Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με αδικήματα σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που είχε δεσμεύσει η Αρχή Καταπολέμησης κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική δραστηριότητα, δηλαδή υποθέσεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, φοροδιαφυγής, εμπορίου ναρκωτικών ή κατασπατάλησης ευρωπαϊκών πόρων και για τις οποίες η Δικαιοσύνη δεν είχε προλάβει να επεκτείνει την ισχύ της δέσμευσης, λόγω της πανδημίας.
Κατ' εφαρμογή του νέου κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εφαρμογή διάταξης που πέρασε με την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων η κυβέρνηση το Νοέμβριο. Η σχετική μεταβατική διάταξη του νόμου 4637/2019, προέβλεπε προθεσμία τριών μηνών από το Φεβρουάριο του 2020, ώστε οι Διατάξεις του Προέδρου της αρμόδιας Αρχής να διαβιβαστούν στους αρμόδιες ανακριτές ή δικαστικά συμβούλια για την επικύρωσή τους ή μη.
Καθώς ο κοροναϊός, δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, η σχετική προθεσμία, σε πολλές περιπτώσεις πέρασε άπρακτη και έτσι η δέσμευση αυτόματα παύει να ισχύει από τις 19 Μαϊου, αφού ούτε η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, φρόντισαν να επεκτείνουν την ισχύ λόγω κοροναϊού.
Πλαίσιο φιλικό για τους εγκληματίες "του λευκού κολλάρου"
Η διάταξη αυτή σε συνδυασμό με άλλες όπως η κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για τραπεζικά στελέχη που εμπλέκονται σε θαλασσοδάνεια έχουν προκαλέσει γενικότερη κατακραυγή ενώ, όπως είναι γνωστό, ακόμη και οι Financial Times είχαν κάνει εκτενές αφιέρωμα με την αναφορά ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετατρέπει την Ελλάδα σε "πλυντήριο μαύρου χρήματος" και απομακρύνεται από τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αντίστοιχη ερώτηση είχε καταθέσει στη Βουλή ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα τις διευκολύνεις της ΝΔ στους εγκληματίες του "λευκού κολλάρου" ενώ τα ποσά που επιστρέφουν με αυτές τις αλλαγές υπολογίζονται περίπου σε 1 δις ευρώ.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου