Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Λευτέρης Αυγενάκης: «Προτεραιότητά μας η δημόσια υγεία»

Η επανεκκίνηση του αθλητισμού θα γίνει βήμα-βήμα, χωρίς να υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις. Αυτό επισημάνθηκε αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία παρέστησαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, καθώς και τα μέλη της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής. Υπογραμμίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά, με συνεχή επανεξέταση των δεδομένων που δημιουργούνται, τόσο ειδικά στο χώρο του αθλητισμού, όσο και γενικά στη χώρα.
Για την προοπτική συνέχισης των διακοπέντων πρωταθλημάτων, και ιδιαίτερα της Super League, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι αρμόδιες είναι οι διοργανώτριες αρχές. «Πρώτη και μόνη προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας», επισήμανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι η άδεια για να ξεκινήσουν οι ατομικές προπονήσεις των ομάδων της Super League δόθηκε μετά από αίτημα που κατέθεσαν, τόσο ο συνεταιρισμός όσο και ο ΠΣΑΠ. «Η Super League έχει αναλάβει την ευθύνη πιστής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα ρισκάρει την υγεία των αθλητών», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης.
Ο γ.γ.Α., Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε ότι θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων για τον κορονοϊό σε αθλητές που θα κάνουν χρήση των εθνικών αθλητικών κέντρων που ανοίγουν από αύριο, με ευθύνη των διοικήσεών τους και κάλυψη του κόστους από την Πολιτεία. Ο κ. Μαυρωτάς διευκρίνισε επίσης ότι για τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, το κόστος των τεστ θα το επωμιστούν οι ΠΑΕ. Αν υπάρξει κάποιο θετικό κρούσμα, θα πρέπει να ακολουθήσει διαδικασία ιχνηλάτησης και καραντίνα 14 ημερών για όσους έχουν έρθει σε επαφή με τον φορέα του ιού, επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής (μέλος της υγειονομικής επιτροπής), ενώ ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή πρωταθλημάτων (όταν και εφόσον αυτά ξαναρχίσουν) με 1-2 μεμονωμένα κρούσματα.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί πιέσεων από παράγοντες σε υπουργούς, ώστε να δοθεί «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και υπογράμμισε ότι δεν είναι υποχρεωμένη καμία διοργανώτρια αρχή να ξαναρχίσει τις διοργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι υπάρχει έτοιμο ένα πλάνο με άμεσα και έμμεσα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, και ειδικά των σωματείων, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί και από τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ έκανε έκκληση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μιμηθεί το παράδειγμα των Εθνικων Αθλητικών Κέντρων και να προβεί σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις προς τα σωματεία, για τη χρήση των δημοτικών εγκαταστάσεων.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε ακόμη ότι έχει ενημερωθεί ανεπίσημα για το ενδιαφέρον να φιλοξενηθεί στην Ελλάδα το υπόλοιπο της σεζόν στη Euroleague του μπάσκετ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα θα εξεταστεί όταν θα υπάρχει επίσημη πρόταση.
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Λευτέρης Αυγενάκης μεταξύ άλλων είπε: «Από σήμερα το πρωί η χώρα εισήλθε σε μία γέφυρα ασφάλειας προς τη νέα κανονικότητα. Όμως, όλοι ξέρουμε, ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Η πορεία θα αξιολογείται καθημερινά. Κάθε σχέδιο, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπόκειται σε βελτιώσεις ή/και αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση θα πηγαίνουμε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην πορεία αυτή, θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας, αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς.
Έχει αποσταλεί και έχει ήδη φθάσει σε όλα τα ΕΑΚ το απαραίτητο υγειονομικό υλικό: γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Αποστείλαμε σήμερα επιστολή στη Super League για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρήσουν οι 14 ΠΑΕ.
Ξεκινούν όλες οι ατομικές προπονήσεις στους αθλητές και στις αθλήτριες μας που έχουν ήδη προκριθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε διεκδικούν την πρόκρισή τους, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της ΕΟΕ. 121 αθλητές και 100 προπονητές/συνοδοί σε 33 αθλητικά κέντρα. Επιτρέπονται για ηλικίες τουλάχιστον Εφήβων-Νεανίδων και μεγαλύτερες, μόνο προπονήσεις σε ανοιχτούς χώρους και μόνο για ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας.
Για τα μαχητικά αθλήματα επιτρέπεται προπόνηση φυσικής κατάστασης σε ανοιχτούς χώρους. Προπονήσεις αθλημάτων υγρού στίβου σε κολυμβητικές δεξαμενές, το μπιτς βόλεϊ και το θαλάσσιο σκι θα εξεταστούν σε επόμενο χρόνο. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα ληφθεί μέριμνα και για τους αθλητές ΑμεΑ, μέλη της Προ-παραολυμπιακής ομάδας».
Αναφερόμενος στα θέματα του ποδοσφαίρου και ειδικά της μεγάλης κατηγορίας, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε: «Η Super League αιτήθηκε επισήμως τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως και ο ΠΣΑΠ. Επιτρέπονται από αύριο προπονήσεις σε γκρουπ 6-8 παικτών. δεν γίνεται να έχουμε έναν αστυνομικό σε κάθε στάδιο. Όλα όσα περιγράφουμε έχουμε ως βασικό στοιχείο την ατομική ευθύνη. Η Super League έχει αναλάβει την ευθύνη της πιστής εφαρμογής των υγεινομικών πρωτοκόλλων. Είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα ρισκάρει την υγεία των αθλητών. Η διοργανώτρια αρχή έχει τη βασική ευθύνη για την εφαρμογή των κανόνων. Και οι ποδοσφαιριστές θα έχουν μέσω του συνδέσμου τους πλήρη ενημέρωση».
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ακόμη ότι το πότε θα ξαναρχίσουν προπονήσεις σε κάθε άθλημα, αποφασίζεται βάσει των εισηγήσεων των επιστημόνων, ενώ για την τυχόν επανέναρξη πρωταθλημάτων, αρμόδιες είναι οι κατά περίπτωση διοργανώτριες αρχές. Ξεκαθάρισε ότι η οποία επανεκκίνηση αγώνων θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί πότε θα καταστεί εφικτή η επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα. «Η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων δεν γίνεται να απαντηθεί σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Σεβόμαστε τις συμβουλές των ειδικών και πρώτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρωπινη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αύριο το πρωί θα υπάρχουν κλιμάκια στα αθλητικά κέντρα που ανοίγουν, που θα ελέγχουν αν τηρούνται όλα όσα προβλέπονται. Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι ευθύνη των διοικήσεων», τόνισε ακόμη ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος προανήγγειλε για την Τετάρτη (6/5) τηλεδιάσκεψη με Δήμους και Περιφέρειες, με θέμα την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε όμως ότι «εγκαταστάσεις θα ανοίγουν μόνο όταν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα, γενικά και ειδικά. Αν ένας Δήμος δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει, καλύτερα να μην ανοίξει το Αθλητικό Κέντρο».
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε από την πλευρά του: «Μετά από ενάμιση μήνα απραξίας για τους αθλητές, χρειάζεται σίγουρα χρόνος προσαρμογής. Θα πρέπει να ακούσουμε τους ειδικούς, να χαλαρώνουμε σιγά-σιγά τους περιορισμούς. Εβδομάδα με εβδομάδα θα επαναξιολογούμε τα πράγματα. Το βασικό είναι ο βαθμός πειθαρχίας στα μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, θίχτηκαν αρκετά ζητήματα και δόθηκαν απαντήσεις, τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τους ειδικούς της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής.
Για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, ο κ. Παξινός σημείωσε ότι «...θα κριθεί από την πορεία της επιδημίας. Επιδημιολογικά είναι κίνδυνος η συγκέντρωση πολλών ανθρώπων», ενώ ο κ. Εξαδάκτυλος εκτίμησε ότι «...θα είμαστε σε θέση να προσεγγίσουμε το ζήτημα σε περίπου ένα μήνα από τώρα για να δώσουμε μία απάντηση».
Για τη διενέργεια τεστ στους ποδοσφαιριστές των ομάδων της Super League, αλλά και για τους αθλητές που θα κάνουν χρήση των ανοιχτών εγκαταστάσεων, ο κ. Μαυρωτάς είπε: «Για να παρακολουθούμε την επιδημία στις αθλητικές εγκαταστάσεις χρειάζεται να γίνονται περιοδικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι ή έλεγχοι βάσει ενδείξεων. Εχουμε με όλες τις ομοσπονδίες ένα σημείο επαφής (contact person) με την υγειονομική επιτροπή. Αν κάθε διοργανώτρια αρχή θέλει να βάλει πιο αυστηρές προϋποθέσεις, είναι δικαίωμά της.
Για τον περιοδικό δειγματοληπτικό έλεγχο στις αθλητικές εγκαταστάσεις, το κόστος το αναλαμβάνει η Πολιτεία, όχι στις επαγγελματικές ομάδες. Αν χρειαστεί ενίσχυση των τεστ, θα δούμε πώς μπορεί η ΓΓΑ να συνδράμει».
Για το θέμα των τεστ, εκ μέρους της Υγειονομικής Επιτροπής, ο κ. Τσακρής έκανε λόγο για ελέγχους πριν τους αγώνες και προειδοποίησε ότι «... επειδή μιλάμε για νέα άτομα, μπορεί να έχουμε περιπτώσεις ασυμπωματικών φορέων. Αν βρεθεί κρούσμα, θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ιχνηλάτηση του περιστατικού και αν έχει έρθει σε επαφή με συναθλητές του, θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Στα ομαδικά αθλήματα που υπάρχει επαφή πρέπει να υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος πριν τους αγώνες». Και κατέληξε: «Πρέπει να κρατήσουμε «καθαρές» τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητος ο περιοδικός δειγματοληπτικός έλεγχος».
Ο κ. Σαρόγλου από την πλευρά του εκτίμησε ότι «... δεν θεωρώ πιθανό να δοθεί εντολή ολοκληρωτικής διακοπής λειτουργίας της εγκατάστασης», σε περίπτωση θετικού δείγματος αθλουμένου, ενώ ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε: «Για 1-2 ασθενείς είναι απίθανο να χρειαστεί να σταματήσει το πρωτάθλημα. Αν υπάρξουν πολλαπλά κρούσματα, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεων, γιατί έχουμε να κάνουμε με νέους και υγιείς ανθρώπους που μπορεί να είναι φορείς και να μη νοσήσουν».
Για το αν θα αξιοποιηθεί στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα η εμπειρία από ξένα πρωταθλήματα, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Δουλεύουμε λαμβάνοντας υπόψη τα δικά μας δεδομένα. Γιατί να ακολουθήσουμε εμείς του άλλους και όχι εκείνοι εμάς; Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να μπει στο γηπεδο ή στο στάδιο».
Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο για τη διεκδίκηση «λογικών αιτημάτων» από άλλα Υπουργεία ή φορείς όπως η ΕΡΤ, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ενίσχυση των ΠΑΕ.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η επεξεργασία του νέου αθλητικού νόμου, ενώ προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για τις εκλογές των ομοσπονδιών, λέγοντας σχετικά: «Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού. Με την επαναλειτουργία του κοινοβουλίου και την επανέναρξη του νομοθετικού έργου, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για να μην υπάρξει κενό. Είτε θα δοθεί παράταση για ένα χρόνο στις διοικήσεις, είτε θα γίνουν τώρα εκλογές και οι νέες διοικήσεις να οδηγήσουν τα αθλήματά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Για το άνοιγμα των κολυμβητηρίων, που παραπέμπεται στο δεύτερο στάδιο της επανεκκίνησης, ο Γιώργος Μαυρωτάς είπε: «Τα κολυμβητήρια θα ανοίξουν σε επόμενη φάση, πρώτα οι προολυμπιακές ομάδες για ατομικές προπονήσεις, το ίδιο και τα κλειστά γυμναστήρια. Χωρες όπως η Ιταλία και οι ΗΠΑ έχουν βγάλει ήδη οδηγίες για τα κολυμβητήρια. Τα επεξεργάζεται η Επιτροπή και θα δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες». Ο γ.γ.Α. ανέφερε επίσης ότι η επανέναρξη αγώνων είναι σε μία μεταγενέστερη φάση και υπογράμμισε ότι «... επιδιώκουμε μία επανεκκίνηση του αθλητισμού που κάνουμε, όχι του αθλητισμού που βλέπουμε».
Για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο κ. Αυγενάκης είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ετοιμάσει ένα πλαίσιο με μέτρα, άμεσα και έμμεσα, για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το πώς θα πείσουμε τους γονείς ότι είναι ασφαλές για τα παιδιά τους (σ.σ. να προπονηθούν), είναι κάτι που θα έρθει με το χρόνο. Θα λέμε την αλήθεια, θα συνεργαζόμαστε, δεν θα υποχωρήσουμε σε καμία πίεση, είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης με αθλητές, γονείς και σωματεία».
Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού άφησε να εννοηθεί ότι η απευθείας στήριξη των σωματείων (όχι μέσω ομοσπονδίας) θα γίνει βάση του υπό κατάρτιση Μητρώου Αθλητικών Φορέων, στο οποίο έχουν εγγραφεί ως τώρα περίπου 3.000 σωματεία, σαφώς λιγότερα από αυτά που υφίστανται.
Για τις επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες, ο κ. Αυγενάκης είπε: «Για πρώτη φορά εφαρμόσαμε διαφάνεια και αξιοκρατία στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών. Υπήρξε μία καθυστέρηση της πρώτης δόσης για 5 ομοσπονδίες, χωρίς δική μας ευθύνη. Περιμένουμε και του νέους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιών, λόγω της μη ιδιεξαγωγής διοργανώσεων», ενώ άφησε αιχμές για «όψιμη προεκλογική ανησυχία κάποιων διοικήσεων, για τη χρηματοδότηση σωματείων».
Ο Γιώργος Μαυρωτάς προέβη σε μία εκτίμηση ότι τα ηλικιακά πανελλήνια πρωταθλήματα, στις κατηγορίες που δίνουν μοριοδότηση για την είσοδο στα Πανεπιστήμια, θα μπορέσουν να γίνουν στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο, και κατέληξε με ένα αισιόδοξο μήνυμα: «Ο αθλητισμός άντεξε στην οικονομική κρίση, θα αντέξει και στον κορονοϊό, με συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Ο αθλητισμός μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τα επόμενα χρόνια την καλή εικόνα που δημιούργησε η χώρα μας, με τη διαχείριση της πανδημίας».
Ο Λευτέρης Αυγενάκης, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, αποκάλυψε ότι έλαβε επιστολή από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που αναφέρει ότι η περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου προσφέρονται να φιλοξενήσουν αθλητές ή ομάδες για προετοιμασία στην περιοχή, με πρωτόγνωρες παροχές.
«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Μπαίνουμε στη δεύτερη φάση και πρέπει να είμαστε το ίδιο πειθαρχημένοι. Κινούμαστε μεθοδικά και συστηματικά και συνεργαζόμαστε με όλους. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τον αθλητισμό», κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Γιάννης Δημητρόγλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: