Από το πρωί της προσεχούς Παρασκευής θα πρέπει να λειτουργεί η νέα ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι μισθωτοί διαθέτουν μπλοκάκι πρέπει να δηλώσουν κατηγορία ασφάλισης.
Πόσο έτοιμος είναι ο ΕΦΚΑ για να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων, ώστε οι συνταξιούχοι που θα αξιώσουν ακόμη και τις μικρές αυξήσεις που προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο να τις δουν στον λογαριασμό τους εντός του έτους; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό.
Αναπόφευκτα, το ενδιαφέρον των ασφαλισμένων -μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού Βρούτση, μεθαύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου- στρέφεται στον ΕΦΚΑ και ειδικότερα στη διοίκησή του η οποία καλείται να αποδείξει χωρίς χρονοτριβές ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα που απορρέουν από τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου.
Διατυπώνονται αμφιβολίες για το εάν μπορεί να τα καταφέρει, δεδομένων των λαθών που έχουν εντοπιστεί στα σημειώματα με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, των τεράστιων εκκρεμοτήτων στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις, των μεγάλων αναμονών σε συνταξιούχους που δεν έχουν πάρει ούτε την προσωρινή σύνταξη, της ασυμβατότητας των συστημάτων με τα πρώην Ειδικά Ταμεία που συγχωνεύτηκαν και μάλιστα με φόντο την προοπτική ενοποίησης με το ΕΤΕΑΕΠ.
Τα προβλήματα αυτά αναμένεται να διογκωθούν καθώς το ίδιο το σχέδιο νόμου ενώ από τη μία πλευρά ορθώς στοχεύει στην ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ, από την άλλη δεν προβλέπει μεταβατικά στάδια για την ενσωμάτωση των διατάξεων που προϋπάρχουν του ΕΦΚΑ... και είναι πολλές. Αντιθέτως, αναγκάζει τώρα να μπουν κάτω από την ίδια υποδιεύθυνση όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με πολύ διακριτές και συχνά δαιδαλώδεις διαφορές και χαρακτηριστικά ανάμεσα σε κλάδους.
Αυτό προβλέπει το άρθρο 66 του σχεδίου νόμου με το οποίο καταργείται η υποδιεύθυνση ασφάλισης του κλάδου των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ETAΠ-ΜΜΕ) και μετατρέπεται σε τμήμα το οποίο μαζί με τη δημιουργία άλλων τριών τμημάτων του πρώην ΕΤΑΑ, δηλαδή των μηχανικών, των νομικών, των υγειονομικών, σωρεύει πολλές και διαφορετικές αρμοδιότητες σε έναν προϊστάμενο!
Νέα καθήκοντα
Ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων. Ο επανυπολογισμός θα ξεκινήσει μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή περίπου σε έναν μήνα.
Πρόκειται για κρίσιμη διαδικασία προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος των αυξήσεων. Τις δυσκολίες του επανυπολογισμού δεν παρέλειψε να επισημάνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο αρμόδιος υπουργός, κάνοντας λόγο για «συνδυασμό ασύμβατων πληροφοριακών συστημάτων». Πάντως, ο Γ. Βρούτσης επέμεινε ότι πάνω από 100.000 δικαιούχοι κύριων συντάξεων θα δουν αυξήσεις.
Προέχουν οι 290.000 επικουρικές για τις οποίες έχει γίνει ένας πρώτος υπολογισμός. Τα αναδρομικά σε αυτές θα καταβληθούν από 4.10.2019, με αποδέκτες όλους όσοι υπέστησαν περικοπές το 2016 επειδή το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπερέβαινε αθροιστικά το ποσό των 1.300 ευρώ. Η αύξηση υπολογίζεται από 12 έως 250 ευρώ. Ωστόσο, όσοι έχουν υποστεί μειώσεις πριν από το 2016, καλό είναι να μην τρέφουν προσδοκίες για αυξήσεις διότι δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία των ωφελουμένων.
Αναφορικά με τις κύριες συντάξεις, αυτοί που έχουν κάθε λόγο να προσδοκούν ότι θα λάβουν κάποια αύξηση, μετά τον επανυπολογισμό, είναι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016), διαθέτουν ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη και δεν έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την κατηγορία, οι αυξήσεις θα δοθούν ανάλογα με τον χρόνο που θα χρειαστεί ο ΕΦΚΑ για τον επανυπολογισμό και όχι νωρίτερα από τον Ιούνιο.
Οσοι έχουν αποχωρήσει πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 έτη και έως 44 έτη ασφάλισης, έχοντας μικρή προσωπική διαφορά, θα λάβουν αυξήσεις διορθωτικές, με βάση την αύξηση των νέων ποσοστών αναπλήρωσης που προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση, σε δόσεις μέχρι το 2024.
Πρέπει επίσης να ανοίξει και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, από το πρωί της προσεχούς Παρασκευής, η νέα ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας θα δηλώσουν κατηγορία 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και όσοι μισθωτοί διαθέτουν μπλοκάκι και πρέπει να συμπληρώσουν πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά.
Στους πίνακες που δημοσιεύουμε φαίνεται καθαρά το κόστος εισφορών σε κάθε ένα από τα 6 επίπεδα εισφορών που θεσπίζονται.
Ο ασφαλισμένος θα πρέπει φέτος αλλά και κάθε χρόνο να επιλέγει έως τις 12 Μαρτίου ποιο επίπεδο εισφορών προτιμά. Την επιλογή θα πρέπει να εξυπηρετεί για 12 μήνες, ενώ αλλαγή μπορεί να κάνει τον επόμενο χρόνο, εάν το επιθυμεί.
Εάν δεν δηλωθεί κατηγορία, αυτομάτως θα αντιστοιχίζεται με την 1η κατηγορία των 220 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στον πίνακα δεν απεικονίζεται μία ακόμη κατηγορία, αυτή που προβλέπεται για την πρώτη πενταετία των νεοεισερχόμενων ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων (136 ευρώ) και αγροτών (85 ευρώ).
Επίσης, όσοι είναι μισθωτοί και ταυτοχρόνως διαθέτουν «μπλοκάκι» ως αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι η συνολική ασφαλιστική εισφορά τους δεν υπολείπεται των 262 ευρώ, δηλαδή του ποσού που ορίζεται στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία. Στην περίπτωση που η εισφορά τους στον ΕΦΚΑ μέσω του εργοδότη τους είναι χαμηλότερη θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν το επιπλέον ποσό ή ακόμη και μια μεγαλύτερη της 2ης κατηγορίας.
Αναλυτικές λεπτομέρειες αναμένονται στις ίδιες τις επεξηγήσεις της πλατφόρμας η οποία θα περιέχει και συγκεκριμένα παραδείγματα, έτσι ώστε να προϋπολογίζει ο ασφαλισμένος το ύψος της εισφοράς βάσει της σύνταξης που επιθυμεί και μπορεί να χρηματοδοτήσει με τα εισοδήματά του.
Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ
Τροπολογία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία προτείνεται η κατάργηση του περιορισμού της εθνικής σύνταξης σε συνάρτηση με τη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για 40 χρόνια, κατέθεσε χθες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «με την τροπολογία οι προϋποθέσεις για τη λήψη της εθνικής σύνταξης καθίστανται ίδιες για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου