Το πιο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι μια πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Πολλοί προσπαθούν να προσεγγίσουν το πρόβλημα εξετάζοντας τον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων. Άλλοι εξετάζουν την πορεία του αριθμού των νεκρών σε σχέση με τα κρούσματα. Σκεπτόμενος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πιθανότατα πλασματικός αφού τα tests που γίνονται είναι ελάχιστα άλλα και ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού στην ουσία τα νοσοκομεία και ειδικότερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δεν επιβαρύνονται από τα κρούσματα αλλά από αυτούς που χρίζουν νοσηλείας, εξέτασα την πρόοδο του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών.
Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να ακολουθεί μια γεωμετρική πρόοδο αφού ο καθημερινός αριθμός, αυξάνεται κατα μέσο όρο κατά 9.55% – 10% σε σχέση με την προηγούμενη. Είναι δεδομένο ότι και ο αριθμός των διασωληνωμένων ακολουθεί μια αντίστοιχη πρόοδο με διαφορετικό ρυθμό.
Ξεκινώντας από τς 13/03 και μετά από μια σειρά υπολογισμών, η συνάρτηση που δίνει την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών φαίνεται από τη γραφική παράσταση, με την 17η μέρα (σημείο 17) να είναι η σημερινή. Απο εκεί και πέρα με βάση τα ως τώρα δεδομένα, η διακεκομμένη καμπύλη δείχνει την πρόβλεψη.
Από δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, γνωρίζουμε ότι η δυναμική των ΜΕΘ στη χώρα μας είναι περίπου 600(το Νοσοκομείο Γιαννιτσών διαθέτει ανεπτυγμένες 6 κλίνες). Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα περιστατικά που χρίζουν νοσηλείας πέραν της πανδημίας, υπολογίζουμε ότι το σύστημα μπορεί να αντέξει περίπου 300 ασθενείς με κορωνοϊό χωρίς να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Σε αυτή την υπόθεση, δεν περιλαμβάνουμε τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, ούτε τον πιθανό παροπλισμό του προσωπικού αν νοσήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε ακόμη περισσότερο τη δυναμική.
Αναλύοντας τον πίνακα τιμών της πρόβλεψης, υπολογίζω να φτάσουμε τα όρια αντοχής των ΜΕΘ περίπου στις 15-17/04 .Τι σημαίνει αυτό; Ότι από εκεί και μετά, τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να δεχθούν άλλους ασθενείς με ότι συνεπάγεται αυτό. Και όλα αυτά, αν η αύξηση συνεχίσει με τους σχετικά ήπιους ρυθμούς που ακολουθεί τώρα.
Μια αύξηση του ρυθμού, θα οδηγούσε αυτόματα σε μια επίσπευση του προβλήματος.
Ακούμε κάθε μέρα τους ειδικούς και ειδικότερα τον κ. Τσιόδρα, να αναφέρει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, ότι όλα κρέμονται σε μια κλωστή και ότι η μόνη μας ελπίδα είναι να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα. Και σύμφωνα με την μελέτη, έχουν απόλυτο δίκιο.
Πιο συγκεκριμένα, η βασικότερη ελπίδα που έχουμε, είναι να πιάσουν τόπο τα μέτρα. Να πέσει δηλαδή ο ρυθμός αύξησης των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ, από τις 07/04 οπότε και φτάνουμε την 15η ημέρα της γενικευμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να κερδίσουν οι ΜΕΘ χρόνο και να επιμηκύνουμε το σημείο στο οποίο, οι ΜΕΘ δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Όλα ουσιαστικά κρίνονται στο μεσοδιάστημα 07/04 – 16/04, διάστημα το οποίο εμπεριέχει σχεδόν ολόκληρη την Μ. Εβδομάδα. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, υπομονή και επιμονή, ώστε οι θυσίες όλης της κοινωνίας να έχουν αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος για να μην σκάσει το ΕΣΥ και “γίνουμε Ιταλία” είναι η πιστή εφαρμογή των μέτρων.
“Μένουμε Σπίτι” λοιπόν και παρακαλάμε σε πρώτη φάση τα νούμερα να συνεχίσουν την ίδια πορεία ως τις 07/04 και από εκεί και μετά να αρχίσουν να ακολουθούν μια φθίνουσα πορεία…
Γιώργος Αγγελής - Προγραμματιστής/Αναλυτής
Πηγή: speedynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου