Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κροίσος από την κρίση: Δισεκατομμυριούχος ο εμπνευστής του Zoom

Τι είναι αυτό που χρησιμοποιείται πια από παιδιά μέχρι πρωθυπουργούς; Καθώς, η μισή περίπου ανθρωπότητα έχει κλειστεί στα σπίτια της για να κρυφτεί από τον νέο κορονοϊό που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19, μια εφαρμογή έχει σε όλο τον κόσμο - και στην Ελλάδα - δει τη χρήση της να εκτινάσσεται στα ύψη: το Zoom. Ο ένας μετά τον άλλον οι χρήστες εγκαθιστούν το Zoom στις κινητές και σταθερές υπολογιστικές συσκευές, ώστε να μπορούν να μιλάνε στην οθόνη τους πολλοί μαζί ταυτόχρονα (έως 100). Κάνοντας τον εμπνευστή του, δισεκατομμυριούχο.
Στις ΗΠΑ σήμερα το Zoom είναι η νούμερο 1 εφαρμογή και στη Βρετανία η νούμερο 2. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του να προεδρεύει του υπουργικού συμβουλίου μέσω Zoom, εγείροντας ερωτήματα κατά πόσο αυτό είναι απολύτως ασφαλές.
Στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο, οι χρήστες του Zoom ήταν σχεδόν τριπλάσιοι των χρηστών τού κοντινότερου ανταγωνιστή, της ανάλογης πλατφόρμας βιντεοδιασκέψεων Teams της Microsoft, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Apptopia. Οι ημερήσιοι χρήστες του Zoom έφθασαν στις ΗΠΑ τα 4,84 εκατομμύρια, έναντι των 1,56 εκατομμυρίων χρηστών του Teams, το οποίο στοχεύει σε ένα πιο επαγγελματικό κοινό, και των σχεδόν 500.000 χρηστών του, επίσης, ανταγωνιστικού Slack, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, το Zoom είναι συχνά στην κορυφή της λίστας των εφαρμογών με τις περισσότερες λήψεις από χρήστες.
Όχι μόνο οι μεγάλοι, οι οποίοι αναγκαστικά κάνουν πια τηλεργασία, στρέφονται μαζικά στο Zoom για να κάνουν βιντεοδιασκέψεις με τους συναδέλφους τους, αλλά και οι μικροί μαθητές που παρακολουθούν προγράμματα τηλεκπαίδευσης και online τάξεις. Αν και το ίδιο το Zoom δεν αποκαλύπτει στατιστικά στοιχεία, οι ενεργοί χρήστες του φέτος τον Μάρτιο εκτιμάται ότι ήταν κατά 151% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Apptopia.
Οι πλατφόρμες τύπου Zoom προσφέρουν βιντεοκλήσεις και ακουστικές κλήσεις, ομαδικές συσκέψεις και εφαρμογές παραγωγικότητας. Οι αναλυτές αποδίδουν τη δημοφιλία του Zoom στο ότι είναι εύχρηστο και εύκολο να εγκατασταθεί σε πολλαπλές συσκευές, ενώ -όπως και οι ανταγωνιστές του- παρέχει δωρεάν τη βασική έκδοση του (για κλήσεις έως 40 λεπτών) και χρεώνει την πιο πλούσια σε δυνατότητες έκδοση του.
Οι μετοχές της εταιρείας, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, και οι οποίες είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο πέρυσι με αξία 36 δολαρίων, έφθασαν ήδη τα 150 δολάρια, με τη χρηματιστηριακή αξία της Zoom Communications να έχει υπερδιπλασιαστεί από το τέλος Ιανουαρίου έως σήμερα.
Πορεία επιτυχίας
Η αξία της προσωπικής περιουσίας του κινεζικής καταγωγής 50χρονου ιδρυτή της εταιρείας Έρικ Γιουάν (ο οποίος κατέχει το 20% των μετοχών της σήμερα) εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, αγγίζοντας πλέον τα οκτώ δισ. δολάρια, πράγμα που τον καθιστά τον 182ο πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη, πάνω και από τον Τζορτζ Σόρος, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».
Ο Γιουάν γεννήθηκε στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας και οι γονείς του ήταν μεταλλειολόγοι. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Bloomberg, έλαβε το πτυχίο του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά και μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, έμεινε για τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία αλλά εν τέλει αποφάσισε να πάει στη Σίλικον Βάλλεϋ και να εργαστεί για μια νεοφυή επιχείρηση διαδικτυακών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρει το Fortune, οι ΗΠΑ απέρριψαν την αίτηση του Yuan για βίζα οχτώ φορές, προτού του επιτρέψουν τελικά να πάει στην Καλιφόρνια το 1997, σε ηλικία 27 χρονών.
«Τα πρώτα χρόνια, έγραφα αποκλειστικά κώδικα και ήμουν φοβερά απασχολημένος» λέει ο ίδιος, σύμφωνα με το CNBC. Προτού ιδρύσει τη Zoom, ήταν αντιπρόεδρος στη γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco Systems. Εργαζόταν για μια άλλη εταιρεία τηλεδιάσκεψης με την επωνυμία WebEx, η οποία αγοράστηκε από τη Cisco το 2007.
Η βασική ιδέα – την οποία εμπνεύστηκε από την ανάγκη του να επικοινωνεί με τη φίλη του που σπούδαζε μακριά από το μέρος όπου σπούδαζε αυτός στην Κίνα – ήταν να προσθέσει βίντεο σε συστήματα τηλεδιάσκεψης που βασίζονταν στο τηλέφωνο, όπως αυτό της Cisco. Επίσης, πρόθεσή του ήταν να αναπτύξει ένα σύστημα τηλεδιάσκεψης που θα είχε περισσότερη …πλάκα για τον χρήστη. Το Zoom, εξάλλου, είναι γνωστό για τα εικονικά background του, τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να εμφανίζονται σε μια παραλία, ή μπροστά στη γέφυρα Golden Gate.
Όσο ήταν στην Cisco, τo 2011, ο Yuan παρουσίασε στα αφεντικά του ένα νέο φιλικό προς τα smartphone σύστημα τηλεδιάσκεψης με βίντεο. Όταν η εταιρεία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, ο Yuan έφυγε από τη Cisco για να ιδρύσει τη Zoom.
«Η Cisco ήταν περισσότερο εστιασμένη στην κοινωνική δικτύωση και προσπαθούσε να φτιάξει ένα Facebook για επιχειρήσεις» είπε ο Yuan στο Forbes. «Η Cisco έκανε λάθος. Τρία χρόνια αφότου έφυγα, κατάλαβαν ότι είχα δίκιο».
Η Zoom είχε μία από τις πιο επιτυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές για το 2019, τη χρονιά που μπήκε στο χρηματιστήριο. Μόνο την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής, η τιμή της ανέβηκε κατά 72%.
Και πλέον η αξία της εταιρείας αποτιμάται στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το Business Insider, η χρήση της πλατφόρμας έχει αυξηθεί κατά 1.900% από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς σχολεία, πανεπιστήμια και χώροι εργασίας έχουν μεταπηδήσει στο διαδίκτυο ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβάλλει οι αρχές για τον περιορισμό του κοροναϊού.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: