Την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όπου παράλληλε γνωστοποιήθηκαν επισήμως ακόμη δύο κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τρία.
Ακολούθως, τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη υπέγραψαν την κοινή ΚΥΑ για τον κοροναϊό και τα καρναβάλια. Σύμφωνα με αυτήν, με φυλάκιση δύο ετών απειλούνται δήμαρχοι, περιφερειάρχες και όλοι οι αποδέκτες της κοινής υπουργικής απόφασης, καθώς επιβάλλεται η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».
Στο κείμενό της ΚΥΑ γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19. Βάση αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Επίσης αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».
Οι αντιδράσεις των δημάρχων
Αντιδράσεις και προβληματισμό έχει προκαλέσει η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης στους δήμους που παραδοσιακά διοργανώνουν μεγάλα καρναβάλια, από τα οποία οι τοπικές κοινωνίες αναμένουν σημαντικά έσοδα. Η ζημιά για τις τοπικές επιχειρήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς ήδη είχαν προχωρήσει σε αγορά προμηθειών αναμένοντας τον κόσμο στις πόλεις.
Την απογοήτευση και την πικρία του για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα λόγω του κορονοϊού εξέφρασε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση που «πάγωσε» την πρωτεύουσα του καρναβαλιού. Όπως είπε ο κ. Πελετίδης ο Δήμος Πατρέων υποχρεούται να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις αφού αυτό επιτάσσει η προστασία της δημόσιας υγείας ωστόσο ζήτησε από την κυβέρνηση οικονομική αποζημίωση για καρναβαλιστές και καταστηματάρχες και έκτακτη επιχορήγηση του δήμου ενώ την έφερε προ των ευθυνών της για την κατάσταση σε νοσοκομεία και δομές υγείας που όπως υπογράμμισε έχουν σοβαρές ελλείψεις.
«Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση, την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη μας. Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι φυσικά πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων, που είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια υγεία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως εξετάζεται να διοργανωθεί ένα καλοκαιρινό καρναβάλι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.
Ανήσυχος για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κοροναϊού κυρίως προς τον εμπορικό κόσμο του δήμου του είναι ο δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου. Σχετικά με το μεγάλο καρναβάλι που κάνει ο Δήμος κάθε χρόνο είπε: «Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει πανικός. Συμβουλευόμαστε τις αρμόδιες αρχές της χώρας, αλλά και τους συμβούλους μας καθηγητές της ιατρικής που είναι καθησυχαστικοί. Μας τονίζουν πως το 80% από αυτούς που θα νοσήσουν θα περάσουν την ασθένεια ως κρυολόγημα. Δεν εφησυχάζουμε αλλά και δεν υπάρχει πανικός. Υπάρχει υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σωστή υγιεινή«. Ημασταν τυχεροί γιατί το μεγάλο καρναβάλι έγινε με τεράστια επιτυχία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο».
«Την Καθαρή Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει μία εκδήλωση στην πλατεία αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ματαιώσουμε. Τον εμπορικό κόσμο σκέφτομαι και για αυτόν ανησυχώ στην παρούσα φάση διότι θα υποστεί άμεσα τεράστια ζημιά από τα μέτρα και τους αποκλεισμούς. Οι πολίτες του δήμου μας και γενικά να γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα και πως όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς πανικό, διότι τελικά θα γίνει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία», πρόσθεσε.
«Για ποιον λόγο μια τόσο απότομη κίνηση; Για ποιον λόγο ξεκινούν τα προληπτικά μέτρα από τον πολιτισμό; Στα γήπεδα που συναθροίζονται χιλιάδες άνθρωποι δεν υπάρχει πρόβλημα; Στα θέατρα και τους κινηματογράφους; Γιατί πανικοβάλλουν τον κόσμο;» δήλωσε στο Έθνος o δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, σχολιάζοντας και την απόφαση της κυβέρνησης να διεξαχθούν κανονικά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες του Σαββατοκύριακου. «Είναι μια βόμβα στην τοπική οικονομία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και της Καβάλας και της Χρυσούπολης. Εστιατόρια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν», σημείωσε.
Προβληματισμός επικρατεί και στη Νάουσα, καθώς η πόλη ανέμενε 50.000 επισκέπτες το προσεχές τριήμερο. «Έχουν πληρωθεί ορχήστρες, σκηνικά και έχουν κλειστεί τα ξενοδοχεία σε πολύ υψηλές τιμές από ταξιδιώτες. Πρόκειται για μια μεγάλη οικονομική ζημιά» δήλωσε επίσης στο Έθνος ο δήμαρχος Νάουσας, Νίκος Καρανικόλας. Στο ίδιο μέσο μίλησε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης στην Πέλλα, όπου το προσεχές τριήμερο αναμένονταν περίπου 1.200 καρναβαλιστές. «Είναι χαμένος κόπος. Δύο μήνες τρέξαμε για να στήσουμε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. ‘Δεν μας είδαν τα σπίτια μας’. Είναι μα καταστροφή για μας όλη η ιστορία» είπε η κυρία Μαρία Τογρουζίδου, εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης. Σύμφωνα με την ίδια έχουν πληρωθεί οι περισσότερες υποχρεώσεις για τη διεξαγωγή του καρναβαλιού και η ζημιά είναι μεγάλη. Καταστηματάρχες προσπαθούν να ακυρώσουν παραγγελίες της τελευταίας στιγμής προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες.
Αναλυτικά η απόφαση αφορά:
- Πάτρα
- Ρέντη
- Ρέθυμνο
- Eδεσσα
- Καστοριά
- Ραφήνα
- Κοζάνη
- Ιωάννινα
- Κέρκυρα
- Ναύπλιο
- Ξάνθη
- Μοσχάτο
- Ζάκυνθο
- Χίο
- Μέθανα
- Λευκάδα
- Ναύπλιο
- Ναύπακτο
- Σκύρο
- Λέσβο
- Νάουσα
- Αθήνα
- Ελληνικό-Αργυρούπολη
- Ηλιούπολη
- Καλλιθέα
- Πειραιάς
- Περιστέρι
- Κόρινθος
- Αλιβέρι
- Νιγρίτα
- Καμένα Βούρλα
- Ανδρο
- Λαύριο
- Λαμία
- Φάρσαλα
- Μαγούλα
- Χαλκίδα
- Λουτράκι
- Νάξος
- Σητεία
- Κρέστενα
- Καισαριανή
- Σύρος
- Ηράκλειο
- Θεσσαλονίκη
- Χαϊδάρι
Πηγή: tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου