Οι εικόνες από την παραλία της Θεσσαλονίκης, είτε πραγματικές είτε fake, έκαναν την δουλειά τους. Μπήκε γενικό απαγορευτικό, οι βόλτες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης σταμάτησαν, και οι εμπνευστές του δόγματος της «ατομικής ευθύνης» στην κυβέρνηση απέκτησαν έναν ακόμη λόγο για να κουνούν το δάχτυλο.
Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και με τις ουρές που σχηματίστηκαν χθες και σήμερα στις τράπεζες – ουρές τις οποίες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς με ιδιαίτερα αυστηρό, έως και οξύ, ύφος χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες εικόνες». Και τις απέδωσε σε «απερίσκεπτους πολίτες», ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους, που δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο.
Το πρώτο είναι εκείνο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, την οποία δεν απέκλεισε σήμερα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντησή του με εκπροσώπους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Και αφού τόνισε πως ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας πρόσθεσε: «Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν».
Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύονται από κυβερνητικά στελέχη τα μηνύματα αυτά, όπως και οι εισηγήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων, προκύπτουν από την ανησυχία που διατυπώνουν αφενός τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας και, αφετέρου, από τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που δείχνουν σχετική χαλάρωση του αυτοπεριορισμού και αύξηση της κίνησης τις τελευταίες μέρες.
Από την Επιστημονική Επιτροπή φέρεται να διατυπώνεται η ανησυχία του πρόωρου εφησυχασμού: Ο κίνδυνος, δηλαδή, να θεωρήσουν οι πολίτες πως η μέχρι στιγμής ελεγχόμενη πορεία της πανδημίας αίρει οριστικά και την απειλή, και να πυκνώσουν τις εξόδους τους. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εμπερικλείει σοβαρό κίνδυνο έξαρσης της μετάδοσης του ιού σε δευτερο χρόνο, δηλαδή μετά τα μέσα Απριλίου. Και στο πλαίσιο, αυτό υπάρχουν ήδη εισηγήσεις για μέτρα τύπου Κύπρου – δηλαδή, από πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις βραδινές έως τις πρωινές ώρες, έως κατάργηση της εξόδου με γραπτή δήλωση. Εξετάζεται επίσης η επιβολή χρονικού ορίου στην έξοδο με SMS, γεγονός που σημαίνει ότι η δήλωση μετακίνησης θα γίνεται μόνον για περιορισμένο χρόνο που θα καταγράφεται στο μήνυμα.
Σε δεύτερο επίπεδο όμως, η κλιμάκωση των αυστηρών, και «τιμωρητικών» μηνυμάτων προς τους πολίτες, δείχνει να εντάσσεται και στην επικοινωνιακή διαχείριση με την οποία έχει επιλέξει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πανδημία.
Απεκδύεται κάθε πολιτική και κρατική ευθύνη και εντάσσει οποιαδήποτε – απευκταία μεν, πιθανή δε – δυσάρεστη εξέλιξη στην μη τήρηση της «ατομικής ευθύνης» από τους πολίτες. Μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη θα μπορούσε να είναι ο συνωστισμός πιστών έξω από τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα, καθώς ο συμβιβασμός που φέρεται να κυοφορείται μεταξύ Μαξίμου και Ιεραρχίας είναι η τέλεση λειτουργιών με κλειστές πόρτες. Οι πιστοί δηλαδή δεν θα μπαίνουν στις εκκλησίες να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες, αλλά ουδείς εγγυάται ότι δεν θα συνωστίζονται έξω από αυτές. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πολλοί Μητροπολίτες που επιμένουν να καλούν το ποίμνιο σε.. ιερό συγχρωτισμό. Οι σημερινές αποφάσεις στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο θα δείξουν τι γραμμή θα ακολουθήσει η Εκκλησία, η τελική ευθύνη όμως παραμένει πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου