Όμως η εικόνα αλλάζει βαθμιαία: Ανοίγουν περισσότερες νέες επιχειρήσεις απ’ όσες κλείνουν. Είναι το στοιχείο που πιστοποιεί ότι δεν βελτιώνονται μόνον οι οικονομικοί δείκτες και τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά η έξοδος από την κρίση αποτυπώνεται στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, με αλλαγή κλίματος, δημιουργία προσδοκιών και τόνωση της επιχειρηματικότητας.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, που δείχνουν ότι μετά από μία εξαετία συρρίκνωσης ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξάνεται σταθερά την τελευταία διετία, καθώς οι νεοϊδρυόμενες είναι περισσότερες από αυτές που κλείνουν.
Η μεγάλη χιονοστιβάδα
Αυτό οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι προηγήθηκε η χιονοστιβάδα λουκέτων της περιόδου 2010-2015, που εξαφάνισε από τον χάρτη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτές που κλείνουν έκτοτε είναι εκείνες που συνέχισαν τον αγώνα επιβίωσης, αλλά κάποια στιγμή έχασαν τη μάχη και «παρέδωσαν πνεύμα».
Στη διάρκεια του περασμένου έτους (2019) δημιουργήθηκαν 36.880 νέες επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (4,1% περισσότερες απ’ ό,τι το 2018). Κατέβασαν ρολά 17.895 (17% λιγότερες απ’ό,τι την προηγούμενη χρονιά).
Το ισοζύγιο ήταν λοιπόν θετικό: Προστέθηκαν 18.885 επιχειρηματικές μονάδες, που πρόσθεσαν τζίρο στην αγορά, νέες δραστηριότητες και θέσεις απασχόλησης.
Αρνητικό όμως παραμένει το συνολικό ισοζύγιο της περιόδου από την έναρξη της μεγάλης κρίσης μέχρι τώρα: Από τις 3 Απριλίου 2011 που άρχισε να λειτουργεί η βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ και υπάρχουν ακριβή στοιχεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ιδρύθηκαν 324.924 εταιρείες και έκλεισαν 374.915.
Υπάρχει λοιπόν σ’ αυτό το διάστημα μια καθαρή «απώλεια» 49.991 επιχειρήσεων, που η θέση τους στην αγορά και στην απασχόληση δεν αναπληρώθηκε. Με τους τωρινούς ρυθμούς δημιουργίας/κλεισίματος επιχειρηματικών μονάδων θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία τριετία για να αναπληρωθεί το κενό. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες που θα επικρατήσουν φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου