Νέο «δώρο» στη φοροδιαφυγή αποτελεί η μείωση του χρόνου της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων, για τις οποίες ανακύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία.
Ειδικότερα, συμπληρώνει την ήδη γνωστή διάταξη, που καταργεί την 20ετία στην παραγραφή και την περιορίζει ανάλογα με το έτος που ανάγεται η υπόθεση, σε 15ετία, σε 10ετία ή σε 5ετία.
Γενικότερα, μέσα στο φορολογικό νομοσχέδιο είναι εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να παρασχεθούν διευκολύνσεις προς τη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας, τόσο με τις παρατάσεις των προθεσμιών παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων όσο και με την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων όσων κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη του νομοσχεδίου, η ανακάλυψη από τις φορολογικές αρχές νέων συμπληρωματικών στοιχείων που στοιχειοθετούν φοροδιαφυγή, δεν θα παρατείνουν τον χρόνο της παραγραφής από την 5ετία στη 10ετία όπως προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.
Οι συγκεκριμένες υποθέσεις θα παραγράφονται κανονικά στην πενταετία και οι εφοριακοί ελεγκτές, ακόμη και αν βρουν πρόσθετα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο φορολογούμενος υπέπεσε σε φοροδιαφυγή, δεν θα μπορούν να ανοίξουν την υπόθεση και να καταλογίσουν, φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις, αν το ύψιος της φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000 - 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η 20ετής παραγραφή που ισχύει μέχρι σήμερα για τις υποθέσεις από το 2012 και μετά, περιορίζεται, εφόσον η φοροδιαφυγή δεν είναι ποινικά κολάσιμη:
- Σε πενταετή για τις υποθέσεις των ετών 2012-2017
- Σε δεκαετή για τα έτη 2012-2017 αν η φοροδιαφυγή είναι ποινικά κολάσιμη.
- Σε δεκαετή για τα έτη από το 2018 και μετά, για τις φορολογικές υποθέσεις στις οποίες διαπιστώνεται φοροδιαφυγή είτε ποινικά κολάσιμη είτε όχι.
Διευκρινίζεται ότι με βάση τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ως «ποινικά κολάσιμες παραβάσεις φοροδιαφυγής», οι οποίες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, θεωρούνται:
- H απόκρυψη φορολογητέων εισοδημάτων που έχει ως συνέπεια την αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
- Η απόκρυψη φορολογητέας αξίας ακίνητης περιουσίας που έχει ως αποτέλεσμα την αποφυγή πληρωμής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή άλλου φόρου ακίνητης περιουσίας άνω των 100.000 ευρώ ανά έτος.
- Η αποφυγή καταβολής ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ τον χρόνο.
- Η αποφυγή καταβολής στο Δημόσιο ποσού άνω των 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση, οποιουδήποτε άλλου φόρου, τέλους ή εισφοράς.
Όταν δεν υποβάλλονται δηλώσεις
Ακόμη, για τις περιπτώσεις μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, η ισχύουσα προθεσμία παραγραφής είναι η 15ετία. Όμως με το νομοσχέδιο:
- Μειώνεται σε πενταετή για τα έτη 2014-2017.
- Μειώνεται σε δεκαετή για τα έτη από το 2018 και μετά.
- Παραμένει στη 15ετία για τα έτη έως το 2013.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου