Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάνει λόγο για απόφαση που δεν αφήνει περιθώριο για πανηγυρισμούς αλλά για βαθύ προβληματισμό. Αναρωτιέται μάλιστα «σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει ακόμη λόγο για «βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης, και υψηλό δανεισμό που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους».
Ανακοίνωση εξέδωσαν κατόπιν ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας , οι οποίοι διατυπώνουν συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση και το πρωθυπουργό. Κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λαθροχειρία και επικοινωνιακούς χειρισμούς και τον καλούν να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες.
Η ανακοίνωση
Παρά τους πανηγυρισμούς Μητσοτάκη, η τετραήμερη παραμονή του στις Βρυξέλλες φέρνει για την Ελλάδα:
- 32 δισ. ευρώ (19,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια) και όχι 70 δισ. ευρώ, όπως έσπευσε να πει ο ίδιος.
- Μνημονιακούς όρους, τα «φρένα των φειδωλών εταίρων» και διαδικασίες έγκρισης «δόσεων» μέσω Eurogroup, που ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό τα θετικά βήματα του κοινού δανεισμού και της μεταφοράς πόρων.
- Την εφαρμογή της έκθεσης Πισσαρίδη για τη διανομή των χρημάτων, μέσω της οποίας ορίζεται ως αναπτυξιακή στρατηγική η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και δημόσιων υποδομών, αλλά και το κλείσιμο και η συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό:
- Ισχύει ότι για την Ελλάδα θα εκταμιευτούν μόνο 3,4 δισ. ευρώ για το 2021;
- Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για άλλη εκταμίευση ως το 2022, παρά μόνο δέσμευση για εγκρίσεις επιχορηγήσεων στο 70% του συνόλου που αντιστοιχεί στη χώρα;
- Ισχύει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για γρήγορη έγκριση και εκταμίευση δανείων, παρά μόνο για εγγυήσεις;
Δυστυχώς, η παρουσία και η διαπραγμάτευση του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες ήταν κατώτερη των περιστάσεων και των αναγκών της χώρας.
Με «λαθροχειρίες» και επικοινωνιακούς χειρισμούς δεν επιτυγχάνεται ανάκαμψη.
Η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη πρέπει να έρθει άμεσα στη βουλή και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο της «επόμενης ημέρας» πρέπει να συγκροτηθεί με βάση τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων και όχι μόνο συγκεκριμένων συμφερόντων.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου