Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Ανοίγουν πόρτα στην ημιαπασχόληση

Πώς αποτυπώνεται η μετάβαση σε ένα νέο εργασιακό μοντέλο που θα αρχίσει να γενικεύεται από τον Σεπτέμβριο ανάλογα και με την επίδραση που θα έχει ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την επιδότηση της μερικής απασχόλησης. • Σοβαρή επιδείνωση της εργασιακής ανασφάλειας από τον περασμένο Μάρτιο.
Αμετάβλητη παραμένει, παρά την πανδημία, η σχέση εργασίας για το 67% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που σχεδόν ο ένας στους τρεις μισθωτούς είτε αναγκάστηκε σε εκ περιτροπής εργασία (14%), είτε οδηγήθηκε σε τηλεργασία (19%). Το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Alco, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, με τη μορφή τηλεφωνικών συνεντεύξεων στο χρονικό διάστημα από τις 9 έως τις 14 Ιουνίου.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η εικόνα που αποτυπώνεται στην έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, όταν οι αναλυτές προβλέπουν μεσοπρόθεσμα τα χειρότερα, με έκρηξη της ανεργίας και των απολύσεων. Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπό την ενεργοποίηση του καθεστώτος συμβάσεων σε αναστολή, η εικόνα στην εργασία παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα παγωμένη και αμετάβλητη για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, το συμπέρασμα της έρευνας δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μία στατική αποτύπωση.
Μια εικόνα που σηματοδοτεί ταυτοχρόνως και τη μετάβαση σε ένα νέο εργασιακό μοντέλο που θα αρχίσει να γενικεύεται από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα και με την επίδραση που θα έχει ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την επιδότηση της μερικής απασχόλησης.
Σε αυτήν την περίοδο μετάβασης η έρευνα διαθέτει τα εξής δεδομένα, όπως καταγράφονται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:
■ Κατά το διάστημα της τηλεργασίας, το 35% των απασχολουμένων που εργαζόταν με αυτή τη μορφή δήλωσε ότι εργαζόταν περισσότερο χρόνο σε σχέση με το ωράριό του.
■ Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή ο εργοδότης τού ζητούσε να εργαστεί.
■ Περίπου 4 στους 10 εργαζομένους (39%) δηλώνουν ότι δεν νιώθουν ασφάλεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους στο επόμενο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ασφάλειας της απασχόλησης από τον Μάρτιο του 2020 έχει επιδεινωθεί κατά 17 μονάδες, γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω τη μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας και τους εργαζομένους.
■ Περίπου 6 στους 10 εργαζομένους (59%) δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους το επόμενο εξάμηνο επιβεβαιώνοντας την έλλειψη αισιοδοξίας για την εξέλιξη των αμοιβών τους. Ο δείκτης εξέλιξης των αμοιβών έχει επιδεινωθεί κατά 12 μονάδες από τον Μάρτιο 2020.
Βεβαίως τα στοιχεία της έρευνας δεν αποτυπώνουν ούτε τα προβλήματα επιβίωσης, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η μείωση των αμοιβών στα επίπεδα των 535 ευρώ τον μήνα, ούτε την ανασφάλεια των εποχικά εργαζομένων που θα κληθούν, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν όλο το καλοκαίρι με επίδομα ανεργίας. Καταγράφουν όμως, σύμφωνα με το σχόλιο της ΓΣΕΕ, «την αύξηση της ημιαπασχόλησης, της εργασιακής ευελιξίας και των μειωμένων αμοιβών, ως των μέσων αύξησης της ανταγωνιστικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας».
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: