Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κοροναϊός: Πόσες ώρες ζει στα χρήματα και σε άλλες επιφάνειες

Ο κοροναϊός είναι τόσο μεταδοτικός και θανατηφόρος γιατί είναι ύπουλος και δρα υποχθόνια. Εκτός του οποίου εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενα σταγονίδια από έναν φορέα που βήχει ή φταρνίζεται χωρίς να καλύπτει το πρόσωπό του με αγκώνα ή μαντήλι, εγκαθίσταται σε διάφορες επιφάνειες και αντικείμενα που ο καθένας έρχεται σ' επαφή καθημερινά, με αποτέλεσμα τα χέρια να γίνονται διακινητές και όταν αγγίξουν κάποιο μέρος του προσώπου μας (μάτια, μύτη, στόμα) να μολύνουν άθελα τον οργανισμό.
Ειδικές ομάδες θέλησαν να ερευνήσουν την ανθεκτικότητα του κορονοϊού σε διάφορες συνθήκες και να συγκρίνουν τη διάρκεια ζωής του σε σχέση με τον SARS. Λογικό είναι ο χρόνος να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο τύπος της επιφάνειας.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό 'Lancet' κατέληξε ότι στο συμπέρασμα πως ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε δωμάτιο με 22 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 65%. Μετά από τρεις ώρες ο ιός είχε εξαφανιστεί από το χαρτί υγείας. Μεσολάβησαν δύο ημέρες για να διαλυθεί στο ξύλο ή στο ύφασμα. Μετά από τέσσερις ημέρες δεν ήταν πλέον ανιχνεύσιμο σε γυαλί ή χαρτονόμισμα, ενώ για επτά ημέρες άντεξε σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό, όπως επίσης στο εξωτερικό στρώμα μιας χειρουργικής μάσκας!
Μια πρόσφατη έρευνα, σε συνθήκες 21 βαθμών Κελσίου και 40% υγρασία, είχε δείξει πως ο κορονοϊός έμεινε αναλλοίωτος μέχρι τέσσερις ώρες στον χαλκό, μέχρι μία ημέρα σε χαρτόκουτο και μέχρι τρεις ημέρες σε πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα.
Οι ερευνητές συνέκριναν τη διάρκεια ζωής του νέου κορονοϊού στις επιφάνειες με εκείνη του SARS. Διαπίστωσαν ότι αμφότεροι έζησαν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε ανοξείδωτο χάλυβα και πολυπροπυλένιο - τον τύπο πλαστικού που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά αντικείμενα (παιχνίδια έως εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Σύμφωνα με την Ρέιτσελ Γκρέιαμ, επιδημιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, οι ομοιόμορφες, μη πορώδεις, επιφάνειες όπως οι πόμολα και τα στρώματα, είναι πιο εφικτό να μεταφέρουν ιούς. Οι πορώδεις επιφάνειες, μεταξύ των οποίων τα χρήματα, τα μαλλιά και τα υφάσματα, δεν αφήνουν στους ιούς να επιβιώσουν γιατί τους παγιδεύουν και αποτρέπουν τη μεταφορά τους.
«Τα κέρματα θα μεταδώσουν έναν ιό καλύτερα από τα μετρητά, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί τεράστια ανησυχία», υπογράμμισε επίσης. «Ο βασικός κανόνας είναι ότι πρέπει να θεωρείς τα χρήματα βρώμικα ούτως ή άλλως, γιατί είναι. Αλλάζουν πάρα πολλά χέρια για να μην είναι».
Το smartphone σας, με όλο το γυαλί και το αλουμίνιο, μπορούν επίσης να μεταφέρει σωματίδια. Γι' αυτό και η Γκρέιαμ συνέστησε την απολύμανση του τηλεφώνου «ειδικά αν μεταφέρεται με τον χρήστη στο μπάνιο».
Προφανώς η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής του ιού. Στους 4 βαθμούς Κελσίου ο ιός άντεξε μέχρι δύο εβδομάδες σε δοκιμαστικό σωλήνα. Όταν η θερμοκρασία ανέβηκε στους 37 βαθμούς, η διάρκεια ζωής έπεσε σε μία ημέρα. Κατά την επιδημιολόγο, η υψηλότερη υγρασία, οι μέτριες θερμοκρασίες, ο χαμηλός άνεμος και η σταθερή επιφάνεια είναι όλες ωφέλιμες για την επιβίωση του κορονοϊού.
Ποια η καλύτερη λύση που προτείνεται σε κάθε περίπτωση; Ο συχνός καθαρισμός των χεριών με σαπούνι ή ειδικά προϊόντα αιθανόλη τουλάχιστον 70% και η απολύμανση αντικειμένων, διότι «οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν τα πρόσωπά τους αρκετές εκατοντάδες φορές την ημέρα, οπότε είναι ακόμα καλύτερο να γνωρίζετε πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας».

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: