Οικειοθελώς εσώκλειστοι - αιχμάλωτοι του αθέατου ιού βιώνουμε την εποχή που «οι θλίψεις μας δεν θα είναι αρκετά θλιβερές. Οι χαρές μας δεν θα είναι ποτέ αρκετά χαρούμενες. Τα όνειρά μας δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλα. Και οι ζωές μας δεν θα είναι ποτέ αρκετά σημαντικές για να μετράνε» όπως έγραφε στο βιβλίο «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων» η Αρουντάτι Ρόι.
Η διάσημη Ινδή συγγραφέας, σύγχρονη διανοούμενη με ακτιβιστική δράση και πολιτική θέση, δεν έφυγε ποτέ από τη χώρα της, τη «φτωχή - πλούσια Ινδία» με τις ατέλειωτες ομορφιές και τις μεγάλες αντιφάσεις. Πρόσφατα έγραψε στους Financial Times για την πανδημία στον σύγχρονο κόσμο μας, αλλά και την απελπισία που εξαπλώθηκε στην Ινδία μετά το αιφνιδιαστικό lockdown που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι (24/3) με μηδενική προετοιμασία για 1,38 δισ. ανθρώπους, στην πλειονότητά τους φτωχοί.
Η Ρόι ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, μεταφέρει εικόνες με τους εκατομμύρια εργαζόμενους-μετανάστες που διανύουν πεζή τη χώρα για να φτάσουν στα χωριά τους αφού απολύθηκαν μαζικά, για τους πρόσφατους διωγμούς των μουσουλμάνων στο Δελχί από ινδουιστές ακροδεξιούς, για τον ζόφο γύρω μας και τη λαχτάρα της ανθρωπότητας να επιστρέψει στην κανονικότητα. «Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μια επιστροφή στην κανονικότητα» γράφει η Αρουντάτι Ρόι.
«Ιστορικά, οι πανδημίες ανάγκασαν τους ανθρώπους να διαρρήξουν τους δεσμούς με το παρελθόν και να φανταστούν εκ νέου τον κόσμο τους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι διαφορετικό. Είναι μια πόρτα, μια πύλη μεταξύ ενός κόσμου και του επόμενου». Θα επιλέξουμε την επιστροφή στην κανονικότητα ή «να φανταστούμε έναν άλλο κόσμο. Και έτοιμοι να αγωνιστούμε γι’ αυτόν». (Ολόκληρο το κείμενό της στο infolibre).
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου