Προωθώντας την καταστολή κάθε αντίδρασης στις αντιεργατικές επιδιώξεις της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, ένα χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την ποινικοποίηση κάθε αγώνα και διεκδίκησης των πολιτών και των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι βάζει κανόνες. Ναι, είμαστε αντίθετοι με την συγκέντρωση 10 ανθρώπων που απλά κλείνουν τους δρόμους. Ναι, είμαστε αντίθετοι με τις καταστροφές σε περιουσίες πολιτών.
Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο «μπαχαλάκηδες» ή «αυτούς που μονίμως διαμαρτύρονται και κλείνουν δρόμους». Αφορά όποιον πολίτη θελήσει να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά για κυβερνητικές αποφάσεις και όποιον πολίτη σέβεται το αξίωμα που αποδίδεται (λανθασμένα) στον Βολταίρο, για το «διαφωνώ με αυτό που λες αλλά θα υπερασπιστώ το δικαίωμα του να το λες».
Στη θεωρία, το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις πατάει πάνω στο άρθρο 11 του Συντάγματος που ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».
Η συνταγή είναι παλιά. Όταν το κράτος θέλει να ενταφιάσει ένα συνταγματικό δικαίωμα δεν το κάνει ευθέως, γιατί υπάρχει το Σύνταγμα και οι κοινωνικές αντιδράσεις και έτσι εκδίδει εκτελεστικούς νόμους, οι οποίοι περιορίζουν τόσο ασφυκτικά μια συνταγματική διάταξη ώστε απομένει το κουφάρι της.
Στην πράξη, λοιπόν και μαζί με το πρόσχημα της «ασφάλειας» των «καταστηματαρχών που υποφέρουν από τις συγκεντρώσεις» και των οδηγών που αγανακτούν, το νομοσχέδιο αντιγράφει χουντικά διατάγματα και θέτει κάθε κινητοποίηση υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας. Η ανισομέρεια στις ευθύνες, υποχρεώσεις και λογοδοσία είναι προκλητικά αντιδημοκρατική. Για τις αποφάσεις της μάλιστα, η αστυνομία δεν οφείλει να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελικής αρχής, όπως ακριβώς προβλεπόταν και στη χούντα, αλλά απλά οφείλει να ενημερώνει.
Από την άλλη οι διαδηλωτές αναλαμβάνουν ένα σωρό υποχρεώσεις και κινδύνους. Ορίζεται, όπως και στη χούντα, ο «οργανωτής» διαδηλωτής, που συνεργάζεται απόλυτα με τις αστυνομικές αρχές, οφείλει να απομακρύνει άτομα μετά από τις εντολές των ΜΑΤ και παράλληλα, αναλαμβάνει αστικές και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση επεισοδίων.
Αν δεν μπορείτε κ. Χρυσοχοΐδη να ελέγχετε τους μπαχαλάκηδες ή να προστατέψτε μια πορεία διαμαρτυρίας, αν βγάζετε απλά το άχτι σας χτυπώντας πολίτες στα Εξάρχεια και στις πλατείες ή όπου αλλού βλέπετε φαντάσματα, αν για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία απλά περιμένετε τις ΕΔΕ, τότε θα πρέπει να θυμάστε από την πορεία σας στην πολιτική, αλλά και ο κ. Μητσοτάκης «από την εξορία του στην χούντα», ότι το λαϊκό κίνημα δεν εκφοβίζεται, ούτε συμβιβάζεται.
Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει από τη βουλή είναι το πιο επικίνδυνο της Μεταπολίτευσης. Καθιστά οποιαδήποτε διαδήλωση δυνητικά «απαγορευμένη», καθώς θέτει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στα χέρια της αστυνομίας, δίνοντάς της παράλληλα υπερεξουσίες μέσω της προκλητικής αοριστολογίας, αλλά και των χουντικής έμπνευσης υποχρεώσεων των διαδηλωτών. Αυτή η επίθεση αφορά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη της χώρας.
Κανείς μας δεν πρέπει να αφήσει τα δικαιώματά μας να μπουν στον γύψο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου