Σώστε τον Εδεσσαίο Ποταμό και τους Καταρράκτες της Έδεσσας. Στοπ στο έργο καταστροφής της Έδεσσας. Όχι στην ασχήμια, όχι στα τσιμέντα, Όχι στην κοπή δέντρων.
Κραυγή αγωνίας από τους νέους και τις νέες της Έδεσσας που ρωτάνε ξεκάθαρα: Υπάρχει κάποιος που να λέει ναι στην τσιμεντοποίηση του Εδεσσαίου Ποταμού; Υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι όλη αυτή η ιστορία δεν θα προκαλέσει περιβαλλοντική υποβάθμιση στην πόλη της Έδεσσας. Οι νέοι άνθρωποι της Έδεσσας στέκονται αντάξια μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας όπως έκαναν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πριν 60 χρόνια. Η περηφάνεια των Εδεσσαίων είναι η φύση και τα νερά της πόλης και αυτά σήμερα κινδυνεύουν.
Οι νέοι είναι κόντρα στην καταστροφή της φυσικής κοίτης του Εδεσσαίου Ποταμού και απέναντι στον παραλογισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει δει το θέμα εντελώς εγωιστικά και επιμένει να στηρίζει με ψέματα το έργο. Η Περιφέρεια μετά τις δύο προσωρινές διαταγές αναστολής και αναβολής των εργασιών για τουλάχιστον 2 μήνες πανηγυρίζει μετά την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου το οποίο στην ουσία δείχνει πλέον το μοναδικό δρόμο στην Κίνηση πολιτών της Έδεσσας. Ο δρόμος είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Περιφέρεια εντελώς υποκριτικά με την δήθεν αγάπη της και φροντίδα της για το περιβάλλον της Έδεσσας έχει γεμίσει τον κόσμο με ψέματα. Η διοίκηση Τζιτζικώστα-Τζαμτζή θα είναι υπόλογη στην κοινωνία της πόλης για το περιβαλλοντικό έγκλημα στην φύση και τα νερά της πόλης. Αντί για αποκατάσταση επιχειρούν την κατασκευή νέου έργου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών τις οποίες και βαφτίζουν με διάφορες εκφράσεις. Είναι συνηθισμένοι οι νονοί στα βαφτίσια … Ας δούμε πως βάφτισαν το κρέας ψάρι.
Ψέμα 1ο: Ο Εδεσσαίος Ποταμός δεν είναι ποταμός αλλά τον παριστάνει. Σε όλα τα έγγραφα, ακόμα και σε αυτά της Περιφέρειας φαίνεται ξεκάθαρο ότι όλα μιλούν για ένα ποτάμι που το λένε Εδεσσαίο (Βόδα). Ο ποταμός αυτός με το έργο τσιμεντοποίησης πρακτικά θα μετατραπεί σε ένα άψυχο κανάλι. Μετά από κάποια χρόνια μπορεί να μας πουν ας το σκεπάσουμε τώρα γιατί μυρίζει …
Ψέμα 2ο: Δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη. Όταν κάνεις ένα καινούργιο έργο σε μια φυσική κοίτη και μετατρέπεις ένα ποτάμι σε κανάλι το λιγότερο που χρειάζεσαι είναι μια περιβαλλοντική μελέτη. Στην πρεμούρα της η Διοίκηση Τζιτζικώστα να απορροφήσει 2 εκατομμύρια ευρώ βάφτισε το έργο υφιστάμενο αντιπλημμυρικό και αντικατάσταση/ αποκατάσταση αυτού ώστε να μην είναι αναγκαία η ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης κάτι που αντίκειται στο σύνταγμα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Νέο έργο κάνετε κύριοι, μελέτες χρειάζονται. Πού είναι;
Ψέμα 3ο: Τα νερά του Εδεσσαίου Ποταμού πλημμυρίζουν λέει τα υπόγεια. Στην Έδεσσα δεν φοβόμαστε το νερό γιατί είναι σαν να λέμε τα σπίτια της Βενετίας φοβούνται την υγρασία. Ο καθένας φροντίζει το σπίτι του λοιπόν με σύγχρονα υλικά και τεχνικές για θέματα υγρασίας τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι προέρχονται από τον Εδεσσαίο Ποταμό. Τελικά όταν λένε αντιπλημμυρικό τι εννοούν ,να μην πλημμυρίζει η πόλη ή να μην πλημμυρίζουν τα υπόγεια φίλων και ψηφοφόρων από κακοτεχνίες.
Ψέμα 4ο: Ο κόσμος στηρίζει και ακούει «τα παπαγαλάκια» της περιφέρειας. Ενημερώνουμε ότι όλοι εμείς που είμαστε απέναντι στην λογική της καταστροφής δεν έχουμε κανένα υλικό κέρδος. Το ενδιαφέρον μας είναι η διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της πόλης. Λέμε λοιπόν στα ταϊσμένα παπαγαλάκια της στρατευμένης δημοσιογραφίας που παριστάνουν τους δημοσιογράφους-επαίτες να το βουλώσουν ,γιατί πληρώνονται και αυτό φαίνεται. Επιφυλλασόμεθα.
Ψέμα 5ο: Η Έδεσσα χρειάζεται αντιπλημμυρική προστασία. Η Έδεσσα έχει ήδη αντιπλημμυρική προστασία η οποία έχει κατασκευασθεί και μεταφέρει τα νερά μέσω εκτροπής στην περιοχή του Ξηροπόταμου. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα μεταφέρεται στον κάμπο της Πέλλας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σκύδρας. Εκεί ναι χρειάζεται αντιπλημμυρική προστασία.
Ψέμα 6ο: Το φυσικό αντικείμενο του έργου που είναι αποκατάσταση, επιτρέπει την τσιμεντόστρωση στην φυσική κοίτη του ποταμού. Όταν αποκαθιστάς ή αντικαθιστάς κάτι το κάνεις όπως ήταν πριν. Με το πρόσχημα των νέων υλικών θέλουν να τσιμεντάρουν κάνοντας στην ουσία ένα νέο έργο, ένα νέο κανάλι εκφυλίζοντας ταυτοχρόνως την έννοια ποταμός. Πλέον ο ποταμός θα γίνει ένα άψυχο κανάλι. Η ζωή έως και 200 μέτρα από το ποτάμι θα νεκρώσει. Πολλά δέντρα θα πεθάνουν. Εμείς τους είπαμε αποκαταστήστε το με μικρές δαπάνες επιδιόρθωσης χωρίς πολλά χρήματα. Αυτοί θέλουν τα 2 εκατομμύρια. Δηλαδή αν δεν ήταν η ΕΕ να δώσει χρήματα θα κάνατε τέτοιο έργο; Την απάντηση δώστε την μόνοι σας.
Ψέμα 7ο: Οι πολίτες που αντιδρούν, κάνουν κακό στην ανάπτυξη. Τους απαντάμε ξεκάθαρα ότι και πριν 60 χρόνια η τότε κυβέρνηση Καραμανλή ήθελε για αναπτυξιακούς λόγους να καταστρέψει τους καταρράκτες Έδεσσας με πρόσχημα την ενέργεια. Σήμερα κάποιοι εγκεφαλικά απόγονοι εκείνων θέλουν να καταστρέψουν τον Εδεσσαίο ποταμό με πρόσχημα το αντιπλημμυρικό. Δουλειά να γίνεται, εργολάβοι να δουλεύουν; Η ζημία του φυσικού περιβάλλοντος είναι τεράστια. Και όλα τα λεφτά του κόσμου να μας δώσουν δεν θέλουμε τέτοια ανάπτυξη.
Ψέμα 8ο: Τα δέντρα στην παραποτάμια περιοχή δεν έχουν σημασία. Μας λένε δηλαδή ότι θα ξηλώσουν παλιά μεγάλα δέντρα, μερικά από τα οποία είναι 100 και πλέον ετών και θα τα αντικαταστήσουν με γλάστρες. Τους λέμε να μην βλέπουν μόνο το δέντρο αλλά και το δάσος. Η καταστροφή των δέντρων είναι παράνομη και θα γυμνώσει την περιοχή δημιουργώντας απαράδεκτες μικροκλιματικές συνθήκες στην περιοχή. Η φύση της Έδεσσας είναι αδιαπραγμάτευτη. Εντός του ποταμού ότι δέντρο υπάρχει αποδεικνύει ότι η κοίτη είναι φυσική και ότι δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση καθαρισμού από την διοίκηση Τζιτζικώστα-Ψωμιάδη τα τελευταία 10 χρόνια.
Ψέμα 9ο: Ο Εδεσσαίος ποταμός είναι υποβαθμισμένος και πέφτουν λύματα. Τους ενημερώνουμε ότι ήδη έχει κατασκευασθεί αγωγός που συλλέγει τα λύματα και οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό. Στο ποτάμι έχει ψάρια, καραβίδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες όταν υπάρχει μόλυνση. Εάν ολοκληρωθεί το τσιμεντένιο κανάλι δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι είναι αδύνατο τα ψάρια και η υπόλοιπη ιχθυοπανίδα να δημιουργήσουν φωλιές και ως εκ τούτου η ζωή θα εξαφανιστεί. Τι έκαναν για τα υποτιθέμενα λύματα; Δεν είδαμε κάποια μήνυση, κάποια όχληση. Αρα απλά δεν υπάρχουν. Με αυτό το νερό του ποταμού ποτίζουν οι αγροκαλλιεργητές στον κάμπο της Εδεσσας τα ζαρζαβατικά και τα δέντρα τους. Με μολυσμένο από λύματα νερό αφήνετε να τα ποτίζουν; Αν είναι αλήθεια γιατί δεν τους το είπατε εσείς οι προστάτες της δημόσιας υγείας;
Ψέμα 10ο: Δεν υπάρχει κίνδυνος στο γεωλογικό υπόβαθρο της πόλης. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Έδεσσα σημαίνει πύργος μέσα στο νερό. Υπάρχουν σπηλιές και μεγάλες κολώνες οι οποίες χτίστηκαν λόγω του τραβερτίνη δημιουργώντας ένα βράχο παγκόσμιας μοναδικότητας. Αυτή η παγκόσμια μοναδικότητα θα εκλείψει με την στεγανοποίηση και λόγω της επερχόμενης ξήρανσης του βράχου θα βάλει σε κίνδυνο σε μελλοντικό σεισμό όλη την πόλη της Έδεσσας σύμφωνα με άρθρο του παγκόσμια αναγνωρισμένου γεωλόγου και Εδεσσαίου Παντελή Παπάζη ενώ παράλληλα θα προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στους Καταρράκτες της Έδεσσας. Απαιτείται λοιπόν εδαφολογική και ιζηματολογική μελέτη.
Τα ψέματα λοιπόν, Κύριοι και Κυρίες της περιφέρειας υπό τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τελείωσαν. Καθήκον σας κε Περιφερειάρχη είναι να προστατεύσετε την φύση της Έδεσσας και όχι για να την προσβάλετε και να την καταστρέφετε.
Ο Εδεσσαίος Ποταμός και η φύση της Έδεσσας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων μας. Είναι η ψυχή μας είναι η ζωή μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τα προστατεύσουμε, να τα αναδείξουμε στην Ελλάδα και στο Κόσμο. Καλούμε πολίτες, φίλους και φορείς να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες της δήθεν ανάπτυξης στο βωμό ενός κέρδους που σχετίζεται αποκλειστικά με την απορρόφηση πόρων για τους πόρους και όχι για την ουσία.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε ο Εδεσσαίος Ποταμός και οι Καταρράκτες της Έδεσσας να προστατευθούν ως μνημεία παγκόσμιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς επίσης και να λάβουν υπόψη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας ως κύριου εκπροσώπου της τοπικής κοινωνίας.
Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να προστατεύσουν την τιμή και την αξία της πόλης και όχι να γίνουν υπήκοοι συμφερόντων. Ο Εδεσσαίος Ποταμός και οι Καταρράκτες Έδεσσας χρειάζονται θεσμική εθνική και διεθνή προστασία ώστε να αποτελούν μόνιμοι πολλαπλασιαστές ισχύος, μόνιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης αλλά και συνολικά εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης μιας σκληρά δοκιμαζόμενης περιοχής.
Ο αγώνας των Εδεσσαίων δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει!
Εδεσσαίος Ποταμός - Κίνηση Πολιτών Έδεσσας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου