Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Ιερά Σύνοδος: «Επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου» οι φορολογικές «εξυπηρετήσεις» στην Εκκλησία

Ανακοίνωση που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα άρθρου στο φορολογικό νομοσχέδιο που δίνει την δυνατότητα στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να διακανονίζουν κατ’ εξαίρεση τα χρέη τους, εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.
Με πανηγυρικό τρόπο επιβεβαίωσε την «εξυπηρέτηση» της κυβέρνησης προς την Εκκλησία, μέσω ρύθμισης στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στην Βουλή, για την δυνατότητα στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να διακανονίζουν τις οφειλές τους με ιδιώτες και τρίτους ή ίδια η Ιερά Σύνοδος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα σημειώνει πως το επίμαχο άρθρο 90 θεσπίζει για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα Ελλάδος «τη δυνατότητα να συμφωνούν ρυθμίσεις αποπληρωμής (σε δόσεις κλπ.) των χρηματικών αξιώσεών τους με τους οφειλέτες τους (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα)». Επισημαίνει μάλιστα την συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα σε εκκλησία και κράτος επισημαίνοντας πως «με αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας ζητήθηκε εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος να θεσπισθεί η δυνατότητα αυτή, καθώς δεν προβλεπόταν νομοθετικώς». Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης μάλιστα αναφέρει ότι «η νομοθέτηση της δυνατότητας ενός εκκλησιαστικού φορέα να συμφωνήσει τον διακανονισμό σε δόσεις των οικονομικών απαιτήσεών του με τον οφειλέτη του» αποτελεί «αξιέπαινη αρωγή».
Η Ιερά Σύνοδος επιβεβαιώνει ότι με αυτό τον τρόπο θα ρυθμιστούν και εσωτερικά της ζητήματα και συγκεκριμένα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλει το «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» στην «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος». Γεγονός που εξηγεί και τις εσωτερικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει στην εκκλησία, κάτι που είναι εμφανές σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και ερμηνεύουν την αρθρογραφία που καταγράφεται το τελευταίο διάσημα σε εκκλησιαστικούς ιστότοπους, που μπορεί να μην έχουν ευρεία απήχηση όμως εκφράζουν τις απόψεις συγκεκριμένων «ομάδων» στο εσωτερικό της Εκκλησίας.
Η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει πάντως πως η υπόθεση αυτή δεν αφορά χρέη προς το δημόσιο, ενώ σημειώνει ότι οι πράξεις που θα βασιστούν στην ρύθμιση «θα υπόκειται σε έλεγχο και έγκριση από τα εποπτικά και αποφασιστικά όργανα κάθε εκκλησιαστικού Ν.Π.Δ.Δ.» (δηλαδή πάλι από την Εκκλησία).
Πάντως η Ιερά Σύνοδος σημειώνει πως οι διευκολύνσεις στην Εκκλησία γίνονται «επ’ ωφελεία της βιωσιμότητάς του και του κοινωνικού συνόλου» και όχι «προς αθέμιτη ή ατομική εξυπηρέτηση των προσώπων, που ασκούν το καθήκον διοικήσεως του Ιδρύματος». Δίχως όμως να παρέχει περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με το γιατί ζητήθηκε από την εκκλησία μία δυνατότητα που δεν έχει κανένα άλλο ΝΠΔΔ και γιατί η ρύθμιση είναι τόσο γενικευμένη ένα η στόχευσή της ήταν απλώς να επιλύσει το θέμα των οφειλών του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. Οι απαντήσεις μάλλον πρέπει να αναζητηθούν στην συνολική επιχειρηματική δράση της εκκλησίας σε πολλούς τομείς (Real Estate, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λ.π) η οποία δεν θεωρείται καθόλου αμελητέα.
 
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: