«Κάρβουνο που καίει» είναι για τους βυζαντινολόγους σε ολόκληρη την υφήλιο η απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Συντάσσουν τις δυνάμεις τους με τους Ελληνες συναδέλφους τους, τους πολίτες και τους φορείς, τάσσονται κατά της καρατόμησης του μοναδικού συνόλου, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και προσπαθούν μέχρι τέλους να σταματήσουν «το έγκλημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης».
Η τελευταία Τρίτη του Αυγούστου (25/8) ή η πρώτη του Σεπτεμβρίου (1/9) φαίνονται ως οι πιθανές ημερομηνίες για να ενταχθεί προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων. Ετσι ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (το Σαββατοκύριακο 5-6/9/20), όπως συνέβη και πέρυσι.
Ποιος δεν θυμάται ότι από το βήμα της ΔΕΘ ο ίδιος εξήγγειλε την απόφαση της απόσπασης, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων και ερωτημάτων; Εκτός κι αν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική μπροστά στην κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας των ειδικών επιστημόνων και δεν ακουστεί κουβέντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οπότε η μελέτη θα έρθει προς συζήτηση σε μια από τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ τον Σεπτέμβριο.
Οποια ημερομηνία και να κατατεθεί πάντως, η θετική γνωμοδότηση θεωρείται βέβαιη αφού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει φροντίσει να απομακρύνει κάθε διαφορετική φωνή από τη σύνθεση του ΚΑΣ. Η μελέτη εκπονήθηκε από το Τεχνικό Γραφείο Korres Engineering, που έχει αναλάβει το έργο, και κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πόλης Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού έχουν γίνει αποδέκτες πλήθος επιστολών από φορείς που τάσσονται κατά της απόσπασης. Προσφάτως δε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου («Εφ.Συν.», Απόστολος Λυκεσάς 4/8/20) έλαβε επιστολή από τον καθηγητή John F. Haldon, πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Βυζαντινών Σπουδών στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από 40 χώρες. Μια μικρή λεπτομέρεια είναι ότι τα μέλη της ψηφίζουν και στέλνουν τις θέσεις τους.
Μιλάμε λοιπόν για την παγκόσμια κοινότητα που βλέπει εκείνο που αρνείται η ελληνική κυβέρνηση. Σε πολλά ερωτήματα δεν έχει απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού και η «Αττικό Μετρό» που προκρίνουν τη λύση της απόσπασης. Τι θα συμβεί αν βρεθούν κι άλλες αρχαιότητες; Αφού κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι κρύβει η γη, ενώ αρχαιολόγοι κάνουν λόγο ακόμα και για μνημειακά ρωμαϊκά κτίρια.
Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (4/3/2020) οι οποίες θα συζητηθούν στις 4/12. Εντός του Αυγούστου πρόκειται να καταθέσουν κοινή αίτηση ακύρωσης και οι: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ΠΕΣΑ, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων και Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.
Την ίδια στιγμή στο εργοτάξιο συνεχίζονται οι εργασίες απομάκρυνσης της άμμου που τοποθετήθηκε για να προστατευθούν οι αρχαιότητες που αποκαλύπτονται, σε άριστη κατάσταση όπως μαθαίνουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου