Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Διαστρεβλωμένη εικόνα με τα γκρικ στατίστικς στη διαδικασία ασύλου

Το παλιό κόλπο των «greek statistics» εφαρμόζει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ο Νότης Μηταράκης, προκειμένου να εμφανίσει τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εσωτερικό μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τη διαδικασία ασύλου, τέτοια που εξυπηρετεί την πολιτική του ατζέντα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο υπάρχει «κρίσιμο κενό πληροφοριών ως προς τη λειτουργία της διαδικασίας ασύλου στη χώρα» και εντοπίζονται «σοβαρά ζητήματα ερμηνείας και μεθοδολογίας, τα οποία επηρεάζουν την αξιοπιστία των στοιχείων που προβάλλονται από το υπουργείο».
Οπως σημειώνει, το υπουργείο επιδίδεται συστηματικά στην προβολή στατιστικών στοιχείων για το άσυλο μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων, συνεντεύξεων και πληροφοριών στη Βουλή. Την ίδια ώρα, έχει ανασταλεί από τα τέλη Φεβρουαρίου η δημοσίευση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ παραμένει κενό γράμμα η υποχρέωση της Αρχής Προσφυγών, που εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις ασύλου, να δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία κάθε τρίμηνο.
Φαίνεται μάλιστα πως έχει σταματήσει και η παροχή εβδομαδιαίων στοιχείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υποβάλει αίτημα στο υπουργείο να ξαναξεκινήσει η αποστολή των στοιχείων.
Οπως προκύπτει από δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δίνει η οργάνωση, το υπουργείο δημοσιοποιεί επιλεκτικά στοιχεία, αν δεν τα «μαγειρεύει», προκειμένου να παρουσιάσει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το προσφυγικό.
Ετσι, ο υπουργός επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τη μεγάλη αύξηση των αποφάσεων της υπηρεσίας Ασύλου το πρώτο εξάμηνο κατά 88% σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζοντάς την σαν επιτυχημένο αποτέλεσμα του σχεδίου επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.
Παραλείπει όμως ότι δεν υποβάλλονταν νέες αιτήσεις ασύλου από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και δεν γίνονταν συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της καραντίνας, γεγονός που έκανε δυνατή την αύξηση των αποφάσεων, χωρίς όμως να συνοδεύονται από έλεγχο ποιότητας.
Αλχημείες επιστρατεύτηκαν για να δοθεί η ψευδής εντύπωση ότι η ροή είναι πλέον περισσότερο μεταναστευτική παρά προσφυγική. Ετσι, το υπουργείο αναφέρει ότι το ποσοστό των θετικών αποφάσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν 33%. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση, η ορθή ανάγνωση των στοιχείων της υπηρεσίας Ασύλου δείχνει ότι το ποσοστό των θετικών αποφάσεων ξεπερνούσε το 55%.
 
Δημήτρης Αγγελίδης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: