Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Θα πάμε σιγά- σιγά, θα πάμε σταδιακά. Ξέρουμε το πρόβλημα, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εστίασης. Έχουν προγραμματιστεί και έχουν γίνει συναντήσεις και με το οικονομικό επιτελείο, αλλά θα έχει, τις επόμενες ημέρες, συναντήσεις και ο Πρωθυπουργός, με σκοπό δύο πράγματα: Πρώτον, να δούμε πότε είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επανέλθει στην κανονικότητα και η εστίαση και δεύτερον, με ποιους κανόνες θα μπορέσει αυτό να γίνει, ώστε να μη ζημιωθεί υπέρμετρα η κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση στο χώρο της εστίασης. Ένα από τα μέτρα που εξετάζουμε σε συνεννόηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους μας, είναι πως θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερους χώρους με λιγότερα ή και μηδενικά τέλη.
Γι’ αυτό θα έχουμε έναν συνδυασμό μέτρων έτσι ώστε αφενός να νιώσει ο πελάτης εμπιστοσύνη και να πάει σε χώρους εστίασης, έστω και σε ένα μικρότερο αριθμό, και αφετέρου στοχευμένα μέτρα στήριξης του χώρου της εστίασης που θα περιμένετε τις επόμενες ημέρες.
Ζούμε σε μια εποχή χωρίς προηγούμενο. Επομένως πηγαίνουμε βήμα-βήμα, στηρίζοντας πάντα τον κόσμο της εργασίας, με άμεσους και έμμεσους τρόπους.
Για την στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού
Όσον αφορά τους κινηματογράφους και τα φεστιβάλ δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αυτό θέλει αρκετή σκέψη και αντιμετώπιση όλων των υγειονομικών πτυχών του θέματος. Όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της στήριξης στον κλάδο του Πολιτισμού, έχουμε ήδη κάνει αρκετά πράγματα. Και μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιήσουμε ένα συνολικότερο σχέδιο για τους καλλιτέχνες και γενικά τον κόσμο του πολιτισμού, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητα. Ήδη όσοι είχαν ενεργές συμβάσεις, όταν πήραμε τα περιοριστικά μέτρα, έχουν πάρει τα 800 ευρώ. Όσοι δεν είχαν ενεργές συμβάσεις και ήταν άνεργοι, μπορούν να επωφεληθούν από τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας με περίπου 150-160 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Δώσαμε 15 εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Πολιτισμού για σχεδιασμό προγραμμάτων, ώστε να απορροφηθεί ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου του Πολιτισμού από το θέατρο και τη μουσική, μέχρι animation, μέσα στους επόμενους μήνες. Τακτοποιήσαμε και ένα σοβαρό θέμα τις τελευταίες ημέρες, που ήταν οι ωρομίσθιοι. Πολλοί άνθρωποι στον Πολιτισμό, όπως ηθοποιοί και ταξιθέτριες, δούλευαν ωρομίσθιοι και δεν μπορούσαν να έχουν τα αρχικά ευεργετήματα. Τακτοποιήθηκε και αυτό. Το ζήτημα είναι για αυτούς, οι οποίοι θα δούλευαν σε φεστιβάλ ή σε κάποιες παραστάσεις του Καλοκαιριού. Εκεί θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για τον τουρισμό
Όσον αφορά το εξωτερικό μέτωπό, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN, απευθυνόμενος σε εκατομμύρια πολίτες στον κόσμο, η Ελλάδα δουλεύει πάνω σ’ ένα σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Θα λαμβάνει υπόψη την κοινή τοποθέτηση, που θα έχει η Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά, ιδίως, την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως των αερομεταφορών. Σκοπός είναι από τον Ιούλιο να υπάρχει μια προσαρμογή στη νέα κανονικότητα με όλα τα μέτρα ασφαλείας και ατομικής υγιεινής. Αλλά, από 1η Ιουλίου και μετά να μπορούμε να έχουμε μια τουριστική σεζόν έστω πληγωμένη, αλλά, όχι νεκρή. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετά τα μέσα Μαΐου.
Για τα μέτρα στήριξης
Όσον αφορά την επιχείρηση προσπαθούμε να κάνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο εύκολο. Όσον αφορά τον εργαζόμενο, να στηρίξουμε την απασχόληση. Και το καλύτερο για να στηρίξεις την απασχόληση, είναι να δημιουργείς το περιβάλλον που φέρνει δουλειές αντί να τις διώχνει. Λέμε σε όσους διστάζουν να έχουν εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ενισχύεται από το γεγονός ότι τα πήγαμε καλά και στην υγειονομική κρίση, σε σχέση με άλλες χώρες και από το γεγονός ότι δείξαμε ότι πολίτες και Κράτος μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά. Και αυτό είναι μία παρακαταθήκη.
Για το πετρέλαιο θέρμανσης
Εξετάζεται η παράταση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Το βασικό ζητούμενο τώρα, είναι να εκμεταλλευτούμε όλοι τις χαμηλές τιμές. Υπάρχει η δυνατότητα για αποθήκευση στις δεξαμενές των νοικοκυριών. Θα εξετάσουμε και το ενδεχόμενο και άλλης παράτασης.
Αξιοποίηση κοινοτικών πόρων
Υπάρχουν διάφορες πηγές για να εξασφαλίσει κανείς πόρους. Κατ’ αρχάς, ήδη, σε κοινοτικό επίπεδο έχουμε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία την οποία ζητούσαμε από την αρχή. Δηλαδή, δεν έχουμε τον δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του Α.Ε.Π.. Αυτό είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ. Δεύτερον, έχουμε την μέγιστη δυνατή ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ. Θα έχουμε τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση -πάνω από 2 δισ. ευρώ με ανακατανομές μεταξύ των προγραμμάτων. Τρίτον, δεν έχουμε τους αυστηρούς κανόνες που υπήρχαν για τις κρατικές ενισχύσεις. Τέταρτον, έχουμε μεγάλη δυνατότητα ρευστότητας από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και πέμπτον έχουμε τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο στην Ε.Κ.Τ.. Όλα αυτά είναι χρήματα, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια σοβαρή προσπάθεια επανεκκίνησης.
Ψηφιακό άλμα
Η Ελλάδα κάνει ένα ψηφιακό άλμα αυτή την εποχή. Η εποχή του κορονοϊού έχει πολλά προβλήματα, αλλά δίνει ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να κάνουμε πράγματα, τα οποία θα γίνονταν μετά από κάποιους μήνες ή και χρόνια. Τώρα τα κάνουμε σε λίγες ημέρες ή και εβδομάδες με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη και να γίνεται πολύ πιο γρήγορα μια συναλλαγή που ήθελε και φυσική παρουσία και χρόνο.
Για εκλογές
Πρώτον, είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Δεύτερον, δεν υπάρχουν εκλογές. Τρίτον, αυτό που έχει σημασία, είναι να προσαρμόζεται κανείς, αλλιώς πεθαίνει. Αυτό έχει δείξει η ανθρώπινη ιστορία. Προσαρμοζόμαστε, λοιπόν, σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αντιμετωπίζουμε πρώτα τα θέματα δημόσιας υγείας, στηρίζουμε, στη φάση της μετάβασης, την οικονομία για να σταθεί όρθια και κρατάμε εφεδρείες για την επανεκκίνησή της.. Επομένως, δεν θα έλεγα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι παρελθόν. Ίσα-ίσα, είναι μάλλον πιο επίκαιρο από ποτέ. Διότι έχει στον πυρήνα του την αρχή ότι το Δημόσιο ασκεί ρυθμιστικό ρόλο, απελευθερώνει τομείς της οικονομικής δραστηριότητας μέσω μεταρρυθμίσεων, για να προσελκύσουν επενδύσεις και να φέρουν δουλειές. Μειώνουμε φόρους και εισφορές, για να κάνουμε πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Και τα κάναμε αυτά, από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο γρηγορότερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου