Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Δώρα γονέων... απαλλάσσουν τέκνα

Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση 10% για χρήματα που δίνουν οι γονείς για αγορά πρώτης κατοικίας στα παιδιά τους με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων, που απειλείται με νέα καθήλωση από την πανδημία ● Στο νομοσχέδιο και το «προσκλητήριο» στους αλλοδαπούς συνταξιούχους και η διάταξη για τη «γέφυρα» κρατικής επιδότησης των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία ● Ξεκινά νέου τύπου άτυπη, μέσω ειδικής επιτροπής, εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών για όσους αναζητούν συμβιβασμό σε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, με εφάπαξ πληρωμή μέρους της οφειλής, πολλές δόσεις και σβήσιμο προσαυξήσεων.
Διάταξη-δώρο ελαφρύνει τα νέα ζευγάρια, αφού τους δίνει τη δυνατότητα μέσα στην πανδημική κρίση να αγοράσουν με χρήματα των γονέων τους ιδιόκτητη κατοικία χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο στην Εφορία.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή θεσπίζεται ειδικό «φορο-μπόνους», αφού καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση του 10% των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το συγκεκριμένο μέτρο απαλλάσσει τους γονείς από ένα σημαντικό φορολογικό κόστος και ταυτόχρονα διευκολύνει τους νέους που προχωρούν στην αγορά πρώτης κατοικίας ενώ τους απαλλάσσει από τον εφιάλτη του πόθεν έσχες, τον τρόπο δηλαδή προέλευσης αυτών των χρημάτων.
Στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση του 10% και εφαρμόζει την πρώτη κλίμακα φορολόγησης των γονικών παροχών και κληρονομιών. Η συγκεκριμένη κλίμακα έχει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ, ενώ στα επόμενα 150.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 1%. Ετσι, για μια γονική παροχή χρηματικού ποσού ύψος 300.000 ευρώ ο φόρος που θα πληρώσει ο γονιός ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τεκμήριο απόκτησης του ποσού που δίνεται ως παροχή του γονέα προς το παιδί του ισχύει κανονικά και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, όπως, για παράδειγμα, από αποταμίευση. Επίσης, το μέτρο διευκολύνει μόνο τις αγορές ακινήτων με αφορολόγητες δωρεές από γονείς σε παιδιά και καμία άλλη αγορά (π.χ. αγορά αυτοκινήτου).
Οι λόγοι της φορολογικής διάταξης είναι προφανείς: αφενός μεν να αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων που έχει μπει σε φάση στασιμότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, αφετέρου να εισρεύσουν πρόσθετα λεφτά στα άδεια από τον κορονοϊό κρατικά ταμεία, από τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο αγοραστής. Οι περισσότεροι εστιάζουν μόνο στον φόρο και παραβλέπουν τα υπόλοιπα έξοδα: μεσιτικά, υποθηκοφυλακείο, συμβολαιογραφικά, δικηγορικά.
Με άλλες διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προβλέπονται πλήθος φοροαπαλλαγών, άλλες αναμενόμενες, άλλες... φωτογραφικές (βλέπε διάταξη για το Αγιο Ορος).
Αναλυτικά:
  1. Απευθύνεται προσκλητήριο σε συνταξιούχους του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα πληρώνοντας φόρο μόλις 7%. Για μια περίοδο 10 ετών όσοι συνταξιούχοι μετακομίσουν στην Ελλάδα και έχουν εισοδήματα στο εξωτερικό από σύνταξη ή από επιχειρηματικές δραστηριότητες ή διάφορες επενδύσεις ή έσοδα από μίσθωση ακινήτων θα καταβάλλουν πολύ χαμηλό φόρο.
  2. Εφαρμόζεται νέου τύπου άτυπη περαίωση με στόχο την τόνωση των εσόδων. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται ειδική επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, οπότε φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια και θέλουν να κάνουν μια καινούργια αρχή μπορούν να προσφύγουν (στην επιτροπή) και να ζητήσουν συμβιβασμό. Το ποσό του συμβιβασμού μπορεί να μειωθεί περαιτέρω ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξουν οι υπόχρεοι για την καταβολή της οφειλής. Συγκεκριμένα, σβήνονται προσαυξήσεις και πρόσθετοι φόροι από 35% έως και 75% υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα πληρώσει με τον συμβιβασμό μέρος της οφειλής εφάπαξ.
  3. Μειώνεται η προκαταβολή φόρου για το έτος 2019 ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν φέτος οι επιχειρήσεις.
  4. Κατατάσσονται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ τα βιβλία μουσικής.
  5. Μειώνεται προσωρινά ο συντελεστής του ΦΠΑ για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων από το 24% στο 13% από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και το τέλος Ιουνίου 2021, δηλαδή για την επόμενη αθλητική σεζόν.
  6. Εξομοιώνεται η φορολόγηση των εισοδημάτων των προπονητών με αυτήν των αμειβόμενων αθλητών.
  7. Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  8. Απαλλάσσεται κάθε φόρου η παροχή σε είδος με τη μορφή μετοχών που λαμβάνει ένας εργαζόμενος ή εταίρος ή μέτοχος από την επιχείρησή του.
  9. Απαλλάσσεται από κάθε φόρο η αξία των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού συνολικής αξίας έως 300 ευρώ για το φορολογικό έτος 2020.
  10. Εκπίπτουν από το εισόδημα των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους και στο σύνολό τους οι κάθε είδους δαπάνες, ανεξαρτήτως αν συνδέονται με την εκμετάλλευση συγκεκριμένου ακινήτου ή της εν γένει ακίνητης περιουσίας τους.
  11. Καθίσταται ευνοϊκότερο το καθεστώς των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων για την πλειονότητα των οχημάτων με στόχο την ανανέωση του σημερινού στόλου των αυτοκινήτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον. Επί της ουσίας, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ως 2 ετών (πρώτης κυκλοφορίας μετά τις 15 Αυγούστου 2018), ενώ ελκυστικά καθίστανται και τα υβριδικά μοντέλα στα οποία η έκπτωση του τέλους ταξινόμησης φτάνει στο 75% εφόσον εκπέμπουν έως 50 γραμμάρια διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
  12. Ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «γέφυρα» για «κόκκινα» και «πράσινα» κορονοϊόπληκτα δάνεια με επιδότηση της μηνιαίας οφειλής έως 90%. 
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: