσες ενισχύσεις του κράτους, είναι μόνο 4,6 δισ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου