Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΣΕΒ: Οι συντάξεις φταίνε για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους!

Αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης και των …πραγματικών συντακτών του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που ξεκίνησε να συζητείται στην Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, είναι το υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.
Το κείμενο κατατέθηκε στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής. Εκεί, ο ΣΕΒ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί τις ασφαλιστικές δαπάνες παράγοντα που σχετίζεται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως ο σύνδεσμος την αντιλαμβάνεται. Πρέπει να προωθηθεί η ιδιωτική ασφάλιση και αυτοί που φταίνε για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους είναι οι …συνταξιούχοι και οι απολαβές τους, υποστήριξε επί της ουσίας ο ΣΕΒ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο «ο ΣΕΒ, ως θεσμικός κοινωνικός εταίρος έχει τη βούληση του να συμβάλει ενεργά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Είναι γνωστό ότι το ασφαλιστικό ζήτημα έχει προεκτάσεις σε δημοσιονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτούνται θεσμικές και παραμετρικές αλλαγές, ο επανασχεδιασμός του με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η αποκατάσταση και διαφύλαξη της βιωσιμότητάς του, η εναρμόνιση των στόχων του με τους γενικότερους οικονομικούς στόχους της χώρας καθώς και με τις πολιτικές απασχόλησης».
Μάλιστα ο ΣΕΒ παρουσιάζεται ως … γεφυροποιός ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές επισημαίνοντας πως υπάρχει «σχέση συντάξεων με τη διαγενεακή δικαιοσύνη και το δημογραφικό πρόβλημα, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι συντάξεις στην μακροοικονομική ευστάθεια και την κοινωνική πολιτική, αλλά και το πώς ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και μια ορθά σχεδιασμένη και κοστολογημένη πολιτική συντάξεων μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας χώρας και στη διαγενεακή αλληλεγγύη».
Ο σύνδεσμος βάλει ευθέως κατά των παροχών στους συνταξιούχους λέγοντας ότι αντίπαλος είναι ο «πελατειακός μηχανισμός των προώρων συνταξιοδοτήσεων και των συνταξιοδοτικών παροχών που δεν συνδεόταν με τις καταβληθείσες εισφορές, ο οποίος τελειοποιήθηκε επί 30 χρόνια, από το 1980 έως το 2009». Μάλιστα, προχωρά στο συμπέρασμα ότι οι συντάξεις οδήγησαν στην διόγκωση του χρέους. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως ότι μετά το 2009 «εν μέσω κατάρρευσης και χρεοκοπίας, στην οποία συνέβαλαν και οι “κεκτημένες”, υπέρτερες των καταβληθέντων εισφορών, συντάξεις, που χρηματοδοτήθηκαν με “επαχθές”, “απεχθές”, “επονείδιστο” δημόσιο χρέος»! Επιπρόσθετα τονίζει ο ΣΕΒ πως οι συντάξεις «καταβάλλεται συστηματικά, όλη την προηγούμενη δεκαετία, προσπάθεια να διατηρηθούν, επιβάλλοντας στους νυν εργαζομένους και στους νέους εργαζόμενους υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές και υψηλότατη φορολογία η οποία αντιστρατεύεται, σταθερά και συστηματικά, κάθε εγχώρια δυναμική νόμιμης και βιώσιμης παραγωγικής δραστηριότητας».
Παράλληλα ο ΣΕΒ δηλώνει, μάλιστα, ότι το ασφαλιστικό σύστημα οφείλει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει πως «πρώτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής οφείλει να είναι η τόνωση της παραγωγής μέσω της στοχευμένης μείωσης της υπερφορολόγησης της εργασίας». Προσθέτει πως «το ασφαλιστικό πρόβλημα αναδεικνύει όλες τις κρίσιμες παραμέτρους της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Έτσι, η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να αντιμετωπισθεί ως κατεξοχήν αναπτυξιακό πρόβλημα και όχι ως “αριθμητικό” ή “λογιστικό”». Μάλιστα «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί: Στη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της εργασίας, με αντιμετώπιση του προβλήματος του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας που παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, σε σχέση με τις άλλες χώρες».
Τέλος ο ΣΕΒ υποστηρίζει πως «σημαντική είναι και η προώθηση της κάλυψης και της αποτελεσματικότητας του κόστους των συμπληρωματικών συστημάτων ιδιωτικής ασφάλισης του 3ου πυλώνα».
Μετά από όλα τα παραπάνω είναι περιττό – ίσως – να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ τάσσεται ασυζητητί υπέρ του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Γιάννη Βρούτση. Άλλωστε ο ΣΕΒ μαζί με τον ΣΕΤΕ ήταν οι μόνες τριτοβάθμιες οργανώσεις που τάχθηκαν υπέρ του νομοθετήματος.
 
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: