Εκεί όμως την περίμενε ένα ένταλμα σύλληψης και η αστυνομία. Το έγκλημα που διέπραξε; Ανήρτησε ένα σχόλιο στο Facebook, που οι τουρκικές αρχές ερμήνευσαν ως «προσβολή» του προέδρου Ερντογάν και «τρομοκρατική προπαγάνδα».
Με συνοπτικές διαδικασίες -γράφουν τουρκικά ΜΜΕ-, η Αϊτέν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή που διέταξε τη φυλάκισή της. Η ίδια δεν άντεξε την ταλαιπωρία και το σοκ. Κατέρρευσε στο δικαστήριο και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Παρέμεινε υπό αστυνομική φρούρηση μέχρι που η έφεση που κατέθεσε ο δικηγόρος της έγινε τελικά δεκτή για ιατρικούς και μόνον λόγους.
Αν και ξεχωριστή, η περιπέτεια της Αϊτέν δεν είναι η μόνη. Πάνω από 20.000 άτομα έχουν μέχρι σήμερα διωχθεί από τις τουρκικές αρχές για «προσβολή» του σύγχρονου Σουλτάνου. Χώρια, φυσικά, οι περισσότεροι από 230.000 Τούρκοι που έχουν απολυθεί ή φυλακιστεί ως γκιουλενιστές -ανάμεσά τους στρατιωτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και δημοσιογράφοι- στο αέναο πογκρόμ που άρχισε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Ο,τι εν τω μεταξύ δεν ισοπέδωσε η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην Τουρκία, κινδυνεύει να το αποτελειώσει κατά πώς φαίνεται η οικονομική κρίση. Σχεδόν 9 άνθρωποι αυτοκτονούν κατά μέσον όρο καθημερινά στη γείτονα, το 75% άνδρες και κυρίως εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, όπως δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Το κυβερνών AKP «εφαρμόζει πολιτικές θανάτου», κατήγγειλε προχθές ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αϊκούτ Ερντοντου, και «η Τουρκία βρίσκεται πια στα πρόθυρα κοινωνικής παραφροσύνης».
Μαργαρίτα Βεργολιά
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου