Ενώ οι θρησκευτικές αρχές σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν προφυλάξεις κατά της επιδημίας του κοροναϊού και ανακοινώνουν μέτρα προστασίας στους πιστούς, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία συστήνει «προσευχή και μετάληψη». Η… ανορθόδοξη αυτή στάση δεν έχει προκαλέσει δε, καμία κυβερνητική αντίδραση παρότι εδώ μιλάμε για ένα σοβαρότατο ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι ανά τον κόσμο εκκλησίες συνεργάζονται λοιπόν με τις κυβερνήσεις τους για να περιορίσουν κατά το δυνατό την επιδημία. Και η Ελλάδα αποτελεί ενδεχομένως τη μοναδική εξαίρεση.
Αυτή η… μοναξιά της Ελλάδας φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τον διεθνή Τύπο με δημοσιεύματα να σχολιάζουν τόσο τη στάση της εκκλησίας, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης. «Οι καθολικοί παίρνουν μέτρα κατά του κοροναϊού ενώ η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Euractive που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν έχει ακόμη αντιδράσει». «Στην εποχή του κοροναϊού, η ελληνική εκκλησία λέει ότι η μετάληψη θα συνεχιστεί», γράφει το Reuters, που φιλοξενεί και δηλώσεις πιστών που λένε ότι θα κοινωνήσουν και ότι «παρεπιπτόντως η θεία κοινωνία περιέχει αλκοόλ που σκοτώνει τον ιό».
Την ίδια ώρα που στον υπόλοιπο πλανήτη κλείνουν ακόμη και λατρευτικοί χώροι για να προστατευτεί η κοινότητα, στην Ελλάδα κληρικοί καλούν τους πιστούς να κοινωνήσουν με το «επιστημονικό» επιχείρημα ότι ο Χριστός δεν αρρώστησε ποτέ, μητροπολίτες λανσάρουν σπρέι αγιασμού κατά του κοροναϊού, πολιτικός αρχηγός πουλά αλοιφές και ματζούνια για την αντιμετώπιση του, ακόμη και επιστήμονας επιδημιολόγος υποστήριξε ότι θα κοινωνήσει με την πίστη ότι δεν θα κολλήσει, για να προκαλέσει τις αντιδράσεις της υπόλοιπης επιστημονικής κοινότητας που επιπλέον προσπαθεί να συνετίσει - εις μάτην - την εκκλησία.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι ζήτησαν από τους πιστούς να ακολουθούν κατά γράμμα τις κατευθυντήριες γραμμές των αρχών δημόσιας υγείας ενώ έλαβαν εξτρά μέτρα. Ως εκ τούτο μπήκε τέλος στο «ιερό ύδωρ» στις εισόδους και εξόδους των ναών με το οποίο οι πιστοί πλένουν τα χέρια τους πριν κάνουν το σταυρό τους, η θεία κοινωνία δεν θα δίδεται στο στόμα αλλά ο πιστός θα την παίρνει με το χέρι, τα χειροφιλήματα στους ιερείς και οι ασπασμοί εικόνων και πιστών γίνονται απλές υποκλίσεις, ενώ όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή ασθενούν καλούνται να μένουν στα σπίτια τους και να μην λαμβάνουν μέρος στη θεία λειτουργία.
Στην Ιταλία όπου η επιδημία έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις οι λειτουργίες σταματούν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας έως τις 3 Απριλίου ενώ ακόμη και οι κηδείες δεν θα τελούνται εντός ναών. Το δε Βατικανό έλαβε πρωτοφανή μέτρα με αποκορύφωμα η λειτουργία στον Άγιο Πέτρο να μην γίνει ζωντανά όπως συνηθίζεται για να μην υπάρξει συνωστισμός. Αντ’ αυτού, ο Πάπας Φραγκίσκος ευλόγησε τους πιστούς δια τηλεοράσεως από γιγαντοοθόνη ενώ η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε και μέσω διαδικτύου.
Αντίστοιχα μέτρα παρθήκαν και στις μουσουλμανικές χώρες που πάντα κρίνονται ως οι πιο σκληροπυρηνικές. Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε προσωρινά το προσκύνημα στις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα. Παράλληλα, το (θεοκρατικό) Ιράν ανέστειλε την προσευχή της Παρασκευής (ιερή μέρα για το Ισλάμ, αντίστοιχη της Κυριακής για τον Χριστιανισμό), σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε άλλες μουσουλμανικές χώρες οι πιστοί καλούνται να χρησιμοποιούν τα δικά τους χαλάκια προσευχής, να αποφεύγουν τις χειραψίες ή να προσεύχονται σπίτι τους.
Και οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες λαμβάνουν μέτρα. Στην Ρουμανία η εκκλησία συντάχθηκε με το υπουργείο Υγείας της χώρας καλώντας τους πιστούς αν ασθενούν να παρακολουθούν τη λειτουργία από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και όσοι πάνε στην εκκλησία να μην ασπάζονται τις εικόνες και να πηγαίνουν με δικό τους κουταλάκι να κοινωνήσουν. Αντίστοιχα μέτρα από τη Ρωσία με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου Μόσχας να μην αποκλείει και να κλείσουν οι εκκλησίες αν κριθεί απαραίτητο αφού «φυσικά η Εκκλησία θα ανταποκριθεί στα αιτήματα που υποβάλλουν οι αρμόδιες κρατικές δομές». Με αυτή τη λογική συντάσσεται και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής που καλεί εκκλησίες και πιστούς να λάβουν σοβαρά μέτρα προστασίας
Τα παραπάνω αφήνουν την εκκλησία της Ελλάδας απελπιστικά μόνη και χωρίς καμία αντίληψη για το μέγεθος του προβλήματος. Έτσι εδώ ιερέας τονίζει ότι «μόνο αν βάλουν τανκς δεν θα πάμε στις εκκλησίες» ενώ η Ιερά Σύνοδος καλύπτει επισήμως αυτή και τις αντίστοιχες συμπεριφορές επιμένοντας ότι «ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται με την Θεία Κοινωνία» που «είναι φάρμακο αθανασίας» και καλεί ιερείς και ποίμνιο να εντείνουν τις προσευχές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις γιατρών, φορέων, επιστημόνων αλλά ούτε και οι πολιτικές παρεμβάσεις, όπως αυτή του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν παρακίνησαν την ελληνική Εκκλησία να πάρει μια πιο υπεύθυνη στάση, ούτε όμως και την ελληνική κυβέρνηση να υποδείξει την στάση αυτή. Την ίδια ώρα, οι πολίτες περιμένουν ή αν δεν περιμένουν χρειάζονται τόσο από την πρώτη, όσο και από την δεύτερη να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου