Ηχηρό «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης για την αναστολή του δικαιώματος υποβολής ασύλου και τις εξπρές απελάσεις από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, η οποία έθεσε και το θέμα του άτυπου κέντρου κράτησης στο χωριό Πόρος στον Εβρο.
«Αδειασε» με ηχηρό τρόπο την ελληνική κυβέρνηση για την απόφασή της να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής αιτημάτων ασύλου η αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον. Και μάλιστα το έκανε από την Αθήνα, την οποία επισκέφτηκε χθες πραγματοποιώντας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και υπουργούς της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, η κ. Γιόχανσον δήλωσε: «Μιλήσαμε για τη σημασία να υπερασπιστούμε τις διεθνείς συνθήκες και τον ευρωπαϊκό νόμο, ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα να καταθέτουν αίτημα ασύλου όσοι το επιθυμούν, όπως και για τη σημασία να έχουν μια εξατομικευμένη απόφαση πριν επιστραφούν». Με άλλα λόγια, η ίδια η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές ότι οι πρακτικές της κυβέρνησης αναφορικά με την αναστολή των αιτημάτων ασύλου και τις εξπρές απελάσεις στις χώρες προέλευσης, παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αλλωστε είναι η κ. Γιόχανσον που μόλις λίγο πριν έρθει στην Αθήνα είχε φροντίσει ήδη να «αδειάσει» την ελληνική κυβέρνηση για το ίδιο θέμα με καθαρό τρόπο: «Τα άτομα στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν άσυλο. Αυτό είναι στη Συνθήκη [της Γενεύης], αυτό είναι στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν μπορούμε να το αναστείλουμε», είχε τονίσει, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν δεν σκόπευε να αναστείλει το δικαίωμα ασύλου επικαλούμενη μια ελάχιστα γνωστή ρήτρα της Ε.Ε. που επιτρέπει στις Βρυξέλλες να προτείνουν «έκτακτα μέτρα» για να βοηθήσουν ένα κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων μεταναστών.
Παράλληλα η Ιλ. Γιόχανσον είχε δηλώσει ότι θα θέσει στους Ελληνες υπουργούς το θέμα του άτυπου κέντρου κράτησης στο χωριό Πόρος στον Εβρο, την ύπαρξη του οποίου αποκάλυψαν οι New York Times, και όπου, σύμφωνα με την καταγγελία, πρόσφυγες κρατούνται χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, προτού απελαθούν στην Τουρκία. (βλ. αναλυτικότερα: The Guardian, 12.3.2020, «Greece warned by EU it must uphold the right to asylum»)
Η κ. Γιόχανσον συνάντησε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου, χωρίς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ανέβαλε την επίσκεψή της λόγω της αντιμετώπισης του κορονοϊού από την Ε.Ε. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αντιπροσφυγική ρητορική περί «ασύμμετρης απειλής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα» και περί εξελίξεων που «δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας», ενώ αναφέρθηκε στην «εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια».
Επιπλέον ζήτησε από την επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση και το Ασυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, και η ειδική γραμματέας για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου