Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

«Διπλωματικό επεισόδιο» στον ΣΥΡΙΖΑ από τους 53+

Διαφοροποίηση από τη γραμμή του Αλ. Τσίπρα για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου και για άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής εκδηλώνεται μέσα από κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr.
Eνα κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα commonality.gr το βράδυ της Κυριακής προκάλεσε το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, τα οποία διέγνωσαν σε αυτό «έμμεσο» άδειασμα της τάσης των 53+ στον Αλέξη Τσίπρα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στις 1.344 λέξεις του κειμένου που δημοσιεύτηκε και αποτελεί μια συνολική θεώρηση της εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο -με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή μερικής συμφωνίας με την Αίγυπτο- υπήρχε μια φράση που έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη (έως τώρα τουλάχιστον) γραμμή της Κουμουνδούρου: «...Η συμφωνία, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει διαδρομή για εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση».
Η Κρήτη και η Ρόδος
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έγινε γνωστή η συμφωνία με την Αίγυπτο, πρόβαλε ενστάσεις με την υποσημείωση ότι θα ανέμενε τις λεπτομέρειες προκειμένου να τοποθετηθεί πιο αναλυτικά. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει ανέφερε: «Με τη συμφωνία που υπεγράφη, η κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου».
Επιπρόσθετα, άλλο σημείο του κειμένου έρχεται μάλλον σε αντίθεση με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Από τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία φαίνεται να προβλέπει ισχυρή αλλά όχι πλήρη επήρεια της Κρήτης, γεγονός το οποίο μάλλον φαίνεται να αποτελεί σημείο σχετικής υποχώρησης της ελληνικής διπλωματίας, πιθανόν για χάρη της μεγάλης εικόνας και υπό την πίεση του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι αντίστοιχο στη διεθνή διπλωματία, ούτε είναι νομοτελειακά ανεπίστρεπτο», αναγράφεται χαρακτηριστικά.
Το κείμενο όμως περιλαμβάνει και ορισμένα άλλα σημεία στα οποία είναι εμφανής η διαφοροποίηση των 53+ από τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την Κουμουνδούρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αρχής γενομένης από τα γεγονότα του Εβρου. Για παράδειγμα, το κείμενο αναφέρει: «Με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.
Ας σκεφθούνε ότι παρόμοιες αντιδράσεις τις υποκινεί το ακροδεξιό μπλοκ του Σαμαρά, του Βελόπουλου και των θυλάκων της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι περισσότεροι είναι καλοπροαίρετοι, συχνά “ευήκοα ώτα” σε μια αριστερή ρητορική που για δεκαετίες συνδύαζε έναν “αμέτοχο” αντιιμπεριαλισμό με εθνικιστικές κορόνες. Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι ενδεικτική για το πώς υπηρετείται μια εύκολη πολιτική καταγγελίας που δεν μπαίνει στον κόπο να διαμορφώσει στρατηγική απέναντι στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς».
Κριτική στον Ν. Κοτζιά
Ορισμένα από τα παραπάνω αποτελούν σαφή κριτική στις αναρτήσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, αλλά και αιχμή σε υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν επιδείξει μια πολιτική που μάλλον κλίνει προς τα δεξιά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γι’ αυτό και το κείμενο στη συνέχεια κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Ειδικότερα αναφέρεται πως «στη δική μας λογική θα ήταν καταστροφική μια εμμονή στο μαξιμαλιστικό σχέδιο για κοινή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου... η αναβλητικότητα και ο μαξιμαλισμός ποτέ δεν μας ωφέλησαν, ούτε το 1974 με τη στρατιωτική χερσαία εισβολή στην Κύπρο ούτε αυτή την περίοδο που βιώνουμε τη θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στη νόμιμη κυπριακή ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι οι εκάστοτε μαξιμαλισμοί λειτουργούσαν ως καταλύτες πολιτικής απομόνωσης της χώρας και πηγή ισχυρών δεινών για τα συμφέροντά της και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων της».
 
Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: