Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Έντονος προβληματισμός της «Κοινωνίας σε Κίνηση» για αντιπλημμυρικό έργο

Με έντονο προβληματισμό και ανησυχία παρακολουθούμε την απόφαση της Περιφέρειας να προχωρήσει το «αντιπλημμυρικό έργο» που θα επιφέρει οριστική αλλοίωση στη φυσική κοίτη του Εδεσσαίου ποταμού μετατρέποντάς τον σε τσιμενταύλακα.
Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το Νοέμβριο όταν η διοίκηση του δήμου ζήτησε ψήφισμα απέναντι στα προσκόμματα της ΔΕΗ η οποία αρνούνταν να διακόψει τα νερά και έθετε σε κίνδυνο το έργο. Τότε εγείραμε τις πρώτες ενστάσεις μας με αποτέλεσμα να μην εκδοθεί ποτέ.
Είναι φανερό σε όλους ότι τα πλαϊνά τοιχώματα του ποταμού έχουν υποστεί εκτεταμένες φθορές σε κάποια σημεία εξαιτίας της φυσικής ροής του νερού και των ρευμάτων που δημιουργεί. Συνεπώς ένα έργο αποκατάστασης καθίσταται άμεσα αναγκαίο ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα πλήρους κατάρρευσης αλλά και να εξωραϊστεί η εικόνα του.
Το πρόβλημα προκύπτει από την επιλογή του υλικού (τσιμέντο) και από τη στεγανοποίηση που θα επιφέρει. Ο βράχος της Έδεσσας δημιουργήθηκε μέσα από μία φυσική διαδικασία εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων όπου το ανθρακικό ασβέστιο του νερού «έχτιζε» πάνω στην πωρόπετρα κατασκευάζοντας το πιο όμορφο μπαλκόνι όλων των Βαλκανίων. Η αντιστροφή της φυσικής αυτής πορείας θα επιφέρει νέκρωση του βράχου με ποικίλες και σοβαρές συνέπειες όπως αποκόλληση τμημάτων του, καταστροφή ρεμάτων ακόμη και επιπτώσεις στη αντισεισμική προστασία της πόλης. Περιβαλλοντικά θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη κάθε εναπομείναντος ίχνους ζωής εντός του νερού και το μαρασμό δεκάδων παρακείμενων δέντρων.
Μεγαλώσαμε σε έναν υπέροχο τόπο με σπάνιο φυσικό κάλλος. Τα αποτυπώματα του βρίσκονται στις ψυχές μας και είναι η βασική αιτία αυτής της φυσικής ευγένειας των Εδεσσαίων.
Πρέπει να αποφασίσουμε σε τι περιβάλλον θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Οφείλουμε να σκεφτούμε αν ταιριάζει στην αισθητική μας η αιχμή του τουριστικού μας προϊόντος να είναι πνιγμένη στο τσιμέντο. Αν μας τιμάει η σκέψη του επισκέπτη όταν θα συγκρίνει το γενναιόδωρο άγγιγμα της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβασή μας. Το υλικό που πρέπει να ντύσουμε το στολίδι μας, το χάρισε απλόχερα ο ίδιος ο τόπος και είναι η πωρόπετρα.
Ο καταρράκτης και το ποτάμι του έχει ιστορία .Οι μνήμες του ανένδοτου αγώνα των προγόνων μας είναι ζωντανές. Αν όλοι εμείς είχαμε την αγωνιστικότητα και την αυταπάρνησή τους όταν όλα φαίνονταν χαμένα θα είχαμε μία καλύτερη Έδεσσα. Πως θα αντικρίσουμε κάποιους από αυτούς που είναι ακόμα ανάμεσά μας; Πως θα αντιμετωπίσουμε το επιτιμητικό τους βλέμμα την ώρα που θα τους ξανατιμήσουμε;
Χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης θεωρώ ότι ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Είναι απαραίτητο να οριστεί άμεσα ημερομηνία διαβούλευσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή πολιτών και επιστημόνων και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειές μας. Η ορθή ενημέρωση θα μας οδηγήσει στην υπεύθυνη στάση και θα μας δώσει τα εφόδια να σταθούμε στο ύψος μιας ιστορικής απόφασης στη οποία δεν χωρούν λάθη!
Αν καταστρέψουμε το σκαλοπάτι που πατά ο Θεός για να ανέβει στον Ουρανό δεν θα μας το συγχωρήσουν ούτε οι άνθρωποι αλλά ούτε και ο ίδιος ο Θεός!
Γιάννης Τσεπκεντζής
Επικεφαλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: