Η συμφωνία Πειραιώς - Intrum διόγκωσε τις καταγραφόμενες επενδύσεις Ελλήνων σε ξένα ομόλογα και έδωσε την εντύπωση ότι υπήρξαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων.
Την εντύπωση ότι σημειώθηκαν τεράστιες εκροές κεφαλαίων μετά την άρση των capital controls για επενδύσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού έδωσε μια γκάφα των υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρέλειψαν να εξηγήσουν, κατά την παρουσίαση των στοιχείων του ισοζυγίου για τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε τι οφείλεται η εγγραφή συνολικών τοποθετήσεων 25,8 δισ. ευρώ από κατοίκους της Ελλάδας σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στο εξωτερικό.
Η διατύπωση στη χθεσινή ανακοίνωση της ΤτΕ που δημιούργησε σύγχυση και οδήγησε πολλούς σε συμπεράσματα που μόνο ωφέλιμα δεν είναι για το επενδυτικό κλίμα στη χώρα αναφερόταν στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου και εξηγούσε ότι «η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 25,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού».
Δεδομένου ότι, όπως ανέφερε χθες το Σin, ως το τέλος του Ιουλίου 2019, πριν την άρση των capital controls, οι απαιτήσεις κατοίκων από επενδύσεις χαρτοφυλακίου στο εξωτερικό ήταν 3,16 δισ. και στο τέλος Νοεμβρίου είχαν φθάσει τα 26,42 δισ. ευρώ, το συμπέρασμα που έβγαινε από τις ανακοινώσεις της ΤτΕ ήταν ότι σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες μια τεράστια εκροή κεφαλαίων για επενδύσεις στο εξωτερικό, ύψους 23,3 δισ. ευρώ.
Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που δεν διευκρινιζόταν στην ανακοίνωση της ΤτΕ και έγινε σήμερα γνωστό ήταν ότι οι μεγάλες εκροές για επενδύσεις σ σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στο εξωτερικό δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια γιγαντιαία λογιστική εγγραφή, που ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας της Τράπεζας Πειραιώς με τη σουηδική Intrum, για τη δημιουργία της νέας εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, Intrum Hellas.
Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, μεταφέρθηκε στη νέα εταιρεία η διαχείριση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της ελληνικής τράπεζας. Πρόκειται για μια συναλλαγή που τυπικά καταγράφεται ως μια επένδυση κατοίκου της Ελλάδας σε τίτλους σταθερού εισοδήματος του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στα στοιχεία για το ισοζύγιο μια στατιστική ανωμαλία, που έδωσε την εντύπωση ότι σημειώθηκαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων.
Οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, κινούμενες με γραφειοκρατικά αντανακλαστικά, δεν έκριναν σκόπιμο να εξηγήσουν σε τι ακριβώς οφείλεται αυτή η μεγάλη διόγκωση των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα εξωτερικού, παρότι σε άλλα κονδύλια του ισοζυγίου χρηματοοικονομικών συναλλαγών εξηγούν αναλυτικά τις επιμέρους κινήσεις.
Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την κατηγορία των άμεσων επενδύσεων και τις κινήσεις που έγιναν τον Νοέμβριο, στην ανακοίνωση της Τρ. Ελλάδος εξηγείται ότι «οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της OPAP Investment Limited (Κύπρος)».
Αντίθετα, για τη συναλλαγή της Πειραιώς με την Intrum, που διόγκωσε στο απίστευτο ποσό των 25,8 δισ. ευρώ τις καταγραφόμενες επενδύσεις σε τίτλους σταθερού εισοδήματος του εξωτερικού, οι υπηρεσίες της ΤτΕ δεν έκριναν σκόπιμο να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις, αφήνοντας να δημιουργηθούν εντυπώσεις επιβλαβείς για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου