Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ουραγός η Ελλάδα σε έρευνα του Ινστιτούτο Bruegel για τα οικονομικά μέτρα στήριξης

Τον «ξαφνικό θάνατο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται να προκαλεί, μεταξύ άλλων επιπτώσεων, το εξαιρετικά αναιμικό πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τις επιπτώσεις του κοροναϊού, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζει η έρευνα του Βελγικού Ινστιτούτου Bruegel για τον τρόπο αντίδρασης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Βάσει των στοιχείων η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη τόσο στο ύψος ενισχύσεων και ελαφρύνσεων όσο και σε ποσοστό % του ΑΕΠ για τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες στήριξης των επιχειρήσεων και μόνο το Βέλγιο βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα η παύση της οικονομικής δριαστηριότητας, ειδικά σε κάποιους τομείς, προκαλεί σοβαρές διαταραχές και η απώλεια θέσεων εργασίας καθώς και οι πτωχεύσεις που θα ακολουθήσουν, θα προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές πιέσεις.
Η έρευνα διαπιστώνει τις διαφορετικές "απαντήσεις" των χωρών της Ευρώπης στο οικονομικό σοκ της πανδημίας. Ενώ οι κυβερνήσεις, εν μέσω αναστολής δημοσιονομικών κανόνων, ξοδεύουν αρκετά δισσεκατομμύρια για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις με κάθε τρόπο, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση.
Εκτός από το πενιχρό συνολικό αποτύπωμα, το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης υπολείπεται αισθητά σε μέτρα στήριξης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή το κοινό που αποτέλεσε το βασικό προεκλογικό της αφήγημα. Μάλιστα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε οικονομική ασφυξία, την περιβόητη "μεσαία τάξη", μεταφέροντας τον κύκλο τους σε μεγάλες εταιρίες και αλυσίδες.
Ο σχετικός συγκριτικός πίνακας:
H έρευνα κατηγοριοποιεί τις δαπάνες σε τρεις κατηγορίες:
α) Την άμεση δημοσιονομική ώθηση με πρόσθετες κρατικές δαπάνες (όπως οι ιατρικοί πόροι, η διατήρηση των απασχολούμενων ατόμων, η επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι δημόσιες επενδύσεις) και τα διαφυγόντα έσοδα (όπως η ακύρωση ορισμένων φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης), που επιδρούν άμεσα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.
β) Αναβολές στην είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Τα μέτρα αυτά βελτιώνουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ενώ κάποιες χώρες έχουν επιβάλει την αναβολή της εξυπηρέτησης δανείων και λογαριασμών ΔΕΚΟ με τον ίδιο στόχο. Όλα αυτά τα μέτρα προκαλούν πρόσκαιρη δημοσιονομική επιδείνωση που θα βελτιωθεί αργότερα.
γ) Άλλες προβλέψεις και εγγυήσεις ρευστότητα (εγγυήσεις για εξαγωγές, ενίσχυση ρευστότητας, στήριξη από αναπτυξιακές τράπεζες) που βελτιώνουν τη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα και θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πραγματικές δαπάνες το 2020 ή και αργότερα.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: