Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Το Δημόσιο νίπτει τας χείρας του για την Υγεία

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή, στοχεύει στην απαλλαγή του κράτους από το κόστος λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων και τη μετάθεση του οικονομικού βάρους στα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τους ίδιους τους ασθενείς, οι οποίοι θα ψάχνουν και δεν θα βρίσκουν γιατρό.
Επιταχύνει και διευρύνει τις επιπτώσεις της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θέλει να απαλλάξει το κράτος από το κόστος της λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων και να μεταθέσει το οικονομικό βάρος στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς, το νομοσχέδιο «Πρόληψη, Προστασία και Προαγωγή της Υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας» της Ν.Δ., που κατατέθηκε στη Βουλή.
Κατά τα άλλα, το πρώτο νομοθέτημα της Ν.Δ. για τον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας είναι μια άσκηση επί χάρτου που δεν διευκολύνει ούτε απαντά στις ανάγκες των ανθρώπων, που θα συνεχίσουν να μη βρίσκουν γιατρό, και αρκείται στη δημιουργία πληθώρας «Εθνικών Επιτροπών» που θα εκπονούν μελέτες επί μελετών από τις οποίες θα προκύπτουν «εθνικά προγράμματα πρόληψης».
Το πολυδιαφημισμένο ως μεγάλη θεσμική τομή νομοσχέδιο, τελικά νομοθετεί την πρόληψη (!), απογειώνοντας την ατομική ευθύνη και περιορίζοντας την κρατική συμβολή σε μία σειρά αόριστων «εθνικών προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας» με έμφαση στις καμπάνιες «ενημέρωσης» για την «αντιμετώπιση των συμπεριφορικών παραγόντων όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευματωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, τα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από “νέους” κινδύνους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο».
Η προληπτική πολιτική της Ν.Δ. συμπτύσσεται στο μότο: οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Κουβέντα για κρατική χρηματοδότηση ή προσλήψεις κρίσιμων ειδικοτήτων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) –εκεί που γίνεται η πρόληψη–, παρέχοντας υψηλής ποιότητας δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
Από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση και την πληρωμή του... λογαριασμού το κεντρικό κράτος απουσιάζει. Ο σχεδιασμός θα γίνεται από «Εθνικές Επιτροπές», η υλοποίηση μετακυλίεται στις ταλαίπωρες δημόσιες υποδομές, τις σχεδόν ανύπαρκτες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον επί πληρωμή «εθελοντισμό» και την «κοινωνία των πολιτών». Τον... λογαριασμό θα πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή οι πολίτες μέσω των εισφορών τους.
«Σε όλο το σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ αναφέρεται άλλες δυο φορές, πέραν της αναφοράς της στο πρώτο άρθρο, ενώ γίνονται αναρίθμητες αναφορές στους ΟΤΑ και στις εθελοντικές ΜΚΟ», καταδεικνύει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.
Ακρωτηριασμός
Φαίνεται, προσθέτει, πως «το νομοσχέδιο αποτελεί όχημα προς τον ακρωτηριασμό βασικών λειτουργιών από την ΠΦΥ και τον οικογενειακό γιατρό και μεταφορά τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε εθελοντικές ΜΚΟ με παράλληλη μεταφορά πόρων σε αυτές… Μια τέτοια πρακτική αποδυναμώνει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού, της ΠΦΥ εν γένει, προάγει τον κατακερματισμό των δράσεων, με ορατό τον κίνδυνο των επαναλήψεών τους».
Το νομοσχέδιο της Ν.Δ., που κινείται στους γνώριμους δρόμους της πολιτικής των ελάχιστων παροχών, της ανταποδοτικότητας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, περιλαμβάνει τη θέση ότι κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τον κλονισμό της υγείας του και οφείλει να πληρώσει για να γίνει καλά. Με αυτό οδηγό, το κράτος θα παρέχει ένα βασικό πακέτο παροχών υγείας, ενιαίο για όλους, πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου.
Συγκεκριμένα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «θα καθιερωθούν προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής».
Ενδεικτικά, για τον καρκίνο, όπως αναφέρουν οι ογκολογικοί ασθενείς, παρά το γεγονός ότι το Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία αναρτήθηκε για διαβούλευση την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου και παρά το ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του έχει αναγάγει σε στρατηγικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας την ανάληψη δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου, «το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας δεν κάνει ουσιαστικά καμία συγκεκριμένη αναφορά για τον καρκίνο».
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στη διαβούλευση του νομοσχεδίου επιπλήττει την κυβέρνηση τονίζοντας πως απαιτείται να σηκώσει τα μανίκια, «να κοιτάξει τον καρκίνο στα μάτια» καθώς «με γενικές αναφορές και παραδείγματα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα και δεν είναι δυνατόν να τεθούν οι βάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις».
 
Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: