Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ των 37 χωρών-μελών του υποχώρησε το προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,8% σε σχέση με το πρώτο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις αναπτυγμένες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και υπερτετραπλάσια αυτής (-2,3%) που είχε σημειωθεί το α’ τρίμηνο του 2009, στο αποκορύφωμα της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που ακολούθησε του κραχ.
Υπερτετραπλάσιες της κρίσης του 2009 οι επιπτώσεις στην οικονομία, τονίζει ο ΟΟΣΑ
Από τις εφτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις χειρότερες επιδόσεις είχε η Βρετανία η οποία μετά από συρρίκνωση 2,2% στο α’ τρίμηνο είδε το ΑΕΠ της να βυθίζεται κατά 20,4% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία μαζί με την Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που χτύπησε γερά η πανδημία. Το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 13,8% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 5,9% στο α’ τρίμηνο και -0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2019.
Ανάλογη ήταν και η οικονομική καθίζηση της Ιταλίας, που είδε το ΑΕΠ της να βουλιάζει κατά 12,4% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 5,4% και 0,2% που αυτό κατέγραψε αντίστοιχα σε α’ και δ’ τρίμηνο του 2019. Από τον γκρεμό δεν ξέφυγε ούτε η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. Γερμανία. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,7% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 2% στο πρώτο και μηδενική μεταβολή του στο δ’ τρίμηνο του 2019.
Στο σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% και 11,7% αντίστοιχα επεκτείνοντας την πτώση 3,6% και 3,2% που είχε σημειωθεί στο α’ τρίμηνο του 2020. Στις ΗΠΑ, όπου μέχρις στιγμής υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και θάνατοι από κορονοϊό, το ΑΕΠ υποχώρησε στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,5% μετά από πτώση 1,3% στο α’ τρίμηνο, ενώ στην Ιαπωνία η αντίστοιχη πτώση ήταν 7,8% και 0,6%.
Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου δυο μήνες, ο ΟΟΣΑ είχε προειδοποιήσει για τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Στο χειρότερο από τα σενάρια που εξέτασε -και το οποίο προέβλεπε δεύτερο κύμα πανδημίας πριν από το τέλος του 2020, κάτι για το οποίο μιλούν όλο και περισσότεροι ειδικοί σήμερα- προέβλεπε συνολική μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7,6% φέτος και ανάκαμψη 2,8% το 2021.
Επίσης υπερδιπλασιασμό της ανεργίας και ελάχιστη μείωσή της μετά. Σε περίπτωση που μια δεύτερη πανδημία και καραντίνα αποφευχθεί, τότε η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι φέτος -6%. Ωστοσο ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η κρίση που βιώνει ο πλανήτης θα αφήσει πληγές, οι οποίες θ’ αργήσουν να κλείσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου