Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Τι συμβαίνει στους πνεύμονες ενός ασθενούς με Covid-19

Τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο κορονοϊός Sars-CoV-2 μπορούν να ποικίλλουν μεταξύ των ασθενών, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Τζον Γουίλσον, ο οποίος μίλησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Με απλό τρόπο εξηγεί ποια είναι αυτά και γιατί είναι τόσο επικίνδυνα όταν εξελίσσονται σε πνευμονία.
Σύμφωνα με τον Τζον Γουίλσον, καθηγητή πνευμονολογίας και πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Γιατρών της Αυστραλίας, υπάρχουν τέσσερις ευρείες κατηγορίες ασθενών με Covid-19, της ασθένειας που ο ΠΟΥ έχει κηρύξει πανδημία. Η ασθένεια στο 80% των περιπτώσεων είναι πολύ ήπια και θυμίζει ένα απλό κρυολόγημα, ωστόσο για κάποιους μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά πνευμονία και να οδηγήσει στον θάνατο.
Οι τέσσερις κατηγορίες
Τι κάνει λοιπόν ο Covid-19 στους πνεύμονες και πώς μπορεί να επηρεάσει το υπόλοιπο ανθρώπινο σώμα;
Ο καθηγητής Γουίλσον κατατάσσει τους ασθενείς σε τέσσερις ευρείες κατηγορίες:
  • Η λιγότερο σοβαρή είναι αυτή των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται «υποκλινικές περιπτώσεις», δηλαδή φέρουν τον ιό αλλά δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα
  • Η επόμενη είναι όσοι παρουσιάζουν μια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού, παρουσιάζοντας πυρετό και βήχα ή πιο ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και επιπεφυκίτιδα. «Αυτοί οι ασθενείς μπορούν να τον μεταδώσουν αλλά να μην ξέρουν ότι το κάνουν».
  • Η τρίτη και μεγαλύτερη κατηγορία είναι όσοι θα βρεθούν θετικοί στον Covid-19 καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα πάνε στο νοσοκομείο ή σε κάποιο ιδιωτικό ιατρείο με συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, τα οποία συνήθως αναγκάζουν κάποιο να μείνει σπίτι και να μην πάει στη δουλειά.
  • Η τέταρτη κατηγορία είναι όσοι παρουσιάσουν σοβαρή ασθένεια, τύπου πνευμονίας.
Μόνο 6% των ασθενών στη Γουχάν έκαναν πνευμονία, τονίζει, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ αυτοί που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν πνευμονία είναι όσοι έχουν παράλληλα και κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα ή διαβήτη.
Τι κάνει η πνευμονία
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Γουίλσον, όταν οι ασθενείς με Covid-19 παρουσιάζουν βήχα και πυρετό, αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση έχει φτάσει στο βρογχιακό δέντρο, δηλαδή τις τραχείες από τις οποίες περνάει ο αέρας μεταξύ των πνευμόνων και του περιβάλλοντος.
Όταν η μεμβράνη των βρόγχων επηρεαστεί, τότε προκαλείται φλεγμονή η οποία στη συνέχεια ερεθίζει τα νεύρα της τραχείας και ένας κόκκος σκόνης αρκεί να προκαλέσει βήχα.
Αν τα πράγματα επιδεινωθούν, τότε η φλεγμονή προχωρά πέρα από τη μεμβράνη της τραχείας στα αεροθυλάκια και στη συνέχεια στις κυψελίδες, που αν μολυνθούν παράγουν φλεγμονώδες υλικό (υγρά και κύτταρα) με το οποίο γεμίζουν οι πνεύμονες και προκαλείται πνευμονία. Αυτό σημαίνει ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να στείλουν επαρκές οξυγόνο στο αίμα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα να χάνει την ικανότητά του να παράξει οξυγόνο και να απαλλαγεί από το διοξείδιο του άνθρακα.
«Αυτή είναι η βασική αιτία θανάτου από σοβαρή πνευμονία», τονίζει ο Ρόμπερτ Γουίλσον.
Πώς θεραπεύεται
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με την καθηγήτρια Κριστίν Τζένκινς, πρόεδρο του Ιδρύματος Πνευμονολογίας της Αυστραλίας, «δεν έχει βρεθεί κάτι που να μπορεί να προλάβει» την εξέλιξη του Covid-19 σε πνευμονία, παρά τα εκτεταμένα πειράματα με διάφορα φάρμακα. Μόνο υποστηρικτική θεραπεία για τα συμπτώματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Εκεί εντάσσεται η παροχή οξυγόνου ώστε να μπορούν οι πνεύμονες να λειτουργούν ομαλά έως ότου μπορέσουν να αναρρώσουν.
Αλλά, σύμφωνα με τον καθηγητή Γουίλσον, όσοι προσβληθούν με ιογενή πνευμονία κινδυνεύουν και από δευτερογενείς λοιμώξεις, όποτε τους χορηγούνται αντιιικά και αντιβιοτικά.
Μερικές φορές «αυτό δεν επαρκεί, η πνευμονία δεν υποχωρεί και οι ασθενείς καταλήγουν», εξηγεί.
Γιατί είναι διαφορετική αυτή η πνευμονία
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Τζένκινς, η πνευμονία που προκαλεί ο Covid-19 διαφέρει από τις περισσότερες αντίστοιχες που οδηγούν έναν ασθενή στο νοσοκομείο, και αυτό γιατί εκείνες «προκαλούνται από κάποιο βακτηρίδιο και ανταποκρίνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά».
Ο καθηγητής Γουίλσον τονίζει ότι ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια εξαιρετικά σοβαρή πνευμονία, γιατί επηρεάζει το σύνολο των πνευμόνων και όχι μόνο κάποια τμήματά τους.
«Όταν υπάρχει μια μόλυνση τους πνεύμονες και αν αυτή επηρεάσει τις κυψελίδες, η αντίδραση του σώματος είναι να προσπαθήσει να σκοτώσει τον ιό και να περιορίσει τον επιπολασμό του. Αλλά αυτό είναι πολύ δύσκολο σε ασθενείς με υποκείμενες νόσους ή ηλικιωμένους».
Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από διαβήτη, καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα, καρκίνο, προβλήματα στα νεφρά, οι καπνιστές και τα βρέφη έως 12 μηνών. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι ομάδες έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: