Μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. απομένει το ραντεβού της Δευτέρας με τον γ.γ. του ΚΚΕ), όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα πορευτεί τουλάχιστον στα 2 από τα 3 βασικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη (εθνικά, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εκλογικό νόμο) μόνη της.
Στη σκιά της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις αρνητικές εντυπώσεις που άφησε η επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Με την ευκαιρία αυτή, παρουσιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου που καταργεί την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ζήτησε ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Πρώτος πέρασε την πόρτα του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία του για την «εκκωφαντική σιωπή» του προέδρου Τραμπ αλλά και γενικότερα της αμερικανικής ηγεσίας «απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλιστεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη γιατί δήλωσε επί της ουσίας στο Λευκό Οίκο «ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος» καταλογίζοντας «εσφαλμένη τακτική».
Σε ότι αφορά την πρόθεση του πρωθυπουργού για αλλαγή του εκλογικού νόμου Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε για ακόμα μία φορά την κάθετη διαφωνία του «στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση».
Σε διαφορετική κατεύθυνση στράφηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που επέμεινε «στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».
Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει ο πρωθυπουργός «τα καλλιστεία, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση», και την επιμονή του σε «επιλογές που διχάζουν».
Ο τέως πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και για το θέμα των F-35 λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά περιμένει «μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς» των σύγχρονων αεροσκαφών «σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση».
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
«Είναι ώρα να συνεννοηθούμε»
Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής που τόνισε πως «είναι ώρα να συνεννοηθούμε» έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της, τις τουρκικές προκλήσεις. Η Φώφη Γεννηματά είπε «όχι» στον εκλογικό νόμο και δεν άνοιξε τα χαρτιά της για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η «εθνική ομοψυχία σημαίνει συνοχή και ενότητα» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και αναφερόμενη στο δικαστήριο της Χάγης τόνισε πως «αφορά μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».
Όταν ρωτήθηκε για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τον εκλογικό νόμο, η πρόεδρός του τόνισε: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε».
«Για την Ελληνική Λύση, σημαντικά είναι τα εθνικά θέματα»
«Αυτό που πρέπει να πιστώσουμε στον πρωθυπουργό είναι ένα θετικό βήμα στην κατανόηση των περεταίρω εξελίξεων» δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Για μας ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μείζον θέμα, ούτε ο εκλογικός νόμος. Αυτά είναι μικρά θέματα, τα οποία βρίσκονται στο προσκήνιο για ένα και μόνο λόγο», συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Για την Ελληνική Λύση, σημαντικά είναι τα εθνικά θέματα. Είναι η οικονομία η ανεργία, το λαθρομεταναστευτικό».
Ο Κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η μονοπωλιακή σχέση με τις ΗΠΑ οδηγεί σε αδιέξοδα και τόνισε πως κατέθεσε τις ενστάσεις του κόμματος του για την Χάγη. «Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό και του έδωσα πρόταση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για να καθορίσουμε την ΑΟΖ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Βελόπουλος και επανέφερε το αίτημα για συνάντηση πολιτικών αρχηγών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βελόπουλος είπε για τον εκλογικό νόμο πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη.
«Λάθος η συνάντηση με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία»
Τέλος, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου: «Θεωρούμε λάθος τη συνάντηση με τον Τραμπ στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, μια αμηχανία στην επιθετικότητα του κ.Τραμπ».
Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 εκτίμησε πως «μας βάζουν σε μια διαδικασία αποανάπτυξης» και έκανα σαφές πως «η πραγματική ανάπτυξη δεν θάρθει από τα τρυπάνια, ή τις εξορύξεις». Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαφώνησε με το σχέδιο του πρωθυπουργού για ενισχυμένη αναλογική ενώ είπε πως δεν συζητήθηκε το θέμα για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου