Κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να περιπέσει σε συνθήκες ανάλογες με της «Μεγάλης Ύφεσης» διαβλέπει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία υποστήριξε ότι η σύγχρονη οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του 1920, που σημαδεύτηκε από την κατάρρευση των αγορών το 1929. Όπως τόνισε, τα ανησυχητικά στοιχεία που συντείνουν σε αυτή την ανάλυση είναι η ανισότητες και η αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Πέτερσον στην Ουάσινγκτον, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι έρευνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπιστώνει τάσεις στη διεθνή οικονομία ανάλογες με το 1920. Τόνισε πως μπορεί οι ανισότητες μεταξύ των κρατών να έχουν μειωθεί, ωστόσο αυξάνονται οι ανισότητες εντός των χωρών, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Και εξήγησε:
«Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 10% των πλουσιότερων πολιτών έχει τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο 50%. Αυτά τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται και στα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ, όπου οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτο έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ».
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, «αυτή η ανησυχητική τάση υπενθυμίζει τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1920, όταν ο διττός παράγοντας της τεχνολογίας και της ενσωμάτωσής της οδήγησαν σε χρηματοοικονομική καταστροφή».
Επίσης προειδοποίησε ότι τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και του εμπορικού προστατευτισμού μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις και αστάθεια των αγορών.
«Αυξανόμενη αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό με το οποίο ξεκινά η νέα δεκαετία», επισήμανε.
Υποστήριξε ότι το διεθνές εμπορικό σύστημα «χρειάζεται σημαντική αναβάθμιση» διότι η αβεβαιότητα επηρεάζει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα άτομα, κυρίως λόγω των ανισοτήτων. «Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει την ανάπτυξη και μπορεί να εντείνει τον εθνικισμό και τις πολιτικές συγκρούσεις».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου