Μείζον θέμα αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων που αφορούν την αγορά εργασίας ανακύπτει, τόσο από το χθεσινό «θαύμα» της ΕΛΣΤΑΤ, που μείωσε τον αριθμό των ανέργων τον Μάρτιο κατά 200.000 άτομα, όσο και από την υπερδιπλάσια διαφορά των στοιχείων των ανέργων, που ανακοινώνουν δύο κρατικοί φορείς, ο ΟΑΕΔ και η ΕΛΣΤΑΤ.
Η «δημιουργική λογιστική» και τα «Greek statistics» , που ταλαιπώρησαν τη χώρα και τη βύθισαν πιο βαθιά στα μνημόνια, φαίνεται πως αναβιώνουν και δίνουν μάλιστα λαβή στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, να πανηγυρίζει για μια τεχνητή μείωση της ανεργίας εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Σin, η ΕΛΣΤΑΤ με τη στατιστική μέθοδο που εφαρμόζει, κατάφερε να εξαφανίσει περισσότερους από 400.000 ανέργους, σε σχέση με εκείνους που καταγράφει ο ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο του 2020.
Ειδικότερα, χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε για τον μήνα Μάρτιο, πως ο αριθμός των ανέργων ήταν 653.686 άτομα και μάλιστα ήταν μειωμένος κατά 203.300 άτομα, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.
Όμως ανατρέχοντας στα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα, Μάρτιο του 2020, προκύπτει πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων, στον Οργανισμό, ανέργων ήταν αισθητά υψηλότερος, και συγκεκριμένα 1.071.409 άτομα.
Προκύπτει δηλαδή, ότι η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, δεν κατέγραψε ή «εξαφάνισε» 417.723 ανέργους, αφού τόση είναι η διαφορά μεταξύ των ανέργων που καταγράφει για τον Μάρτιο ο ΟΑΕΔ και εκείνων που κατέγραψε για τον ίδιο μήνα, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.
Πρόκειται για μια τεράστια διαφορά η οποία δεν καλύπτεται μόνο από το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ καταγράφει τους εγγεγραμμένους ανέργους, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ διεξάγει δειγματοληπτική έρευνα, κάτι σαν δημοσκόπηση.
Επίσης, οι άνεργοι του ΟΑΕΔ, ύψους 1.071.409, είναι όλοι στην κατηγορία των «αναζητούντων εργασία», αλλά από αυτούς η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε μόλις τους 653.686.
Όπως διευκρίνισε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.
Δηλαδή κατά την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε η πανδημία και η καραντίνα, όταν ρωτούσαν έναν άνεργο εάν θέλει να εργαστεί άμεσα, απαντούσε φυσικά, όχι, γιατί υπήρχε καραντίνα και lockdown, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ΕΛΣΤΑΤ να τους καταγράφει ως μη αναζητούντες εργασία και να τους κατατάσσει στους οικονομικά μη ενεργούς και όχι στους ανέργους.
Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία του Μαρτίου 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου