Στα τέλη Νοεμβρίου η Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., η Eurostat, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιέρωσαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την κοινωνική προστασία το 2017 και πώς το ποσοστό αυτό επιμερίζεται σε: συντάξεις γήρατος και επιζώντων, οικογένεια και παιδιά, ανεργία, ασθένεια, φροντίδα υγείας και αναπηρία και στέγαση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε μόνο το ποσοστό του ΑΕΠ που αφιερώνεται στις συντάξεις και ειδικότερα τις συντάξεις γήρατος οι οποίες και αποτελούν στη χώρα μας το 85% των συντάξεων γήρατος και επιζώντων.
Το ποσοστό του ΑΕΠ που η χώρα μας αφιερώνει για τις συντάξεις γήρατος ανερχόταν το 2017 στο 13,2% του ΑΕΠ και αντιπροσώπευε το 52,4% του συνολικού ποσοστού 25,2% του ΑΕΠ που αφιερώθηκε το έτος εκείνο στην κοινωνική προστασία. Στηριζόμενοι σ’ αυτό το υπερβολικά μεγάλο ποσοστό που αφιερώθηκε στις συντάξεις γήρατος οι δανειστές –και παρά τη μεγάλη μείωση των συντάξεων από την εφαρμογή των μέτρων των τριών μνημονίων– επιμένουν ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη μείωσή τους, χωρίς να εξετάζουν σε ποιο λόγο οφείλεται αυτό το μεγάλο ποσοστό, δηλαδή τον αριθμό των συνταξιούχων.
Η ορθή επομένως σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις δαπάνες κατά δικαιούχο σύνταξης γήρατος σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (για να υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στα κράτη). Τα σχετικά ποσά προκύπτουν από τη διαίρεση των δαπανών για συντάξεις γήρατος σε ΜΑΔ διά του αριθμού των δικαιούχων στα 15 κράτη-πρώτα μέλη της Ε.Ε Δεν συγκρίναμε τις δαπάνες αυτές με τα άλλα 13 κράτη-νέα μέλη της Ε.Ε., δεδομένου ότι ο μέσος όρος τής κατά δικαιούχο σύνταξης γήρατος στα κράτη αυτά είναι πολύ χαμηλός (εξαίρεση αποτελούν η Κύπρος και η Μάλτα, κράτη με πολύ μικρό πληθυσμό). Τα σχετικά στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε είναι από τη βάση δεδομένων της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε.
Στην 1η στήλη του πίνακα δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ των 15 κρατών-πρώτων μελών της Ε.Ε. και της Ε.Ε. ως συνόλου, στη 2η η σύνταξη κατά δικαιούχο σύνταξης γήρατος σε ΜΑΔ και στην 3η ως ποσοστό του μέσου όρου της Ε.Ε. Η σειρά των κρατών είναι με βάση το ύψος της σύνταξης κατά συνταξιούχο γήρατος.
Από τη σχετική ανάλυση προέκυψε ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ και στην κατά συνταξιούχο σύνταξη σε ΜΑΔ. Χαρακτηριστικές, π.χ., είναι οι ακραίες περιπτώσεις: του Λουξεμβούργου, το οποίο κατέχει την 1η θέση και στα δύο ποσοστά, της Ελλάδας, η οποία κατέχει τη 15η και τελευταία θέση ανάμεσα στα 15 κράτη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ και τη 14η στην κατά συνταξιούχο σύνταξη, και της Πορτογαλίας, η οποία κατέχει τη 14η στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ΜΑΔ και τη 15η στην κατά συνταξιούχο σύνταξη γήρατος.
Από την 3η στήλη του πίνακα φαίνεται ότι η κατά συνταξιούχο σύνταξη γήρατος στη χώρα μας σε ΜΑΔ το 2017 ήταν κατά 21,1% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η σύνταξη αυτή το 2017 σε ευρώ ήταν 11.520, δηλαδή μικρότερη από 1.000 ευρώ τον μήνα. Αν αφαιρεθούν από αυτό το ποσό οι φόροι το καθαρό ποσό είναι ακόμα μικρότερο.
Από τα όσα προαναφέρθηκαν είναι σαφές ότι είναι μύθος οι υψηλές συντάξεις στη χώρα μας και, κατά συνέπεια, έωλη η απαίτηση των δανειστών να μειωθούν περισσότερο απ’ ό,τι έχουν ήδη μειωθεί. Επιπλέον οι περισσότερες συντάξεις δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των δικαιούχων, ενώ για εκείνες που τις καλύπτουν και περισσεύει και κάποιο ποσό, το ποσό αυτό στηρίζει, όσο είναι δυνατό, τις ανάγκες των παιδιών και των εγγονών των συνταξιούχων αυτών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω είτε πολύ χαμηλών και ανεπαρκών μισθών είτε ανεργίας.
Μανόλης Δρεττάκης - πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου