Την ώρα που πολλές χώρες ανά τον κόσμο ψάχνουν αγωνιωδώς να αγοράσουν μάσκες, στολές και μηχανήματα που σώζουν ζωές, η πανδημία αποκαλύπτει τις τεράστιες ανισότητες: το Νότιο Σουδάν έχει μόνο 4 αναπνευστήρες και 24 κρεβάτια ΜΕΘ για τα 12 εκατομμύρια των κατοίκων του και η Βενεζουέλα έχει 84 θέσεις στις εντατικές για 32 εκατομμύρια πολίτες.
Με τα συστήματα υγείας παγκοσμίως να γονατίζουν από την πίεση της πανδημίας, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων των 164.000 ανθρώπων, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στις χώρες που δεν διαθέτουν υποδομές και εξοπλισμό. Το Νότιο Σουδάν για παράδειγμα έχει μόνο 4 αναπνευστήρες και 24 κλίνες εντατικής θεραπείας για 12 εκατομμύρια κατοίκους. Δηλαδή ένας αναπνευστήρας για κάθε 3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει 11 αναπνευστήρες, η Σιέρα Λεόνε 13, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία 3, ενώ η Βενεζουέλα έχει 84 κλίνες ΜΕΘ για ένα πληθυσμό 32 εκατομμυρίων και το 90% των νοσοκομείων της αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. «Είδαμε πόσο γρήγορα η πανδημία έφερε στα όρια τους τα συστήματα υγείας σε χώρες με σχετικά δυνατές υποδομές. Υπάρχουν λοιπόν βάσιμες ανησυχίες για το πόσο γρήγορα θα καταβάλει χώρες με πιο αδύναμες υποδομές», λέει η Ελινορ Ράικες, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης (IRC).
Ένας παγκόσμιος αγώνας δρόμου
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου ο ένας στους πέντε ανθρώπους που είναι θετικοί στον ιό θα χρειαστεί νοσοκομειακή φροντίδα. Και οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο προσπαθούν να βρουν τον εξοπλισμό που βοηθάει ή αντικαθιστά την λειτουργία των πνευμόνων σε ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ μπορεί να χρειαστούν περίπου 500.000 αναπνευστήρες επιπλέον στη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς και η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα όσο οι ασθενείς γεμίζουν τις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στη Βρετανία, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 110.000, οι αρχές ψάχνουν άλλους 18.000 αναπνευστήρες, ακόμα και στα τηλεοπτικά στούντιο, εκεί όπου γυρίζονται τηλεοπτικά σήριαλ ιατρικού περιεχομένου.
Η Ιταλία έχει στείλει μέχρι τώρα περισσότερους από 2.700 αναπνευστήρες στις περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, νώ η Γαλλία έχει ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ακόμα 10.000 μηχανήματα. Η Γερμανία, που διαθέτει περισσότερες άδειες κλίνες στις μονάδες εντατικής της απ' ότι έχει συνολικά η Ιταλία, έστειλε 50 αναπνευστήρες στην Ισπανία και 60 στη Βρετανία.
Στην Αφρική
Με 12.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση της πανδημίας στην Αίγυπτο στις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο Covid-19 «έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει στην Αφρική όχι μόνο χιλιάδες θανάτους, αλλά και απόλυτη οικονομική και κοινωνική καταστροφή».
Υπάρχουν μόνο 2.000 εν λειτουργία αναπνευστήρες σε 41 Αφρικανικές χώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κλινών σε εντατικές σε 43 χώρες είναι λιγότερος από 5.000. Δηλαδή μια θέση ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους, σε σχέση με 4.000 θέσεις για ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη.
Και παρότι ο ιός άργησε να φθάσει στην Αφρική σε αντίθεση με άλλες περιοχές του πλανήτη, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί δυσανάλογα τις τελευταίες εβδομάδες και συνεχίζει να διαχέεται. Από την άλλη πλευρά, μπορεί τα περιστατικά του Covid-19 να είναι σχετικά λίγα, η Αφρική όμως εξακολουθεί να υποφέρει από την φυματίωση, το AIDS, την ελονοσία και τον διαβήτη, υποκείμενες δηλαδή σοβαρές ασθένειες, οι οποίες πολλές φορές δεν έχουν καν διαγνωστεί και θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον πληθυσμό.
Η πανδημία σε περιοχές με πολλαπλές ανάγκες
Εκτός από την Αφρική, ευάλωτοι πληθυσμοί είναι και αυτοί χωρών που αποτελούν ζώνες συγκρούσεων, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και η Υεμένη, που ανέφερε το πρώτο της κρούσμα στις αρχές του μήνα.
«Μια μεγάλη ανησυχία είναι η περιορισμένη δυνατότητα διάγνωσης της ασθένειας». Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι στη Συρία υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά με τη χώρα να σπαράσσεται από τις συγκρούσεις, διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο στη Δαμασκό. Αλλες περιοχές δεν έχουν πρόσβαση», λέει η Κέιτ Γουάϊτ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Ανησυχία υπάρχει και για άλλους ευάλωτους πληθυσμούς, ειδικά στην Υεμένη, τη Βενεζουέλα και το Μπαγκλαντές, όπου περισσότεροι από 280.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια από την Μιανμάρ ζουν συνωστισμένοι στο Cox's Bazar, στο Μπαγκλαντές, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον κόσμο.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου