Εμβρόντητοι ειδικά οι πολίτες της Κοζάνης διάβασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι απολυμένοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» • Τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. προσπαθούν να «μαζέψουν τα απόνερα».
Η αρχική αμηχανία στη δυτική Μακεδονία από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Bild για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τις συνεπαγόμενες απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων αφυπνίζει την τοπική κοινωνία που βλέπει ότι η ερημοποίηση του μέλλοντός τους εξαγγέλλεται ως... επιτυχία. Εμβρόντητοι ειδικά οι πολίτες της Κοζάνης διάβασαν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι οι απολυμένοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν».
Ο κυνισμός της δήλωσης προκάλεσε σοκ στους τοπικούς νεοδημοκράτες και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει να βγαίνει έστω και αργά από τη ληθαργική κατάσταση στην οποία έχει εγκλωβιστεί με τη συνηγορία και των μέσων ενημέρωσης.
Η πρώτη σθεναρή αντίδραση ήρθε χθες από τον τέως περιφερειάρχη Θεόδωρο Καρυπίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» είπε ότι «η βίαιη απολιγνιτοποίηση θα πετάξει τη δυτική Μακεδονία από τον χάρτη της χώρας», καθώς «η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη. Μιλάμε για πάνω από 30.000 ανέργους».
Επισήμανε ότι «θα παραχωρηθεί η ενέργεια σε ιδιωτικά συμφέροντα, το αέριο θα κυριαρχήσει όντας εισαγόμενο καύσιμο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που πρέπει να αναπτυχθούν δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση καυσίμου για τη χώρα».
Αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη τόνισε πως «μια τέτοια δήλωση δεν αρμόζει σε Ελληνα πρωθυπουργό» και υπογράμμισε πως το θέμα αυτό «δεν αφορά το ζήτημα της ενέργειας μόνο στη δυτική Μακεδονία, αλλά όλη τη χώρα διότι έχει να κάνει με την αυτάρκεια, την κυριαρχία της χώρας και την παραγωγική ανασυγκρότησή της στην οποία πρέπει να βρούμε έναν βηματισμό».
Διευκρίνισε δε πως «τα 292 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για τη μετάβαση δεν επαρκούν» και ότι για να ισορροπήσει η τοπική κοινωνία μπορεί και να χρειαστούν 30 με 40 δισ. ευρώ αφού «με τα φωτοβολταϊκά των γερμανικών εταιρειών και τις πρόσκαιρες θέσεις εργασίας δεν λύνεται το πρόβλημα στην περιοχή μας». Κατέληξε πως «πέρα από το ζήτημα των θέσεων εργασίας δεν έχει γίνει αποκατάσταση των πεδίων τα οποία δεσμεύονται για να δοθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης για τη δυτική Μακεδονία».
Η δεινή θέση στην οποία βρίσκονται τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. αποτυπώνεται σε δύο χαρακτηριστικές δηλώσεις: του βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη. Μιλώντας στο kozan.gr ο κ. Αμανατίδης προσπάθησε να διορθώσει... τη δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αν το πάρει κανείς όπως το ακούει δεν θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα(;). Δεν είπε “δεν με νοιάζει τι θα κάνουν” ή “ό,τι θέλουν ας κάνουν” (οι πολίτες της Δ. Μακεδονίας). Η ακριβής έννοια –της δήλωσης – είναι ότι θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της απασχόλησης και διαφοροποίηση της γνώσης και να υπάρξει εξειδίκευση σε νέες δεξιότητες και σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες»!!!
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση Κασαπίδη που, μιλώντας στον Antennes 93.6, είπε «αυτή τη στιγμή (!) βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης του σχεδίου για τη δικαία μετάβαση» διότι θα συμβεί «κοσμογονική αλλαγή», οπότε «σε όλη αυτή τη νέα κατάσταση που δημιουργείται πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο που έθεσε ο πρωθυπουργός παρόλο που εξ αρχής είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας»!
Επειτα από αυτή τη δήλωση μάλλον ήταν δίκαιη η ειρωνεία του Γιώργου Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που αφού θύμιζε τα μνημόνια, τον Γιοακίμ Φούχτελ και έκανε λόγο για εμπαιγμό, κατέληγε «μήπως, κύριε πρωθυπουργέ, η λύση είναι να φροντίσουν οι Δυτικομακεδόνες να βάλουν κηπάκο και κοτούλες, όπως πρόσφατα πρότεινε ο “εκλεκτός” σας περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας;» (αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Κασαπίδη που μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού είχε πει ότι καλά θα ήταν για τον ερχόμενο χειμώνα να βάλουν οι πολίτες κήπους και να έχουν κότες).
Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα σάρκαζε πως «οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον».
Βέβαια το θέμα είναι τόσο σοβαρό, ειδικά για την περιοχή που θα πληγεί άμεσα, που το ερώτημα είναι αν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών θα μείνουν σε δηλώσεις που καταγγέλλουν για μια μέρα την προδιαγραφόμενη κατάσταση ή θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω, αντιδρώντας στον κυβερνητικό σχεδιασμό που τους ορίζει ότι το μέλλον τους είναι η τακτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου