Η τέταρτη εκδήλωση του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου Γιαννιτσών της περιόδου 2019-20 ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πέλλας στα Γιαννιτσά. Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, έτσι επίκαιρη και άκρως ενδιαφέρουσα ήταν η δράση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» σε αγαστή πάντα συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας.
Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ. Θεολογίας, υπεύθυνος τύπου της ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γιαννιτσών, που ανέπτυξε το θέμα: «Θεός Λόγος επεφάνη. Από το μέλος, στη Θεολογία».
Την εκδήλωση διάνθισε η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με χοράρχη τον κύριο Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.
Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Κωνσταντίνος Κάμτσης πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος», τίμησε στο πρόσωπο του πατέρα Ελευθέριου Χαραλαμπίδη, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) των Γιαννιτσών, προσφέροντας έναν ασημένιο Σταυρό, πιστό αντίγραφο αυτού του Γκόνου Γιώτα, που φυλάσσεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Γιαννιτσών ο «ΦΙΛΙΠΠΟΣ».
Η ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της πόλεως των Γιαννιτσών, ήταν η πρώτη που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από την αρχή, τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και στη συνέχεια, σ’ αυτήν εναπόθεταν τις ελπίδες τους οι Έλληνες της περιοχής για ελευθερία. Οι ιερείς της και οι επίτροποι έδωσαν αγώνες με αυτοθυσία για την πίστη, την πατρίδα και την ελληνική παιδεία.
Την όλη παρουσίαση έκανε ο Βασίλειος Πόπτσης μέλος του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Γ. «Ο Φίλιππος» και υπεύθυνος του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών, ενώ την φωτογραφική κάλυψη ανέλαβα ο Κωνσταντίνος Τσιβρανίδης αμφότερα μέλη του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε. Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».
Ο π. Ελευθέριος ανέλυσε Θεολογικά το Πεντηκοστάριο Ιδιόμελον Όρθρου Θεοφανείων. Ήχος πλ. β΄, ενώ παρουσίασε μοναδικό ηχητικό όπου έψαλε ο εμβληματικός αγιορείτης Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Ιεροδιάκονος Διονύσιος Φιρφιρής (1912 – 1990). Τόνισε δε κατά την εισαγωγή ότι έως τον 4ο αιώνα, η εορτή της Γεννήσεως του Κυρίου συνεορταζόταν με αυτήν της Βαπτίσεως, την 6η Ιανουαρίου, τα Επιφάνεια.
« Θεὸς Λόγος ἐπεφάνη ἐν σαρκί, τῷ γένει τῶν ἀνθρώπων, ἵστατο βαπτισθῆναι ἐν Ἰορδάνῃ, καὶ ἔλεγε πρὸς αὐτὸν ὁ Πρόδρομος• Πῶς ἐκτείνω χεῖρα, καὶ ἅψωμαι κορυφῆς κρατούσης τὰ σύμπαντα; Εἰ καὶ ἐκ Μαρίας ὑπάρχεις βρέφος, ἀλλ' οἶδα σε Θεὸν προαιώνιον, ἐπὶ τῆς γῆς βαδίζεις, ὁ ὑμνούμενος ὑπὸ τῶν Σεραφὶμ καὶ δοῦλος Δεσπότην, βαπτίζειν οὐ μεμάθηκα. Ἀκατάληπτε Κύριε, δόξα σοι.»
----------------------------
Ο Λόγος του Θεού φανερώθηκε με ανθρώπινη σάρκα στο ανθρώπινο γένος ( για χάρη του ανθρώπινου γένους) Πήγε να βαπτισθεί στον Ιορδάνη, και ο Πρόδρομος του έλεγε: Πώς να απλώσω το χέρι και να αγγίξω την κεφαλή Αυτού που εξουσιάζει το σύμπαν; Αν και γεννήθηκες ως βρέφος από την Μαρία, γνωρίζω ότι είσαι ο Θεός προαιώνιος. Συ που υμνείσαι από τα Σεραφείμ βαδίζεις στη γη. Πώς να βαπτίσω τον Κύριό μου, ο δούλος; Ακατανόητε Κύριε, Δόξα σοι.
Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με χοράρχη τον κύριο Αριστοτέλη Βογιατζόγλου, που με υποδειγματικό τρόπο έψαλε τους ύμνους: 1. Επεφάνης εν τω κόσμω. ‘Ηχος πλ. α΄(Κε). Α΄Αντίφωνο Τροπάριο Εσπερινού. 2. Πάσα πνοή και Αινείτε α΄. 3. Φως εκ φωτός. 4. Το αληθινόν φως επεφάνη. 5. Αγαπήσω σε Κύριε. Ήχος β΄, Μέλος αρχαίον. 6. Επί σοι χαίρει πλ. δ΄Ανθίμου Αρχιδιακόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου