Ξεπερασμένη η προ μίας εβδομάδας πρόβλεψη της ILO για αύξηση των ανέργων φέτος παγκοσμίως κατά 25 εκατομμύρια ● Φόβοι για στρατιές δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων σε Ινδία, Κίνα, ΗΠΑ, Ευρώπη.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι αλλεπάλληλες καραντίνες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονoϊού τελματώνουν την οικονομική δραστηριότητα και ωθούν τις επιχειρήσεις σε μαζικές απολύσεις. Οι κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, αδυνατούν να ανακόψουν αυτό το τσουνάμι, εγείροντας φόβους για δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και γενοκτονία του κόσμου της εργασίας φέτος.
Πριν από μία εβδομάδα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτίμησε -με βάση διαφορετικά σενάρια επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία- ότι η πανδημία θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση των ανέργων κατά 5,3 έως 24,7 εκατομμύρια. Επτά ημέρες αργότερα η εκτίμηση αυτή δείχνει ξεπερασμένη, καθώς οι ανά τον κόσμο απολύσεις, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας και η κλίμακα της προσωρινής απασχόλησης έχουν εκτοξευτεί σε ύψη πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπονταν.
«Η επόμενη πρόβλεψή μας θα είναι πολύ υψηλότερη από τα 25 εκατομμύρια ανέργους», ξεκαθάρισε προχθές στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών απασχόλησης της ILO Σάνγκεον Λι, η ομάδα του οποίου προσπαθεί να εντάξει τα νέα στοιχεία που έρχονται στο μοντέλο των προβλέψεών της.
Συγκριτικά, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία παγκόσμια κρίση του 2008/9 είχε οδηγήσει σε πολύ μικρότερη αύξηση της παγκόσμιας ανεργίας, κατά 22 εκατομμύρια.
Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που με ραγδαίους ρυθμούς εξελίσσονται σε επίκεντρο της πανδημίας, οι αιτήσεις των ανέργων για χορήγηση επιδόματος υπερδεκαπλασιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 3,3 εκατομμύρια. Το ρεκόρ αυτό είναι 5 φορές μεγαλύτερο από το αμέσως προηγούμενο που είχε σημειωθεί στην ύφεση του 1982 και τείνει σε επιβεβαίωση της εφιαλτικής πρόβλεψης του Τζέιμς Μπούλαρντ -προέδρου της Fed του Σεν Λιούις- ότι 46 εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου το 1/3 του συνόλου των εργαζόμενων των ΗΠΑ) θα χάσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της κρίσης του κορονoϊού.
Δεν είναι όμως μόνο οι ΗΠΑ. Ολες οι χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να νιώθουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις εθνικές τους αγορές εργασίας. Στην Κίνα, όπου πρωτοξεκίνησε η πανδημία, 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στους δύο πρώτους μήνες του 2020. Η ανεργία εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο στο 6,2% (από 5,2% τον Δεκέμβριο και 5,3% τον Ιανουάριο). Τα χθεσινά στοιχεία, που έδειξαν ότι τα κέρδη των εργοστασίων υποχώρησαν στους δύο πρώτους μήνες του έτους κατά 38,3%, υποδεικνύουν ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογα οδυνηρή για τον κόσμο της εργασίας.
Στην Ινδία, η οποία νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, μπήκε σε καραντίνα, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές που θα υποστεί σε τουρισμό και ξενοδοχεία ανεβάζουν τις προβλεπόμενες απώλειες θέσεων εργασίας -μόνο σε αυτόν τον τομέα- στα 38 εκατομμύρια. Μεταξύ των εργαζόμενων που βάλλονται περισσότερο είναι τα 120 εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες εργάτες της πολυάνθρωπης χώρας.
Η καραντίνα σημαίνει γι’ αυτούς ότι οι μισθοί τους εξανεμίζονται. Πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν τις δαπάνες για το ενοίκιο ή το φαγητό τους στις πόλεις. Καθώς τα συστήματα συγκοινωνιών και μεταφορών έχουν κλείσει, αρκετοί εξ αυτών ήδη έχουν αρχίσει να περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Η Βρετανία
Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 477.000 άνθρωποι κατέθεσαν τις τελευταίες 9 ημέρες αίτηση για χορήγηση επιδόματος (Universal Credit) που βοηθά στην κάλυψη των βασικών αναγκών των ανέργων και των χαμηλών εισοδημάτων. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν αυξημένες κατά 500% σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι και αποδεικνύουν ότι η χώρα βιώνει ήδη κρίση ανεργίας, η οποία φαίνεται να τρέχει πολύ ταχύτερα απ’ όσο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/9.
Στη γειτονική Ιρλανδία, το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευτεί ώς το καλοκαίρι στο 18% (από 4,8% τον προηγούμενο μήνα) καθώς αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7,1% στο σύνολο του 2020.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κάνει αγώνα προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην προβούν σε μαζικές απολύσεις. Μεταξύ άλλων έχει υιοθετήσει και επιδοτούμενο σχήμα που επιτρέπει σε αυτές να μειώνουν τα ωράρια εργασίας χωρίς να μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές των εργαζόμενων.
Ηδη 100.000 γαλλικές εταιρείες έχουν αιτηθεί αποζημίωση από την κυβέρνηση για την απασχόληση των εργαζόμενων τους με μικρότερα ή μηδενικά ωράρια εργασίας. Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις υποβλήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου