Ειδικότερα, η κυβέρνηση κρατάει το «καλάθι» των τιμολογήσεων των φαρμάκων που είχε εισάγει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης αντί του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε παλαιότερα νομοθετήσει η Ν.Δ. Μειώνει όμως το ποσοστό της πτώσης των τιμών των φαρμάκων από έως 10% ετησίως μέχρι να φτάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης που είχε ορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 7%.
Κατά τα άλλα βάζει την πρόβλεψη των μηδενικών αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και άρει την πρόνοια για τα γενόσημα φάρμακα που είχε εισάγει η προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει τις στρεβλώσεις που είχαν προκληθεί από τις διαχρονικές πολιτικές στην τιμολόγηση φαρμάκων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να πωλούνται σε τιμές κάτω από την κατώτατη τιμή της Ευρωζώνης, φάρμακα ήδη φτηνά, αξιόπιστα, ελληνικά.
Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα (Τρίτη) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο νομοσχέδιο για την κύρωση ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά "το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή". Ερχόμαστε ως υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις».
Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σε ανακοίνωση του για την κατατεθείσα τροπολογία με τις αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, κάνει λόγο για απλούστευση της διαδικασίας και μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά χωρίς να διορθώνονται οι στρεβλώσεις.
«Έντονο προβληματισμό προκαλεί, το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Έλληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΦΕΕ και προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου