Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Το καλοκαίρι της ανεργίας και της «παγωμένης» αγοράς

Ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 20% σε σχέση με τον ίδιο περσινό μήνα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς έκανε βουτιά στο -38 αποτυπώνοντας τον μαζικό και διάχυτο φόβο των νοικοκυριών κυρίως για την οικονομική τους κατάσταση τους επόμενους μήνες, και στον τουρισμό, φθάνοντας πλέον στο τέλος Ιουλίου, οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν θαύμα εάν τελικά τα έσοδα της σεζόν καταφέρουν τελικά να συγκρατηθούν στο 25% των επιπέδων του 2019.
Η εικόνα και οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν μόνον το βαρύ οικονομικό σοκ στο οποίο παραμένει η Ελλάδα μετά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης στην έναρξη της κρίσης – μιας κρίσης, που εξελίσσεται πλέον σε βαθιά ύφεση απρόβλεπτης διάρκειας.
Το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, το οποίο παρουσιαζόταν και ως η μεγάλη κυβερνητική «ασπίδα» για την απασχόληση αποδεικνύεται, στην πραγματικότητα, και ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μέσα σε έναν μήνα στο πρόγραμμα εντάθχηκαν μόλις 5.600 επιχειρήσεις θέτοντας σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας 52.000 εργαζομένους. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες όμως επέλεξαν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα και παρά το δέλεαρ «μισός μισθός – μισή δουλειά» που τους πρόσφερε η κυβέρνηση προτίμησαν τις απολύσεις.
Την αποτυχία του προγράμματος δείχνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοινώθηκαν σήμερα και από τα οποία προκύπτει αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο κατά 19,96%. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον περασμένο μήνα ανήλθε στα 1.126.173 άτομα έναντι 938.812 ατόμων τον Ιούνιο του 2019.
Την ίδια ώρα, η εξαμηνιαία έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) δείχνει ένα καταναλωτικό κοινό εντελώς «παγωμένο» και φοβισμένο για την έκταση της ύφεσης. Από την έρευνα προκύπτει ότι ο εξαμηνιαίος δείκτης καταναλωτικού κλίματος λιανικής, τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο -38, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ την πλέον ανησυχητική εικόνα εκπέμπει ο υποδείκτης προσδοκιών που έπεσε στο -50. Στην πράξη, αυτή η πτώση σημαίνει ότι ήδη η κρίση του κορονοϊού επιδεινώνει βαθά το καταναλωτικό κλίμα σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία των καταναλωτών εστιάζει στο τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και στις επί μέρους ερωτήσεις της έρευνας, όπου φαίνεται ότι τόσο το προηγούμενο εξάμηνο η οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού χειροτέρεψε (πτώση ποσοστού από 32% σε 10%), όσο και ότι το επόμενο εξάμηνο αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση και για τους ίδιους και για τη χώρα (πτώση από 30% σε 11% και από 27% σε 16%). Εννέα στους δέκα καταναλωτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19 θα διαρκέσει τουλάχιστον ως το τέλος του 2021 ενώ τέσσερις στους δέκα εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και το 2022.
Τα μηνύματα της απαισιοδοξίας στην καταναλωτική αγορά ενισχύονται και από τις πρώτες ημέρες των θερινών εκπτώσεων, όπου η κίνηση στα καταστήματα λιανικής ήταν πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη μόνον στην Αττική ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων αναμένεται μειωμένος κατά 17% σε σχέση με πέρσι, ενώ συνολικά το 65% των εμπορικών καταστημάτων στο λεκανοπέδιο αναφέρει πως έχει πληγεί από την κρίση του κορονοϊού και αναμένει ετήσια πτώση τζίρου, σε μέσο όρο, κατά 54%.
 
Μαρίνα Αλεξανδρή
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: