«Ωραίες εβδομάδες» στην Παιδεία, «κερδάμε» στην εξωτερική πολιτική, «καλωσορίσματα» στον Τουρισμό, «ενισχύσεις» στην Υγεία. Κεντρική κατεύθυνση η επικοινωνιακή μετατροπή αδιαμφισβήτητα αρνητικών στοιχείων σε θετικά υλοποιούν συντονισμένα υπουργοί και στελέχη.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, αδυνατίζουν σαφώς το κυβερνητικό αφήγημα, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που «έσωσε την χώρα». Τυχόν επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες, θα απογυμνώσει ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική που συνεχίζει να αντλεί από τα επικοινωνιακά «καύσιμα» των μειωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο. Όμως κορμός της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, στα επιμέρους πεδία, συνεχίζει να είναι η προσπάθεια πλήρους επικοινωνιακής μεταστροφής της πραγματικότητας.
Η μεθοδολογία είναι απλή και η τακτική μοιάζει σχεδόν παιδαριώδης: Ένα γεγονός που με κριτήριο ακόμη και την απλή λογική είναι αρνητικό, παρουσιάζεται ως θετικό. Συνοδευόμενο με χαμόγελα, αίσθηση αισιοδοξίας ή θριαμβολογία, εικόνα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης. Το εκπεμπόμενο, σε κάθε περίπτωση, πολιτικό μήνυμα δεν αντέχει σε ουσιαστική η λεπτομερή κριτική. Όμως αυτή αποφεύγεται, αφού η επικοινωνία γίνεται με όρους τέτοιους που δεν επιτρέπουν ουσιαστική αντιπαράθεση: Βομβαρδισμός μηνυμάτων μέσω όλων των οδών μαζικής απεύθυνσης, περιορισμός των θεσμικών λειτουργιών αντιπαράθεσης απόψεων, τακτική διαγγελμάτων, εξαγγελιών και ανακοινώσεων.
Το μοντέλο εξυπηρετείται όπως είναι λογικό από τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου. Ακολουθείται όμως πιστά από τους υπουργούς και τα στελέχη της κυβέρνησης που αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν αυτή την τακτική ανά τομέα. Όμως όσο μεγαλύτερη η εξειδίκευση τόσο πιο εμφανής προβάλλει η παραδοξολογία.
Υπάρχουν ήδη άλλωστε χαρακτηριστικά παραδείγματα επικοινωνιακών τακτικών:
— Ενθουσιασμένη από τις επιδόσεις δηλώνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το προηγούμενο Σάββατο δηλώνει την ευαρέσκεια γιατί «μια πολύ ωραία και παραγωγική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της». Σε αντίθεση με όσα καταγγέλλουν οι φορείς των εκπαιδευτικών δηλώνει πως «προετοιμάσαμε τη διαδικασία πρόσληψης όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι για πρώτη φορά προβλέπεται να αναλάβουν υπηρεσία απευθείας στο σχολείο τους χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που συχνά βρίσκεται σε άλλη πόλη/περιοχή/νησί». Αυτά ενώ η ίδια παραδέχεται ότι μερικές εβδομάδες πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά η κυβέρνηση (και κατ΄επέκταση γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί) έχει πλήρη άγνοια για το τι θα συμβεί. Όπως αναφέρει η Νίκη Κεραμέως «εργαστήκαμε σκληρά για όλα τα σενάρια ανοίγματος των σχολείων».
— Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μόλις στις 13 Αυγούστου πραγματοποίησε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twiter με την οποία καλωσορίζει στην χώρα τους επισκέπτες και καλεί τους τουρίστες να απολαύσουν μία «ασφαλή διαμονή». Ο ίδιος υπουργός που δήλωνε στις 27 Ιουλίου πως «το κριτήριο για το αν η φετινή χρονιά είναι επιτυχής είναι ο συνδυασμός του ανοίγματος, της ικανότητας της χώρας μας δηλαδή να δεχθεί τουρίστες και του αν θα διατηρήσουμε τον υγειονομικό έλεγχο». Κάτι που προφανώς δεν συνέβη.
— Στην εξωτερική πολιτική το …αναποδογύρισμα της πραγματικότητας φαίνεται ότι έχει αναλάβει εργολαβικά η Ντόρα Μπακογιάννη. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επί ένα χρόνο απλά παρακολουθεί και αντιδρά, όπως αντιδρά, στις τακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες του καθεστώτος Ερντογάν (Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, κινήσεις στον Έβρο, έρευνες στην Ν.Α Μεσόγειο) η πρώην υπουργός Εξωτερικών, με τις δημόσιες εμφανίσεις επιχειρεί να τεκμηριώσει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη η φετινή χρονιά για την ελληνική διπλωματία ήταν …επιτυχημένη. Όπως επισήμανε σε συνέντευξή της για την έξοδο του Oruc Reis «είμαστε οι κερδισμένοι αυτής της ιστορίας» προσθέτοντας συνολικά πως «αυτό το 6μηνο είναι επιτυχημένο για την Ελλάδα». Μάλιστα προανήγγειλε την έναρξη διμερούς διαλόγους σημειώνοντας πως «θα προσέλθουμε στο τραπέζι όταν ο Ερντογάν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση».
— Στο τομέα της υγείας, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστικά καμία πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού, σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μας δηλώνει από τον λογαριασμό του στα social media πως «μέσα στην πανδημία της #Covid_19 έχουμε ενδυναμώσει το Ε.Σ.Υ. με περισσότερους από 6.000 γιατρούς νοσηλευτές & παραϊατρικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις ξεπερνάνε τις 8.000».
Όλα αυτά φυσικά υποθάλπονται από την υφιστάμενη κατάσταση στα ΜΜΕ: Η κυριαρχία των σχέσεων διαπλοκής σε συνδυασμό με την διατήρηση του καθεστώτος απόλυτης συγκεντροποίησης των μηχανισμών πληροφόρησης, εγγυάται την ύπαρξη ενός ασφυκτικά ελεγχόμενου τοπίου. Μάλιστα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η διατήρηση αυτής της συνθήκης θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα καθώς η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την «αξιοποίηση» του περίφημου «πακέτου» των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων από αυτόν τον τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου